Хора, моля ви, ваксинирайте се! Мерките няма да ви предпазят! Ще имаме по 2 500, 3 000 случая на ден

Българинът обича да минава между капките. Сега не може, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев

OFFNews 22 август 2021 в 17:50 10728 6

В началото на четвъртата вълна сме и не съм голям оптимист. Затова искам да се обърна към българските граждани: "Хора, ваксинирайте се, моля ви се! Нито системата, нито мерките ще могат да ви предпазят от инфекцията!", призова проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столичната община, в интервю за телевизия "България On Air" снощи.

България тепърва ще види какъв ще е пикът на четвъртата вълна, но прогнозата му не е оптимистична.

"Мисля, че случаите ще се увеличават и може би в края на този месец ще бъдем някъде на дневна база към 2 500, 3 000 на ден, което, повярвайте, е много", предупреди проф. Кантарджиев.

"Още няма много случаи. Не е опасно да се ваксинирате. Няма да се заразите, както ставаше в третата вълна, на опашката.

Българинът трябва да знае следното - казвам си го като българин на българи - българинът обича да минава между капките. В момента не може. Ще ви кажа защо. Когато беше уханският вариант пролетта на миналата година и имаше болен човек от семейството, вероятността друг член от семейството да се зарази, беше 40%. При британския щам - 70%. Сега е почти невероятно да имаш болен в семейството, ти да не си ваксиниран или преболедувал, и да не се разболееш. Новият индийски вариант е много прилепчив, много лесно се заразяваш."

Плашещо е да виждаме как сега младите започват да заболяват, юношите, посочи той.

"Това, което ме притеснява, е децата, тийнейджърите. Те боледуват с клиника и въобще тези възторжени, бодрячески изказвания на съветнички на господин президента, че децата няма да бъдат засегнати и прочие, мисля, че няма да станат."

По думите му държавата има план за справяне с пандемията на Министерския съвет, но той не се спазва. Мерките на здравното министерство не отговарят на написаното в плана, отбеляза проф. Кантарджиев. Той не скри раздразнението си, че "вече 100 дена, откакто г-н Кацаров е министър на здравеопазването, не се направи нищо тези ваксини (с които разполагаме) да бъдат слагани. На последно място сме в ЕС, да не кажа в Европа, по процент на ваксинирани хора!".

Сега - по думите му - меките са "малко странни".

"Да речем, да затворим наполовина държавната администрация. Извинявайте, това няма ли да увеличи два пъти опашките на хората, които чакат за смяна на документи, за смяна или регистрация на автомобили? Мисля, че това не е разумното да се прави в момента", коментира той.

На въпрос за случаите на заболели ваксинирани хора професорът посочи данните, според които това може да се случи при един на 1000 преболедували и 20, 30 - на 1000 ваксинирани, при които болестта протича по-леко.

На съмненията срещу ваксините той отговори, че противоречиви изказвания са били правени публично в името на политически кариери:

"Кой стана министър? Кой стана депутатин? Кой беше кандидат за депутатин? Моля Ви се! Да правиш политическа кариера с това да говориш срещу науката и здравето на народа си не мисля, че е най-доброто поведение.

(...)

Защо българинът не иска да се ваксинира? Преди ваксините да дойдат в България, започна да се говори: "Абе, те са екпериментални". Чакай, бе, кое е екпериментално? 10-15 години се правят РНК-ови ваксини, просто методиката за вкарването на РНК-то в клетката беше недобре направена.

(...)

РНК-то нито се свързва с твоя собствен геном, да ти въздейства на нещо кой знае какво, а лизозомите имат някои странични ефекти, които са стотици хиляди пъти по-малки от вредното, което може да изживееш.

(...)

Това, което се заговори за тромбозите и беше нападната ваксината на "Астра Зенека": досега няма сигурни данни за кой знае какво вредно, за тежки тромбози с фатален край и прочие. На десетките милиони ваксинирани, примерно в Британия, толкова са малко случаите, че още не е абсолютно доказано, че е това."

За финал проф. Кантарджиев завърши с призива: "Делта вариантът засяга и децата. Пазете децата!".

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2000

  6

  Borislav

  23.08 2021 в 11:16

  Този човек не мога да го гледам вече, моля Ви махнете го!!!

  23293

  5

  Стефан

  23.08 2021 в 09:26

  И коя е Истината бе, пророк недоправен?

  3000

  4

  Стивън

  23.08 2021 в 06:40

  Г-н Кантарджиев, още ли продължавате да водите евтина пропаганда за глупаци? Докога???! Истината не е тази,която Вие се опитвате да насаждате в съзнанието на заблудените хора .

  1867

  3

  qwertyuiop

  23.08 2021 в 01:30

  "консултант по ваксинациите към Столичната община"

  Алелеле, кантара до там ли изпадна? Добре че го пенсионираха насилствено, макар и късно, че кви поразии можеше да направи.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София