Е-рецептите: Генерична замяна на антибиотици е възможна, ако има отметка в предписанието

OFFNews 17 октомври 2023 в 10:14 1013 1

аптека

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Аптека

Влизаме в зимен сезон, много лекарства имат нерегулярен внос, включително антибиотиците. За да изпълня рецептата спрямо наличностите, трябва да има отметка, че е позволено генерично да заменя медикамента, иначе връщам пациентите.

Това обясни магистър.-фармацевт Яна Узунова, управител на аптека във Велико Търново в коментар за старта на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет.

"Идва пациент за определен антибиотик, но в аптеката той липсва. Има друго лекарство, със същото активно вещество, но не мога да го предложа", казва фармацевтката и подчертава, че в подобни случаи от значение е добрата колаборация с лекарите. 

Имам достатъчно дълъг стаж в професията. Наясно съм, че нещата ще се дигитализират, но всичко трябва да става плавно, обмислено, не на всяка цена във всички възможни варианти. Очаквахме да има проблеми през първия ден, но имаше лекари и стоматолози, които не бяха подготвени, че трябва да изписват е-рецепти и бяха много учудени, когато трябваше да върнем пациентите при тях. Това е неудобство за болен човек. Имахме доста върнати случаи, поне 10 върнах аз, обясни Яна Узунова и допълни, че сериозен проблем има и с е-рецептите за антибиотици, изписвани от зъболекари, тъй като много от тях все още не издават електронни предписания.

Има и други проблеми с издаването на белите електронни рецепти - спиране на ток, липса на интернет. Това затруднява и лекарите, и пациентите, които трябва да чакат.

Фармацевтката разказва и за друг казус. Наложило се да обслужва клиентка с рецепта за антибиотик на куче. Трудността идва от факта, че кучето няма ЕГН, с което да се влезе в системата, коментира тя. Все пак случаят е решен, а тя уточнява, че ще запознае колегите си с него, за да знаят как да реагират при подобни рецепти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

ivanpetrov8715

17.10 2023 в 10:24

Колко по-плавно искат да се случат нещата...., като тази стъпка се отлагаше от доста време и всички трябваше да са се подготвили, както физически така и интелектуално. Това е бъдещето, няма как. Както за лекарите които изписват по 3 различни антибиотика едновременно с лека ръка, така и за фармацевтите, които дават без рецепта на самолекуващите се.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки