DW: Българското кисело мляко лекува Паркинсон, доказаха германски учени

OFFNews Последна промяна на 01 август 2014 в 14:37 21976 17

Снимка БГНЕС

Кисело мляко

Сензационно откритие направиха германски учени: българското кисело мляко може да лекува болестта на Паркинсон. Откритието е шанс не само за страдащите от нея, то отваря добри възможности и пред България, съобщава българската редакция на германската обществена медия "Дойче веле".

Германските медии го нарекоха „медицинска сензация”. Вестникът с най-голям тираж в Европа, „Билд-Цайтунг” пише в заглавие, че автор на тази сензация е тъкмо българското кисело мляко. „Зексише Цайтунг” описва медийната треска в института „Макс Планк” в Дрезден, където беше оповестено фундаменталното откритие: „Историята звучи невероятно! Две вещества могат да ремонтират нервните клетки. Тези вещества се срещат в най-обикновени хранителни продукти – в киселото мляко и в недозрелите плодове.”Глюконовата киселина и един от видовете млечна киселина, известен като D(-)-лактат, могат да възстановяват увредени нервни клетки. Стига тези клетки да са все още живи. Болестта на Паркинсон се състои тъкмо в дегенерирането на тези неврони, които произвеждат допамин. Един от факторите, причиняващи болестта, е дефектиращ ген, известен като DJ-1. Този дефект пречи на глюконовата киселина и D(-)-лактата до достига до невроните, за които тези две субстанции са от жизнена важност. Учените от института „Макс Планк” са открили, че D(-)-лактатът, който се съдържа в истинското българско кисело мляко, може да отстрани тази повреда – но все още не знаят какъв е механизмът.

Чудесата на българското кисело мляко

В отделен акцент „Билд-Цайтунг” описва българското кисело мляко като особено кисело и богато на определени бактерии. „Вече от десетилетия учените смятат, че то има специални свойства, защото селяните в България достигат много висока възраст.”

В лабораторията под ръководството на професор Теймураз Кучалия вече си приготвят кисело мляко с подкваса, внесена от България. „На всичкото отгоре е и вкусно”, шегува се пред журналистите Антъни Хайман, един от учените. В едно от интервютата Хайман казва, че българското кисело мляко може да се консумира като превенция срещу болестта на Паркинсон – и че един от хората в научния екип вече го прави. За да се лекува болестта на Паркинсон обаче, са необходими задълбочени медицински изследвания на нашето откритие, казва Хайман, който подчертава, че техният екип няма сериозна медицинска подготовка. Хайман и неговите колеги обаче вече са внесли искане да патентират откритието си и смятат да основат своя фирма.

Шанс за България

Дали скоро в германските супермаркети ще се появи българско кисело мляко, предпазващо от Паркинсон? – питат германските журналисти. „Дайте малко по-полека” – отговаря Хайман. „Толкова бързо не стават нещата. Ние най-напред ще се погрижим за молекулярните резултати. После медиците ще направят своите изследвания – и чак тогава ще се захванем за работа. Дали всичко ще трае една, две или три години – в науката такива прогнози не могат да се правят. Сигурно е едно: направихме огромна крачка напред.”

Сигурно е и друго: в момента българското кисело мляко има шанс да се превърне в сензационно успешна експортна стока. Разбира се, стига да има добросъвестни производители, които да предложат истинския продукт. И опитни търговци, които да започнат да го изнасят. Навярно голямото откритие на германския научен екип ще отвори поле за работа и на българските учени, които би трябвало да имат достатъчно разработки по темата, коментира "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.12 2014 в 13:53

Българското кисело мляко все още го има.Произвежда го Елби-Видин,бившият институт по мляко и млечни продукти.Като качество е ненадминато.Произвеждат над 20 вида сирена с невероятни качества.Изнасят се щамове на Lactobacillus bulgarikum в цял свят.Само за Япония изнасяме щамове за 4млн долара.

03.08 2014 в 02:13

И само да добавя-благодарение на СПЕЦИФИЧНИЯ МИКРОКЛИМАТ я има и казанлъшката роза , която си вирее само в Казанлък и региона(във Варненско и в Петричко не ще).Още по татово време японците се опитваха да изнасят закваска и да си квасят млЕкото в Япония ,ама нещо....май не станаА.

02.08 2014 в 23:55

Нямат никакъв смисъл всичките тези негативни коментари! Ако човек иска домашно кисело мляко, просто може сам да си го закваси вкъщи. Никакъв проблем! Аз лично го правя от години, дори и в чужбина, отвъд океана! На много места в София може да се купи истинско краве мляко. Сварява се и след като поизстине, се разбърква с малко кисело мляко от магазина (¨Боженци“ например).Оставя се хубавичко завито до 3-4 часа на топло. И готово! Супер вкусно и не може да се сравни с нищо купешко! Като заредя 6-7 буркана в хлазилника, имам до следващата събота, когато идва млекарката. Идеално! Всеки може да го прави!

02.08 2014 в 22:56

Я да видим:

"Задаваш си въпрос и НЕ отговаряш? :)"

Tig , разтъркай си ХУБАВО очите и прочети пак:

"Какво пречи на българските производители да използват т.нар. от теб "българска" закваска? Отговора е един-НИЩО!"

Само Lactobacillus bulgaricus(сиреч "българската" закваска) има над 800 щама.Ти опитвал ли си 800 различни вида мляко?Ами не си и няма и да опиташ.Причината е проста-те се различават толкова малко по между си , че можеш да ги отличиш само чрез колба.Вкуса на нашето кисело мляко се дължи на:
"България е известна като регион със СПЕЦИФИЧЕН МИКРОКЛИМАТ , подходящ за съвместното развитие в симбиоза на автентични щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, благодарение на което се получава уникален млечнокисел продукт." (големия шрифт е от мен).
Не знам какви експерименти си си правил , но как очакваш да се закваси мляко при положение , че закваската(киселото мляко от магазина) ти е пълна с консерванти(сиреч "стерилна")???То е все едно да те кастрират и да очакваш , че ще имаш деца.Вярно е , че автентичното кисело мляко има много малък срок на годност но ако СЕ ТЪРСИ , вярвай ми ЩЕ СЕ ПРЕДЛАГА.

02.08 2014 в 12:25

Че от къде са намерили българско кисело мляко немците. Аз от години търся и няма и няма. Само каша от сухо украинско и нишесте.

02.08 2014 в 01:25

..."На всичкото отгоре е и вкусно”, шегува се пред журналистите Антъни Хайман"...

Шегата си я бива - вкусно кисело мляко :) но ние няма как да знаем, кой точно я е сътворил :)

02.08 2014 в 01:06

@Emo
Не разбрах, къде точно са ми 'глупостите', ама няма лошо.
Щом подобни квалификации те правят щастлив.
Аз ще си направя труда да бъда по-конкретен:
'Българско кисело мляко' това е съвкупност от мляко и определена закваска.
Може би НИКОГА НЕ си правил опит да приготвяш кисело мляко? :)
Аз съм.
Не се получава, па ако щеш и от под връх Мусала да си хранил животинките, ако го подкиселяваш със мляко от магазина. Да, качеството на млякото е важно, но закваската също толкова.
Повтарям: млечно-кисели продукти подобни на нашето кисело мляко има из цял Свят!И бъди сигурен: тревата в Швейцария не е по-лоша от тукашната!
Разликата я прави закваската.
Задаваш си въпрос и НЕ отговаряш? :)
Аз ще ти отговоря: трайността на заквасеното мляко е неудобна за производителите. Все пак не съм се занимавал по-подробно, но в общия случай глупотта на хората и алчността на производителите си стискат ръката.
Бъди жив и здрав и ако обичаш мисли по-задълбочено преди да пишеш :)

01.08 2014 в 21:06

Tig,пишеш глупости на търкалета!Какво пречи на българските производители да използват т.нар. от теб "българска" закваска? Отговора е един-НИЩО! Нито ще се вдигне себестойността(съответно ще падне печалбата),нито е по-трудно за производство.Големия проблем е , че качеството на киселото мляко зависи от КАЧЕСТВОТО НА ПРЯСНОТО МЛЯКО което се използва като суровина.Когато издоиш овцата пасла цяло лято под връх Ботев и директно заквасиш млякото се получава едно , а когато това същото мляко го вкараш в мандрата , избиеш му маслото и го разредиш с вода се получава съвсем друго-т.е. помия и за да може тая помия поне малко да прилича на кисело мляко вътре започват да блъскат сгъстители,пълнители,стабилизатори,антиоксиданти и още една камара лайна и като краен резултат получаваш това което виждаш по магазините. Целта на цялото това упражнение е да се "докара" цена.И за това съвсем не са виновни производителите.Виновни сме си самите ние , защото сме се превърнали в помияри готови да ядат всичко само и само да е евтино.Много хора ще кажат "Ами да , така е защото сме бедни" , но това не е вярно!Същото се случва и в зап.Европа,да не говорим за САЩ. Причината е , че от западния свят взехме най-лошото-превърнахме се в нация от потребители.Хората купуват евтина храна не защото нямат , а защото преследват поредния айфон,мерцедес или плазма...Както казват македонците-"корема дупка нема"-сиреч никой няма да те види какво си ял , но всички ще те видят с какъв телефон си....

01.08 2014 в 18:00

@към 6ти и 7ми коментар:
То млякото може и да се закваси, но самата закваска не е тази, която се има предвид под "българско кисело мляко".
Съответно и свойствата.
Млечно-кисели продукти под различни имена има в цял свят, но специфичното за България е точно вида на закваската.
Всеки, който е по-възрастен може да си спомни млякото по време на соца и сега. Дори и БДС млякото дето предлагат сега няма нищо общо с тогавашното.
Очевадно е и без да си технолог.

01.08 2014 в 17:55

"Българско кисело мляко" отдавна няма в .. България.
Това е благодарение на 'добросъвестните' производители, които предлагат всякакви млекоподобни ментета 'на баба' , 'на дедо' и т.н. със всякакви 'подобрени' закваски, само не и оргиналната.
Единственият опит за 20 години след '89та год. за слагане на ред, някакъв стандарт и да се прекрати практиката на заблуждаващи етикети беше по времето на Мирослав Найденов.
Абстрахирам се от това какъв е бил Найденов, но опита му беше посрещнат на нож.
Ясно е защо.