Пулмолог: Все повече млади хора са засегнати от туберкулозата

24 март е световен ден за борба с болестта

OFFNews 24 март 2022 в 16:47 2120 0

Снимка УМБАЛ "Св. Георги"

д-р Веселин Давчев, началник на отделението по фтизиатрия към УМБАЛ „Свети Георги”

24 март е Световния ден за борба с туберкулозата. На тази дата през 1882 година немският микробиолог Робърт Кох открива бактерията на туберкулозата, което му носи и Нобелова награда. Ето какво споделя началникът на отделението по фтизиатрия към УМБАЛ „Свети Георги” д-р Веселин Давчев за симптомите, диагностиката и лечението на болестта.

Казвате, че туберкулозата се „крие”, как може да бъде "намерена"? 

Това е коварството на туберкулозата. Когато човек се зарази от инфекциозно заболяване, много бързо започва боледуването. При туберкулозата е продължителен така нареченият инкубационен период. Може да имате заразяване в ранна детска възраст, да сте се заразили преди години, а да боледувате в този момент или в напреднала възраст. Това е така, защото туберкулозните бактерии имат някои качества, които ги правят приспособими към средата и се ”крият” на различни места в организма. Това състояние определяме като латентна туберкулоза.

Тоест за хората, съществува голяма вероятност при стечение на неблагоприятни условия за живот да развият активна туберкулоза. Упорито работим и за уточняване за разпространението на латентната туберкулоза. Имаме специални отчетни форми, наблюдаваме ги, провеждаме химиопрофилактика, където е необходимо. Латентната форма на туберкулоза е интересна и тя става все по-актуална, защото се оказва, че някои лечения в медицината водят до увеличаване на тези пациенти – кортикостероидно, имуносуперсивно, биологично и т.н.

Кои са рисковите групи?

Който е имал контакт с болен, трябва да бъде особено внимателен и да се наблюдава поне в 1-2-годишен срок. Ако сте имали контакт с туберкулоза преди 2 седмици, днес изследванията могат да не показват нищо. Защото бактерията попада в организма, но на нея ѝ трябват между 4 и 8 седмици да предизвика промени в организма. Затова трябва да дойдат отново на преглед. Ако някой е боледувал в миналото, трябва да бъде особено внимателен, когато има продължителни белодробни и общи оплаквания.

Рискова група са някои болни с автоимунни и имунодепресивни състояния - ревматоиден артрит, псориазис, цирозен колит, неопластични заболявания и други. Тези пациенти обикновено се налага да получават продължителна терапия с кортикостероиди, имуносупресори, биологични агенти. Под риск са и ХИВ позитивните, пациентите с органна трансплантация, диабетиците, пациентите с хронична бъбречна недостатъчност. Към групата добавяме и алкохолици, наркомани, хора, живеещи в лоши битови условия, бежански лагери, старчески домове, ромски махали, затворници.

Какви са симптомите?

Оплакванията са кашлица, храчки, кръвохрак, бодежи в гърдите, задух. Общите оплаквания са температура, нощно изпотяване, липса на апетит, отслабване на тегло, следобедна отпадналост.

Изключително важна е продължителността на оплакване. Например пневмонията е заболяване, което се развива за 2-3 дена, а във всички останали случаи, когато оплакването трае над 2-3 месеци трябва да се обсъжда туберкулоза.

Обикновено, когато някой има дълготрайни белодробни оплаквания и се окаже, че е имал контакт с туберкулозно болни или има придружаващи заболявания, като диабет задължително трябва да бъде прегледан от специалист.

Какво е лечението?

Приема се комбинация от препарати около 2-3 месеца интензивно. След това, още 3-6 месеца, в зависимост от състоянието, има поддържащо лечение. Обикновено с два медикамента.

Туберкулозата е дълготрайно заболяване – в първите месеци се лекува успешно с препарати, но в много случаи остават отпадъчни изменения, за което е нужна системна многогодишна физическа и дихателна рехабилиитация. Затова лечението е комплексно. Хората, прекарали туберкулоза, трябва да имат навици за спорт, хранене, почивка, с което да си помагат да са здрави цял живот.

Всяка година на този ден д-р Веселин Давчев и неговият екип организират Ден на отворените врати. Провеждат се прегледи, правят се епидемологични изследвания, прави се Манту. Статистиката показва, че през 2021 година през кабинетите за контрол на туберкулозата са преминали 3296 пациента, от които с диагностицирана и лекувана в отделението туберкулоза  са 80. През месеците януари и февруари на 2022 година диагностицираните с туберкулоза пациенти са 19 души. Диагностицираните с латентна туберкулозна инфекция за същия период са 130.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови