Лекарският съюз иска оставките на управителя на НЗОК и на председателя на Надзорния ѝ съвет

БЛС отказва да приеме едноличното решение на НС на НЗОК за увеличение на клиничните пътеки с 8% и заплаши с протести в сектора

Янка Петкова 09 ноември 2022 в 16:57 1251 1

брифинг БЛС

Снимка Янка Петкова

отляво на дясно: проф. Христо Шивачев, зам.-предс. на УС на БЛС, д-р Иван Маджаров, предс. на УС на БЛС, д-р Николай Брънзалов, зам.-предс. на УС на БЛС, Милка Василева, предс. на БАПЗГ, д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, проф. Милена Станева, член на УС на БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) иска оставките на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния ѝ съвет д-р Александър Златанов.

Това съобщи пред журналисти председателят на Управителния съвет на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Той обяви още, че БЛС излиза от преговорния процес с това ръководство на Касата и няма да подпише анекса, с който цените на клиничните пътеки се увеличават с 8%, противно на постигнатата по-рано договореност за по-голямо увеличение на стойността им и разпределянето на излишъка от 200 млн. лв., който Касата има в бюджета си за 2022 г., до изпълнителите на медицинска помощ.

Д-р Маджаров посочи и причините за това решение на съюза: рецидив с опитите за прикриване на средствата за здраве, гласувани от парламента; бламиране и саботиране на парите, които трябва да стигнат медиците; имитация на преговорен процес; нежелание за решаване на проблемите в сектора, които пречат и на работещите в него, и на пациентите.

Той подчерта, че БЛС няма да допусне да се вземат еднолични решения в ущърб на съсловието, още повече, че разпределянето на средствата от бюджета и тяхното изразходване се решава от БЛС и НЗОК като договорни партньори.

Никъде, в никой закон не е поставено задължение пред управлението на Касата да спести тези средства и да ги използва за нещо друго или за заплащане на дейности през следващата година. Народното събрание е преценило, че тези пари от здравни вноски трябва да отидат за лечение, диагностика, здравни грижи. Очаква се спестените средства, заедно с резерва на НЗОК, да са повече от 200 млн. лв. Изобщо не става въпрос за финансов проблем, а за тежка криза в организацията на здравеопазването, коментира шефът на Лекарския съюз и предупреди, че здравната система е изправена пред срив.

Маджаров припомни, че в началото на годината ръководството на Касата е твърдяло, че увеличение на клиничните пътеки с повече от 6 % е невъзможно, докато съсловната организация е настоявала за 30%.

Сега чуваме, че реалното увеличение до момента е 33%. На кое точно да вярваме? Опитват се да ни принудят да се съгласим на минимално увеличение. Няма смисъл да бъдем изпълнители на заповеди на Надзорния съвет. Не виждам смисъл да участваме в този цирк, подчерта той.

Според него медицинското съсловие няма да приеме повишаването на клиничните пътеки само 8%, каквото е решението на НС на НЗОК, тъй като това е "подаяние" в сравнение с потребностите за заплати в сектора и прогнозира, че ще има вълна от протести.

Оттук нататък отговорността за състоянието на системата и на лечебните заведения е на тези, които вземат решения – Министерския съвет и парламента. Обръщаме се към всички парламентарни групи да вкарат спешно в дневния си ред наболелите проблеми на системата, проблемите с начина на управление на НЗОК, с начина на разпределяне на средствата за здраве. Запазваме си правото за предприемане на всякакви законови действия. вкл. и протести. Топката сега е в държавата, каза Маджаров.

Той не се ангажира със срок, в който да бъде удовлетворено искането на съсловната организация за оставки в НЗОК и подчерта, че "отговорността ще се носи от Министерския съвет и Народното събрание, които назначават и избират управител на НЗОК и Надзорен съвет".

"Обясненията, че е предишното правителство не било осигурило пари и че няма как да се случи поисканото от нас увеличение на заплатите в системата няма как да са верни", подчерта в заключение д-р Иван Маджаров.

По-късно, по повод изявление на д-р Александър Златанов - председател на Надзорния съвет на НЗОК, че е изпратил искане към Лекарския съюз да аргументират методиката, която предлагат, и кои дейности да бъдат подкрепени, от БЛС обявиха, че до момента в централата на БЛС не е получено писмо с такова искане. "Няма как да бъде изпратена исканата от нас обосновка при положение, че писмо с такова настояване не е получено в съсловната организация", уточняват от съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови