Асоциация се обяви в подкрепа на шефа на Детската хирургия в Пирогов

Недопустимо е да се хвърля подобна сянка върху компетентността на най-високия авторитет в детската хирургия у нас, посочват в открито писмо специалистите от Асоцацията по майчино-фетална медицина

OFFNews 30 ноември 2023 в 09:57 833 0

Пирогов

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

Отворено писмо до институциите

Недопустимо е да се хвърля подобна сянка върху компетентността на най-високия авторитет в детската хирургия у нас, посочват специалистите от Асоцацията по майчино-фетална медицина (АМФМ) в открито писмо по отхвърлянето му като кандидат за началник на Клиниката по детска хирургия, която оглавява до момента.

За решението на изпитната комисия стана известно след публикация във фейсбук страницата на клиниката, където бе съобщено, че проф. Шивачев, който е национален консултант по детска хирургия, не е допуснат до третия кръг на консурса за шеф на звеното, тъй като концепцията му за тригодишното развитие на клиниката не е получила оценка над 4,50.

В отвореното писмо, адресирано до председателя на Комисинията по здравеопазването проф. Костадин Ангелов, здравния министър проф. Христо Хинков и изп. директор на УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Валентин Димитров, от АМФМ настояват да бъде оповестено коя част от конкурсната работа на проф. Шивачев не покрива критериите и с какви аргументи комисията е поставила толкова ниска оценка "на утвърден професионалист в медицинската практика и в ръководенето на Клиниката по детска хирургия".

Недопустимо е да се хвърля подобна сянка върху компетентността на най-високия авторитет в детската хирургия у нас. Като обединение на лекари от сферата на феталната медицина, за които майчиното и детското здраве са висш приоритет, ние категорично заявяваме и потвърждаваме неоспоримата експертиза на проф. Христо Шивачев по отношение на най-тежките хирургични случаи в областта на детската хирургия, а именно тези в неонаталния период - на високо рискови новородени и новородени с животозастрашаващи малформации и синдроми. Напълно доказани са и управленските умения на проф. Шивачев в турбулентната среда на българското здравеопазване през последните години. Имайки това предвид, за нас остават необясними критериите, по които е направена оценката на неговата компетентност като началник Клиника по детска хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов", пишат от Асоциацията по майчино-фетална медицина, заявявайки подкрепата си за проф. Христо Шивачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!