Консултантът по кърмене: Майката и бебето са като скачени съдове

Янка Петкова 07 август 2019 в 10:30 9385 0

Снимка СБАЛАГ "Майчин дом"

Тамара Маринова е акушерка с над 40 години стаж. Работи в Майчин дом. От 12 години е и консултант по кърмене. Практиката я е убедила, че младите жените имат нужда от професионална подкрепа в първите месеци след раждането, за да кърмят успешно.

Г-жо Маринова, защо въпреки усиленото говорене за кърменето в последните години и училищата за бременни, младите майки продължават да срещат трудности?

Информацията, която получават жените е теория. Разчитаме на това, че всичко ни е заложено, че ще сработи майчиният инстинкт. Да, той сработва, инстинкта го има, но липсва практическото наблюдение. 97% от жените имат силно желание да кърмят и когато срещнат първите трудности се обезкуражават, защото им липсва подкрепа и помощ.

Това е причината, поради която голяма част от тях престават да кърмят още след първия месец, други отпадат във втория месец и в рамките на първите 6 месеца остава един доста по-малък процент. След 6-ия месец, когато поникнат зъбите на бебенцата, това вече се свързва с приема на твърда храна, бебето се приема за много пораснало и кърменето спира.

За съжаление, много често, от този момент нататък майката не намира подкрепа и в семейството. Ако майката е подкрепена и нейните близки осъзнават важността на този процес на хранене, ще ѝ бъде много по-лесно.

В периода на първите две години е кърмаческият период. Около 6-ия месец детето се захранва. Постепенно в неговото меню, освен майчино мляко, влизат всички останали храни, които жената консумира. До края на първата годинка детето е захранено с всичко, но кърменето остава.

Остава като начин за имунна защита, физически контакт с майката, което е много важно за неговото правилно физическо и психическо развитие, така че нуждата кърменето да продължи повече от година е много голяма.

Има дечица, които и след навършване на две години имат нужда от този физически контакт, това не е противопоказно, особено ако децата са недоносени и трябва да наваксват във времето. Това, което ние трябва да правим като медицински специалисти, е да популяризираме важността на този естествен процес на хранене на децата, да подпомогнем майките и семействата.

Какво най-често притеснява младите майки?

Първото, което най-често притеснява майките, е че ако родят със секцио, няма да могат да кърмят.
Това не е вярно. В гърдите на всяка жена, след 16 г. с. жлезистата тъкан отделя коластра, в някои случаи има спонтанно отделяне на коластра в 20 г. с.

При всички случаи, без значение какъв е механизмът на раждане, в гърдите на родилката има коластра през първите 48 часа задължително. Това, че жената не вижда какво отделя, дори капки не може да види, я обезкуражава.

Да, процесът на производство на зряло майчино мляко започва в един по-късен момент. В някои случаи тръгва бурно, а в други зависи от това колко тежко е било раждането, дали майката е имала голяма кръвозагуба. В такъв случай механизмът на защита на тялото се включва и процесът на производство на кърма се забавя.

Майките се притесняват и защото не виждат какво количество изсуква бебето. Обикновено това, че детето е неспокойно или плаче, се свързва отново с недостига на храна. Бебенцата плачат по най-различни причини. Това е начинът, по който общуват със заобикалящия ги свят, разтоварват натрупаната енергия през деня. Обикновено плачат в по-късен следобеден, вечерен час.

Все някой се намира да каже: „Дайте да видим какво има в гърдите.“ Изцежда се мляко. Зрялото майчино мляко не е така жълто, то има по-различен цвят от преходното мляко, което следва след коластрата. 48 часа задължително имаме коластра, след което влизаме във времето на преходното мляко, тогава обикновено жените имат по-големи проблеми.

Гърдите стават оточни, към тях отива много кръв, тази кръв създава допълнително напрежение. Повишава се температурата на гърдата, появява се втрисане. Това са нормални състояния. Гърдите не се напълват изведнъж с мляко. Тепърва започва този процес на производство. Но жените са чували за мастит и се притесняват. Аз самата, жени с мастит в по-тежка форма, съм срещала само няколко пъти в практиката си.

За да тръгне процесът на кърмене по най-лекия и безпроблемен начин едно от най-важните неща е жената да бъде спокойна. Да няма никакви притеснения от каквото и да било естество. Защото когато е стресирана, хормоните, които организмът трябва да произведе, за да потече млякото от гърдите, просто не могат не могат да се произведат. Затова трябва да бъдем много близо до жената.

За какъв период от време обикновено жената има нужда от помощ за кърменето?

Всичко е строго индивидуално. Зависи от подготовката на родилката, от поведението на бебето. Бебенцата се раждат с различни характери и поведение.

Първото, което жената трябва да си даде, е време. Да опознае бебето си. Има дечица, които много лесно засукват. Тях можем да не ги поставяме и да не им помагаме. При първия контакт с майката засукват. Зависи и от формата на гърдите на майката, какви зърна има и какво е състоянието на бебето. Някои бебенца търсят, но не включват сукателния рефлекс. При тях е нужно повече време и подкрепата на медицинския персонал е много важна.

Жената за първи път хваща бебе в ръцете си. Трябва да седне по специален начин. Гърбът трябва да е облегнат. Много се говори за позата на кърмачката. Но трябва да се осъзнае, защо е толкова важно. В първите месеци жената кърми по осем часа в денонощието. Трябва да може и да си почива. Защото почивката е едно от важните неща за процеса на синтез на мляко.

В много от родилните домове няма такива места. Не сме се погрижили жената да може да седне удобно. Известна част от жените носят вече възглавници за кърмене, но когато не знаят не знаят как да ги използват, няма ефект.

Бебето трябва да е търсещо. Децата имат период на дълбок сън, но той е по-кратък, отколкото при зрелия човек. Когато излизат от дълбокия сън, започват да помръдват, да издават звуци, да придвижват ръчички към бузките си, да въртят главичка, това един сигнал, че скоро ще потърсят гърдите на майката.

Когато бебето се събуди и ревне, това е късен сигнал. То вече е неспокойно, разстроено. Обикновено майките тръгват в този момент да сменят пелената. Много им е важно дупето да е сухо. Бебето до вчера е било във водна среда, едва ли усеща, че се е напишкало. Еднократната пелена държи дупето сухо, но майката е тревожна. Важно е да реагира по-бързо, не е нужно да се сменят пелени, детето да става още по-нервно.

Следващото, което трябва да направи жената, е да седне, да се облегне, да обърне детето към себе си, изцяло, гърди към гърди, да подхване вратлето и да изчака детето да отвори широко уста. То се ражда с безусловни рефлекси, ние сме бозайници и човешкото дете, като на всеки друг бозайник, ще засуче на майчините гърди, ако ние му дадем възможност да допълзи до гърдите в първите минути след раждането и спонтанно да засуче.

Преди години, когато е нямало специализирана грижа, с раждането майката е поставяла бебето на корема си и то е засуквало. Със засукването се стимулира отделянето на окситоцин, който контрахира гладката мускулатура на матката и ако до този момент плацентата не се е отделила, тази контракция я отделя. Затварят се многото кръвоносни съдове, които остават отворени на стената на матката, по този начин жената се предпазва от кръвозагуба.

Майката и бебето са свързани като скачени съдове. Със сукането бебето получава всички необходими хранителни вещества, защитни елементи, от които се нуждае, попадайки във външния нестерилен свят. Майчината кърма притежава всички тези имунни клетки, лимфоцити, всичко което да защити детето, така както ние сме защитени.

Жената трябва да кърми на поискване. Детето има своите безусловни инстинкти и рефлекси. То знае кога и защо да потърси гърдата. Обикновено това става в следните случаи:

- защото се нуждае от хранителни вещества;
- защото се нуждае от течности;
- защото има нужда от физическа близост с майката.

Човешкото дете се ражда цял триместър по-рано. То е изключително незряло и природата включва този механизъм, защото ако продължаваме да го носим в телата, тази голяма човешка глава, не би могла да излезе. В последните години много се говори за този четвърти триместър на бременността. Когато направим снимка на бебето на първия ден и на тримесечна възраст разликата е очевидна.

Майчиното мляко подпомага продължаващия процес на развитие. Не става дума само за хранене. Всички омега мастни киселини, които се съдържат в кърмата, са изключително важни за продължаващия процес на растеж на мозъка на човешкото дете, на нервната му система. Мазнините в адаптираните млека са от растителен произход и нямат същия полезен състав.

Да изясним и един много спорен въпрос – да даваме ли вода на бебето през лятото?

Ако майката има обилно отделяне на мляко и кърми на поискване, няма нужда да дава вода на бебето. Тя трябва да пие вода – 1 литър дневно повече само заради това, че кърми. Повече от 80% от майчиното мляко е течност.

В утробата детето е получавало хранителни вещества в непрекъснат цикъл, затова не може да има ограничение да не се кърми през нощта. Трябва да мине известен период, който при всяко бебе е различен. В нощните часове, млякото е най-концентрирано, най-гъсто, тогава е най-богато на мазнини, най-засищащо.

Жената трябва да има 500 калории в менюто си. Както в последния триместър на бременността. Защото в противен случай, организмът започва да разгражда мастната й тъкан. В нея често има токсични вещества, които при разграждането се изхвърлят в кърмата. Затова по време на кърмене не бива да се влиза в диетичен режим.

Жената трябва да спи през деня, защото през нощта ще кърми и в следващите месеци ще е непрекъснато с детето. Това е необходимо, за да има достатъчно кърма плюс налична жлезиста тъкан.

Ако е налице обилно отделяне на кърма, децата не приемат вода, отказват. Но има и такива, които пият вода, различни са, трябва да се съобразим с това. Когато започне захранването, даването на вода е задължително.

Какво още е важно да се знае?

Бебето трябва да бъде оставено да суче така, както на него му харесва. Понякога майките бутат, щипят децата, когато заспят. А те заспиват, защото се уморяват. Трябва да ги изчакаме. Сукането изисква много усилия и добра координация. То включва сукане, гълтане и дишане. Това е сложен процес за същество, което до вчера е получавало всичко наготово.

Сега органите и системите работят самостоятелно, индивидът е незрял, трябва да полага усилия. Но благодарение на тези усилия, се прибира матката, която в следващите 40 дена от голяма „торба“, която тежи 1 кг, ще стане отново 70 г.

При бебето, вътреутробно, долната челюст е прибрана назад. Поради малкото пространство и позицията му, тя е недоразвита. Благодарение на сукателните движения, долната челюст всеки път се изнася напред. Усилията, които детето упражнява когато суче, карат лицево-челюстните мускули да работят усилено и да се развиват.

Благодарение на тези усилия, и работата на мускулите, се подобрява кръвоснабдяването, те се доразвиват, долната челюст се позиционира по правилен начин с горната, оформя се небцето, зъбните зародиши се подреждат не само на млечните, но и постоянните зъби. Правилната позиция на горната и долната челюст гарантира успешно захранване, дъвкане и проговаряне.

Освен това, когато се кърмят, децата не се прехранват. Те винаги вземат точно толкова, колкото искат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови