Кампания събира средства за професионални UVC апарати за 100% дезинфекция на болници и линейки

OFFNews 28 април 2020 в 15:19 3404 0

На Световния ден за безопасност на труда 28 април, който тази година е посветен на работниците на първа линия в борбата с пандемията Covid–19, започва дарителска кампанията "България за лекарите" за закупуване на професионални UVC машини за дезинфекция за 10 български болници.

Днес най-засегната група професионални работници са медиците и лекарите не само в България, но и по света. Процентът им варира между 8% и 12%, като по груби изчисления над 250 000 медици в света са заразени с коронавирус, докато са били на работното си място. В Украйна процентът им е над 20, а в Италия над 120 лекари са загубили живота си в битката с Covid–19. Броят на заразените медици в България до днес е 150, около 11% от всички болни.

Целта на новата дарителска кампания #БългарияЗаЛекарите, която стартира от днес, е да събере необходимите средства за 10 големи и 20 малки UVC апарата за 100% дезинфекция на най-натоварените и нуждаещи се болници и линейки в София и в страната.

Качествената дезинфекция, която да осигури максимално безопасна среда и бариера срещу вътрешно-болнични инфекции, е от критична важност в момента. Болниците и линейките са най-уязвимите точки, които лесно могат да се превърнат в огнища на зараза, като в други държави. Вирусът се задържа по повърхностите и се предава предимно с допир, което прави бързата и ефективна дезинфекцията на болничните помещения и линейките изключително важна.

Справянето с пандемията е свързано с опазването на лекарите и медиците от заболяване и на болниците и линейките от превръщането им в огнища на заразата. Наред с използването на предпазни средства като маски, шлемове и защитни облекла, дезинфекцията е от критично значение за предпазване на здравните работници и другите пациенти на болниците в момента.

Професионалните апарати за UVC дезинфекция унищожават 100% от съществуващите вируси, бактерии, гъби, акари и др. за рекордното време от 5 до 25 минути. За 100% дезинфекция на линейки с UVC устройства са необходими максимум 10 минути. Този метод за дезинфекция осигурява не само 100-процентов резултат, но и позволява възможно най-бързата и качествена дезинфекция.

Необходимата сума за закупуване на 10 големи апарата за дезинфекция на помещения до 400 кв. м. и 20 малки за дезинфекцията на линейки, е 71 760 лв.

Апаратите ще бъдат дарени на следните болници, които изразиха писмена необходимост да получат уредите за дезинфекция: „Свети Георги“ - Пловдив, „Света Марина“ - Варна, МБАЛ „Света Петка“ - Видин, МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца, многопрофилна болница „Рахила Ангелова“ - Перник, София - “Света Анна”, ВМА-София, Александровска болница, ИСУЛ-София.

Дезинфекционните апарати по технология на Philips са сертифицирани в ЕС и България и са с осигурена гаранция и сервиз.

Кампанията #БългарияЗаЛекарите е дело на организаторите на кампанията „България за България“, която преди няколко седмици успя да събере близо 300 000 лева за 5 респираторни апарата и оборудване на Александровска болница за рекордните 8 часа. Днес, 28 април, Световен ден за безопасност на труда, организаторите на кампанията отправят своя нов апел: „Най-важната задача сега е да помогнем за опазването на живота и здравето на българските медици, които денонощно са в контакт със заразата. Този принос ще е безценен както за обществото, така и за семействата и близките на лекарите и сестрите от първа линия. За нас топлото време и слънцето носят надежда за връщане към нормалния живот. Но за медиците заразата с Covid-19 в болничните помещения продължава да е реална заплаха.“

"Казват, че духът на солидарност постепенно замира. Нека покажем, че не е така.

Нека помогнем заедно на тези, които денонощно помагат на нас – медиците от първа линия!” е призивът на #БългарияЗаЛекарите.

Дарение за закупуване на уредите за дезинфекция може да направите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови