Кампания за безплатни очни прегледи на хора с диабет

В България диабетиците са над 500 000, а 40% дори не подозират, че страдат от болестта

OFFNews 13 ноември 2023 в 10:03 827 0

кампания

Снимка PR Play

Информационна кампания "Зрението е всичко! Прегледай се!"

Кампания под надслов "Зрението е всичко! Прегледай се!" дава възможност за безплатни прегледи на хора с диабет. Инициативата е посветена на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември.

Организатори са Българска асоциация „Диабет“, Медицински център "Пентаграм" и "Байер" - България и се провежда за трета поредна година и има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика.

Кампанията е насочена към вече диагностицирани хора с диабет, които ще имат възможност да преминат през безплатен очен преглед в МЦ Пентаграм (ул. „Враня“ 109-111, гр. София) в периода от 13 до 17 ноември.

Прегледите ще се извършат от 10:00 до 17:00 ч. след предварително записване през централен офис на Българска асоциация „Диабет“ на телефонен номер 02/931 07 79 (от 9 до 17 часа в делнични дни).

На пациентите ще бъде предоставяна и информация за най-честите очни заболявания при хората с диабет, какви са симптомите им и колко често се препоръчва профилактика на очите.

В последните три години Българска асоциация „Диабет“ и "Байер" - България проведоха успешно кампании в различни градове в страната. Целите на този съвместен проект са да подкрепи профилактиката и навременното откриване на усложненията, свързани с диабета, защото тези превантивни действия спасяват от сериозни увреждания и скъпо лечение, коментира Майя Викторова, председател на Управителния съвет на Българска асоциация „Диабет“.

Тя допълни, че само за месец юни 2023 г. в областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Шумен и Добрич 1393 души с диабет са преминали през безплатни очни прегледи и консултации в рамките на инициативата „Зрението е всичко! Прегледай се!“.

По време на прегледите офталмолозите са установили патология при 1014 души, като 777 от тях са имали някакъв вид оплакване от зрението си, а останалите – не. За допълнителни изследвания са насочени 785 души, а 458 са насочени за лечение.

Диабетът често води до редица усложнения, сред които и увреждане на очите - диабетна ретинопатия. Понякога засяга и двете очи и ако не се лекува навреме, води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението, дори до неговата загуба. Диабетната ретинопатия уврежда кръвоносните съдове на ретината в задната част на окото.

Първоначално в ретината се наблюдават малки кръвоизливи и разширения на капилярите (микроаневризми), постепенно се развиват изменения в съдовата стена, които водят до запушване на кръвоносните съдове и недостатъчно изхранване на ретината.

В резултат на това се получават стимули за разрастване на нови съдове, които не са пълноценни и могат лесно да се разкъсат и изкървят. Диабетът е сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота според данни на СЗО. Над 4 млн. души по света са с намалено зрение вследствие на диабетната ретинопатия. От тях 1 млн. са слепи, а 3,3 млн. имат умерено до тежко увреждане на зрението.

Диабетът може да засегне и централната част на ретината (макула) и да се развие диабетен макулен едем (ДМЕ). Перманентно повишената кръвна захар, която често се съпътства и с високо кръвно налягане, води до излив на кръвни елементи и плазма в макулата.

ДМЕ е потенциално усложнение на диабетната ретинопатия и може да доведе до значително намаление на зрителната острота. Той може да се развие във всеки стадий на диабетната ретинопатия, но честотата му нараства с увеличаването на нейната тежест. Засегнатите от ДМЕ страдат от влошено качество на зрението, с вълнообразна промяна на линии, наличие на черни точки, замъглено зрение и др.

Когато се закъснее с лечението, в допълнение и с неконтролирано ниво на кръвната захар, процесът на загуба на зрение би могъл да се ускори. ДМЕ е сред водещите причини за нарушения в зрението сред работоспособното население в развитите държави, което определя голямото му медицинско и социално-икономическо значение. По данни от 2019 година приблизително един на всеки 14 души с диабет има и форма на ДМЕ. Увеличаващата се честота на захарния диабет предполага, че ДМЕ ще продължава да бъде една от водещите причини за намалено зрение. Приблизително 20% от хората с диабет тип 1 и 25% от тези с диабет тип 2 има вероятност да развият ДМЕ.

По данни на Диабетния атлас на Международната диабетна асоциация един на 10 души (537 млн.) през 2021 г. е страдал от заболяването. Този брой се очаква да нарасне до 643 млн. до 2030 г. и 783 млн. до 2045 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не подозират, че имат диабет .

Препоръката на специалистите към всички хора с диабет е да търсят лекарска помощ навреме и да преминават през редовен скрининг. Големият процент на хората с диабет, тежестта, която влошеното зрение оказва върху техния живот и социално-икономическата сфера, доказват необходимостта от стратегия за превенция, ранна диагностика и лечение на очните усложнения при хората с диабет в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика