Джипитата настояват да се отхвърли възможността за генерично заместване на лекарства

За проблеми с отпускането на медикаменти предупредиха и търговците, които извършват паралелен внос

OFFNews 18 октомври 2023 в 12:53 910 0

фармацевт

Снимка Getty Images

Фармацевт

Да се отхвърли категорично въвеждането на генерично заместване на лекарства в аптеките настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекар в България (НСОПЛБ). В позиция изпратена до отговорните институции съсловната организация подкрепя становището на Българския лекарски съюз, че е-рецептите са извадили на показ порочни практики за замяна на лекарства без одобрението на лекуващия лекар.

Гереничните лекарства съдържат същата активна съставка като оригиналите и фармацевтите в аптеките призовават възможността за замяна да бъде отбелязана в електронното предписание.

От НСОПЛБ посочват, че преценката за избор на медикамент е единствено на лекуващия лекар.

ОПЛ познава изцяло конкретния пациент от години в био-психо-социален аспект: анамнеза на живота, настояща клинична картина, алергични прояви, съпътстващи заболявания и терапия, съответните лекарствени взаимодействия и противопоказания, социална среда и навици, финансов статус и нагласи за придържане към една или друга терапия и др.. В същото време единствено ОПЛ може да проследи и познава ефекта от предхождащо лечение - липса или незадоволителен ефект от един или друг медикамент, активната му субстанция или помощни вещества, специфични за всяка търговска форма, отношението на пациента към медикамента, което до голяма степен определя и степента на сътрудничество от негова страна, което освен медицина, основана на доказателствата, включва и медицина базирана на опита и наблюдението, посочват от съсловната организация на общопрактикуващите лекари.

Оттам припомнят, че когато медикаментът е предписан с търговското си име, трябва да бъде отпуснат точно той, а ако аптеката не разполага с него, трябва да го осигури в рамките на денонощие. Според джипитата нерегламентираното заместване на предписано лекарство с генерично от аптеките създава възможност за корупционни практики.

Има т.нар. интегрални схеми (хоризонтални и вертикални), които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига – производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително.

Въвеждането на е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет предизвика смут сред пациентите, които бяха връщани от аптеките с мотива, че предписания от лекар медикамент липсва. От Българския лекарски съюз заявиха, че лекарства, които са били налични допреди дни внезапно са изчезнали, подозирайки, че връщането на пациенти се прави с цел да се разреши замяната на лекарства в аптеките без изричното съгласие на лекуващия специалист.

„Така се стига до една тежка подмяна. Аз 18 години съм учила как да лекувам хората. Познавам моите пациенти от 30 години. И в един момент цялата ми експертиза се замита и се казва: „Ние ще дадем това, което има“, заяви специалистът за генеричните лекарства, които се дават в аптеките, коментира по-рано днес д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Към недоволните от функционирането на системата за електронно предписване на лекарствени продукти се присъединиха и от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). В писмо до медиите от БАРПТЛ обясняват, че когато се изписва лекарство в електронната рецепта, то е обвързано не само с търговското наименование, концентрацията и размер на опаковката, но и с неговия национален номер, което нормативната база не изисква.

Процесът е един и същ и за лекарствен продукт, заплащан от НЗОК, лекарство по „бяла“ рецепта на свободна продажба или продукт, отпускан без лекарско предписание. При НЗОК продуктите има и код по НЗОК. Фармацевтът в аптеката няма право да отпусне идентично лекарство, но с различен национален номер или различен НЗОК код. Тази, на пръв поглед разумна мярка, на практика не отчита наличието на продукти от паралелен внос и реално ефективно ги спира от продажба на българския пазар и лишава пациентите от тях.

Мярката е въведена да противостои на недостига при антибиотиците и диабетните лекарства, но на практика вече генерира връщане на пациенти от аптеките на фона на наличност на същото лекарство, но с друг код. Продуктите от тези терапевтични групи се внасят в България от паралелен внос от години и пациентите и пазарът, в голяма степен, разчитат на тези количества, за да се задоволи търсенето от страна на болните. Става дума за стотици хиляди опаковки антибиотици и лекарства за диабет, внесени от Европейския съюз с лиценз за паралелен внос, чийто пълен списък е в края на този текст, пишат от БАРПТЛ.

От асоциацията на паралелните търговци апелират за спешна корекция в заданието за софтуера за електронната рецепта. Тяхното предложение е в електронната рецепта всички национални номера на еднакви и подобни продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да са асоциирани. Така рецептата на пациента ще бъде изпълнена с наличния в аптеката изписан продукт, независимо от вносителя му. Друг възможен вариант, който да не възпрепятства достъпа на болните до лечение, е да отпадне националният номер на продукта и рецептата да се изписва само по наименование на лекарствения продукт, форма, концентрация и размер на опаковката. 

В позиция от Българския фармацевтичен съюз се обявиха категорично против връщането на "хибридния модел", който позволява изписването на лекарства да става и с електронни, и с хартиени рецепти.

"Готови сме на конструктивен диалог с аргументи, за да се отстранят техническите проблеми при някои софтуери, но настояваме да няма връщане към "хибридния модел", защото както вече стана ясно нищо не е било ясно по отношение нито на предписването, нито на отпускането на лекарствени продукти, пишат от БФС.

Вчера от Лекарския съюз призоваха да спре издаването на електронни рецепти, докато не се изяснят спорните моменти, министърът на здравеопазването Христо Хинков отхвърли предложението и заяви, че корекции в системата ще се правят в движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!