Ще има ли повече пари за болниците ще стане ясно през декември

OFFNews 09 ноември 2022 в 17:28 600 0

Александър Златанов

Снимка БГНЕС//Надежда Пеева

д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК

Към 10 декември ще се разбере дали има икономии в бюджета на НЗОК и ако има, парите ще се разпределят за болниците. Средствата в НЗОК към момента позволяват устойчиво увеличение на цените на клиничните пътеки да бъде с не повече от осем процента, а на медико-диагностичните дейности - с 18 %.

Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БТА.

Коментарът на Златанов е след изразената по-рано днес позиция от страна на Българския лекарски съюз за икономии в бюджета на НЗОК, които би трябвало да бъдат разпределени към лекарите. През октомври от съсловната организация настояха цените на клиничните пътеки да бъдат повишени с 18%.

На вчерашно заседание на Надзорния съвет на НЗОК беше предложено те да се повишат с осем процента. От лекарския съюз днес поискаха оставката на Златанов и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и обявиха, че напускат преговорния процес за нов тригодишен Национален рамков договор.

В отговор на въпрос за исканата му оставка Златанов каза, че не знае за това искане от страна на лекарския съюз. Ако оставката ми повиши цените на педиатричните пътеки с 20 процента, я подавам веднага, каза той.

Преговорите по новия рамков договор досега са били водени на ниво експертни групи от БЛС и НЗОК, посочи още Златанов. По думите му преговорите между Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС предстоят.

В отговор на въпрос какво би последвало, ако лекарският съюз откаже да преговаря по рамковия договор, Златанов каза, че това са хипотези, които не би искал да обсъжда. Какво ще направи лекарският съюз - това е негова отговорност, негова политика и виждане по въпроса, добави Златанов. Не е логично и не е редно да няма национален рамков договор и не виждам кой би рискувал да остави без договор работещите в болничната и в доболничната помощ, допълни той.

Златанов каза още, че е изпратил искане към Лекарския съюз да аргументират методиката, която предлагат, и кои дейности да бъдат подкрепени. По-късно думите му бяха опровергани от съсловната организация, откъдето посочиха, че такова искане при тях до момента не е постъпило.

Ако новият бюджет позволи над тези осем процента увеличение на цените на клиничните пътеки, ще може да се постигнат още увеличения на дейностите в болничната и в доболничната помощ, добави Александър Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!