Спорът за е-рецептите: Като суши с краставица, пациенти-туристи, кодове и липсващи лекарства

OFFNews 18 октомври 2023 в 09:33 9833 4

Д-р Гергана Николова

Снимка БГНЕС/архив

Д-р Гергана Николова

За цялата година са издадени 40 000 електронни рецепти. От тях са изпълнени 800. Очевидно има някакъв проблем, а в този момент те стават задължителни.

Това коментира д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар, по бТВ, след като вчера започна сблъсък между лекари и фармацевти за задължителните е-рецепти за антибиотици. 

Сега за два дни са издадени 26 000 електронни рецепти, за 12 000 от тях постъпва обратна информация в системата. Какво се случва с останалите 14 000 електронни рецепти, зад които стоят реални пациенти – няма отговор, посочи още д-р Николова. „Странното е, че антибиотици, за които не сме имали обратна връзка, че липсват, и сме работили с тях миналата седмица, от понеделник рязко изчезнаха от аптеките“, коментира още тя. 

„Така се стига до една тежка подмяна. Аз 18 години съм учила как да лекувам хората. Познавам моите пациенти от 30 години. И в един момент цялата ми експертиза се замита и се казва: „Ние ще дадем това, което има“, заяви специалистът за генеричните лекарства, които се дават в аптеките.

„Има два варианта. Или до този момент се е извършвало точно това нещо – подмяна, без да се информират лекарят и пациентът. То е като суши с риба и суши с краставица – все е суши. Като химична формула може да е едно и също, ама към една формула, като се сложи един допълнителен водороден йон, ще ви превърна от Шакира в Шварценегер, защото има съществени разлики. В момента в цялата система всичко се решава с вълшебния трик „генерична замяна“, коментира д-р Гергана Николова. 

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, лекарите не са наясно какво има и какво няма на пазара.

„Преди се предписваха антибиотици и антидиабетни лекарства с име на продукта и дозировка, а сега се прави с кодове – конкретен продукт. Обвиненията, че фармацевтите опитват да продават по-скъпи лекарства, са глупости. Българският лекарски съюз в момента е неориентиран и хвърля безпочвени обвинения. Когато разбере каква е истината, ще се налага да се извинява“, посочи още той.

„В момента липсват около 425 лекарства, издавани по лекарско предписание. И то липсват навсякъде“, съобщи още Костов.

"Да не превръщаме българския пациент в турист", призова д-р Николова.

Според Николай Костов електронната рецепта способства за акумулиране на данни в пациентското досие и е от полза преди всичко за лекаря. По думите му тя дава възможност и да се правят проучвания в България.

"Българските лекари предписват лекарства, които не съществуват, в опаковки, които не съществуват. Мисля, че лекарите ще се адаптират, промяната за тях е голяма", каза още Николай Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

ivanpetrov8715

18.10 2023 в 11:02

милите джипита ще вземат да заслабнат... и няма да има пари за суши

1900

3

Ibn Sina

18.10 2023 в 10:52

Примерът с различните видове суши и генеричните лекарства е напълно неадекватен. Докторката или си няма представа от темата (18 години учене - повтаряла е всеки курс като студент??), или умишлено заблуждава. Но предполагам е второто, като знам как фирмите водят по екскурзии, плащат банкети и спа уикенди само и само да им изпишеш точно техния препарат. Не разбирам защо от БЛС е този вой, при положение, че в същност електронната рецепта внася ред и реално ще покаже кой медикамент липсва и какви опаковки са налични. Прав е аптекаря, че лекарите не знаят реално между хилядите лекарства и техни разфасовки какво точно в момента е налично. Ако трайно липсват определени търговски марки или опаковки просто трябва да ги извадят от номенклатурата или в системата да свети предупреждение за ограничена наличност. Да искаш хартиена рецепта, за да си щастлив, че пациентът няма да се върне, без да знаеш реално какво са му дали в аптеката е като при щраусите - заравяне на главата в пясъка.

1005

2

ПР

18.10 2023 в 10:20

Господинът фармацевт лъже!Съсловието им,са просто търговци-вишисти.Лекарите не знаели-само аптекарите знаят,ти да видиш!Ами аз вземам медикамент за сърцето,но твърдо държа на оригинала,защото съм пробвал генерично заместване и не е очаквания ефект.Аптекарът ли ще ми налага,какво да приемам?!Първо,по аптеките се раздава"рабат"-подаръци от кашони с медикаменти за продажби.Второ,не само докторите имат "предпочитания"към определени търговски заглавия на медикаменти-при аптекарите,търговските интереси са в пъти по-големи.И винаги са заменяли,според факторите,а не за здравето на пациента.
Не ми се мисли,в събота-неделя и празници,как заместващите,дежурни центрове и лекари,ще издават е-рецепти!

1000

1

име

18.10 2023 в 10:11

Много ви харесва търговски представители да ви ухажват и обгрижват. Продай 100 броя от нашето лекарство и те пращаме на почивка в Южна Америка.

И сега ви е много трудно и гадно, че няма да може да изписвате точно тези лекарства, които ще ви пратят на почивка някъде, ами трябва да слагате отметка, че може и генерик.

 
X

Да помогнем на украинските деца!