Кацаров: Какво по-добро място за лечение на децата ни от Правителствена болница?

Янка Петкова Последна промяна на 07 декември 2021 в 12:41 1772 0

Снимка Архив/БТА

"Изграждането на детска болница, в най-добрия случай, ще отнеме 5 и повече години, затова обмислихме варианта за преместване на специализираната педиатрична болница "проф. д-р Иван Митев", в която условията са плачевни, в сградата на болница "Лозенец". В тази ситуация най-доброто решение е да реорганизираме Правителствена болница, така че децата да се лекуват там. Кое не бихме дали на децата си, ако не най-доброто?", коментира в отговор на протестиращите медици от болница "Лозенец" служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг.

Лекарите излязоха на протест срещу обявеното намерение Правителствена да бъде реорганизирана в детска болница до построяването на нова Педиатрия. Те обвиниха Кацаров, че си отмъщава за загубените преди години дела, които е водил срещу лечебното заведение.

На брифинга Кацаров увери, че всички политически партии в предишното Народно събрание са подкрепили концепцията "Правителствена да се отвори за децата".

По данни на министъра болница "Лозенец" е регистрирана с 283 легла, които през 2020 г. са намалени до 183, а в момента се използва под 50% от капацитета ѝ.

"Притесненията на протестиращите са неоснователни"

Според здравния министър информацията за намеренията на Министерство на здравеопазването вероятно не е достигнала до протестиращите медици от "Лозенец".

"Концепцията е Правителствена да запази многопрофилния си характер, в нея да се лекуват и възрастни. Никога не е бил поставян въпросът да се прекратява университетският ѝ характер. Нямаме за цел да премахнем обучението в болницата, а да го надградим. Как иначе да се обучават студенти, ако няма достатъчно пациенти, какъвто е случаят в момента?", попита Кацаров.

По думите му, макар и с лоша слава, трансплантациите в болницата трябва да продължат да се осъществяват, особено когато става дума за деца. Той подчерта, че министерството държи те да продължат да се развиват.

"Предложението, което правим, по никакъв начин не е в ущърб на лечебното заведение, напротив - това ще издигне болницата, ще ѝ придаде смисъл. Вероятно това ще бъде най-големият медицински обучителен център в страната. Поканихме колегите, които протестират, да поговорим днес следобед. Притесненията им са абсолютно неоснователни", каза здравният министър.

За строежа на новата детска болница

"Проведохме среща с различни заинтересовани страни и се съгласихме, че най-подходящото място за изграждането на национална педиатрична болница е дворът на болница "Лозенец". Лечебното заведение разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи, намира се в Южния парк. Едва ли човек може да си представи по-хубаво място за лечение на деца. На този терен може да се строи, разполагаме и със средства. Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите“, заяви министърът.

Той уточни, че в бъдеще там ще бъде разположен първият в страната и в Източна Европа протонен ускорител за лечение на онкоболни пациенти, вкл. деца. Към ускорителя ще има и инфраструктура, която предвижда изграждането на хеликоптерна площадка. Решението за разполагане на бъдещата педиатрична болница е подкрепено и от Камарата на архитектите в България, както и от неправителствени организации.

Присъстващите на брифинга медици се обединиха около предложението да бъде направен подробен анализ как точно ще бъде осъществено сливането на двете лечебни заведения (педиатричната болница и "Лозенец"), за да разполага с пълен комплект специалисти. Ако това не се обмисли добре, отново ще се разкарват деца по софийските болници, предупредиха те.

"Преместването е логично, ние най-добре знаем какви са потребностите на детското здравеопазване, но анализът е много важен, при наличната кадрова криза в системата на здравеопазването. Изключително важно е да разберем какви промени ще претърпи персоналът. Не би трябвало да си позволим от два работещи екипа да се получи смесица с недобра функционалност", каза директорът на специализираната детска болница "проф. д-р Иван Митев", д-р Благомир Здравков.


Все още не е уточнено какви средства ще са необходими за сливането на двете лечебни заведения, стана ясно от брифинга. 

"Ръководството на "Лозенец" направи анализ, който беше напълно повърхностен. Съветът на директорите работи лошо, има тежък в конфликт между двама души, заливат се с компромати, създадена е нездрава атмосфера и това се отразява на финансовия резултат на болницата. Безспорно Правителствена само ще спечели от това сливане", обясни Стойчо Кацаров.

Според него процесът на реорганизация ще отнеме от 4 до 6 месеца, макар че реализацията ще е в правомощията на следващия здравен министър. 

"Юридически следва сливане на субектите, здравният министър е принципал на трите дружества. Няма да свършим всичко, но можем да положим началото. Смятам, че новият здравен министър трябва да аплодира решението ни", обобщи Стойчо Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови