Дали 'любовта' на Кацаров към болница 'Лозенец' не се корени в миналото, когато е водил дела срещу нея и ги е загубил?

Медици от Правителствена на протест заради плановете за превръщането й в педиатрия, съмняват се, че има 'апетити' към имотите

OFFNews 07 декември 2021 в 08:52 5869 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Доц. Радосвет Горнев

"Крайно време е да се зададат няколко въпроса: защо министър Кацаров толкова много "обича" нашата болница; откога датира неговата "любов"; дали не е някъде далече в миналото, когато е водил дела срещу болницата и не ги е спечелил; дали апетитите към терените на болницата не са много големи?

Защото ние работим добре. Ние работим не само с властимащите. Това е една клиника, която работи с тях. Ние работим с всички български граждани. Гледаме си добре пациентите. Това, което става в момента, е пълно безобразие."

Това заяви пред Нова тв доц. д-р Дорина Асенова, ръководител на АГ клиниката в Университетска болница "Лозенец" в навечерието на нов протест на лечебното заведение заради анонсираното от здравния министър Стойчо Кацаров намерение то да бъде превърнато в педиатрия.

"Протестът е във връзка с информация за сливане на двете болници - Педиатрия и болница "Лозенец". Притеснява ни фактът, че това се случва в края на годината, първо. Второ, че сливането на двете дружества реално формира ново юридическо дружество, което ще трябва да сключи отново договор с Касата и то отново ще трябва да се акредитира, защото болница "Лозенец" е база за обучение и на МФ на СУ. Реално тези промени биха спрели работата на болницата", коментира д-р Христо Стоянов, началник на спешния център в болницата.

"Колегата е абсолютно прав - включи се директорът доц. Радосвет Горнев. - В условията на тежка четвърта COVID вълна, при положение, че целият колектив на болницата е ангажиран изцяло с интензивни грижи за 40 интензивни легла, което изисква неимоверни усилия и преструктуриране на цялата болница, за да може да покрие и ресурсово с кадри, да обезпечи тези грижи, ние трябва да навлизаме в нова стресова ситуация, в каквато беше болницата преди няколко месеца. Това се повтаря, и то в момент, в който напрежението е огромно - хората нямат сигурност и нямат спокойствие. А точно от това се нуждаят в този момент, когато са на ръба на своите възможности по отношение на изключителната грижа за COVID интензивно болните."

Той предупреди, че ситуацията може да се отрази негативно на трансплантациите: "Не искаме да стигаме още веднъж до ситуация, при която ще се трансплантират органи в съседни нам държави поради това, че целият наш персонал е ангажиран с интензивния COVID сектор".

От болницата са възмутени и поради факта, че са изпратили декларация до министър Кацаров и премиера Стефан Янев преди два месеца, но ресорният им министър не е отговорил и една дума. От Министерски съвет ги информирали, че премиерът е препратил декларацията им до Кацаров.

Детска болница трябва да има. Проектът трябва да се реализира от проектирането му до последния детайл и това трябва да бъде национална кауза, приоритет на бъдещото правителство - уверяват от "Лозенец", но не по този начин.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)