До края на седмицата ще е ясно за отварянето на яслите и градините

Янка Петкова 10 декември 2020 в 10:05 2199 0

Снимка Архив

До края на седмицата ще стане ясно дали ще се отварят ясли и градини в понеделник. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов. Той обясни, че все още се следят данните за заболеваемостта и няма категорично становище на експертите.

Да не се отказваме по средата, остават 10 дни до 21 декември, нека спазваме мерките, призова Ангелов. За яслите и градините натискът е огромен, мненията са разделени. Трябва да намерим баланс, обясни той.

Той съобщи и за положителна тенденция в увеличения брой излекувани за последните дни - 11 405. 52% е заетостта на леглата за неусложнени случаи на коронавирус, 42% на интензивните. Критичен е натискът върху лечебните заведения в Ямбол  и Шумен, където заетостта на леглата е съответно 98% и 80%, каза министърът. Близка до критичната е ситуацията със заетостта на болниците и в Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград.

Къде сме по заболяемост

На база 14-дневна заболяемост страната ни е на 9-о място в Европа и на 3-то на Балканите. По смъртност обаче сме на 2-ро място на континента. Хубавото е, че има леко намаляване на общия брой случаи, коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ.

В момента в страната няма област в черната зона със заболяемост над 1000 на 100 000 души население, каза Ангелов. В червената зона, между 600 и 1000 заболели на 100 000 души население, са Бургас, Варна, Разград, Кюстендил, София град, Стара Загора и Ямбол. Има тревожна тенденция за нарастване на разпространението на вируса в Източна България, констатира здравният министър.

Има ли нарушения на ограничителните мерки 

По данни на РЗИ няма сериозни нарушения на мерките по време на студентския празник 8-ми декември, извършени са 19 проверки на хижи и заведения в района на София. Съставен е акт на една от хижите, уточни министърът.

Бонусите за първа линия

Проблемът с изплащането на 1000 лв. на личните лекари ще бъде решен още днес. Забавянето е заради приемането на бюджета на НЗОК, обясни Костадин Ангелов. Той каза още, че за лечебните заведения и спешните центрове подобен проблем не съществува, тъй като техните бонуси се осигуряват по линия на европейска програма.

Случаят с починалия пациент пред стълбите на варненска болница

Знам за снимката на починалия пациент във Варна, пред болница "Св. Анна". Няма да толерирам лошо отношение към пациентите, това е недопустимо, разпоредил съм проверки. Ще има санкции, обеща здравният министър, след като в социалните мрежи нашумя снимка, на която починал пациент е положен на стол пред лечебно заведение, покрит с чаршаф.

Ще има ли достатъчно количество ваксини у нас

Присъединяването на страната към споразумението между ЕК и производителите гарантира достъп до договорените количества, каза членът на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той увери, че България ще получи количествата, които е заявила, очакват се конкретни дати за доставките, но те са свързани с издаване на разрешението за употреба на препаратите от Европейската агенция по лекарствата.

Екип на здравното министерство, съвместно с представители на фирмите производители на ваксините, подготвя информационна кампания. Все още няма одобрена от ЕМА ваксина, каза Ангелов и допълни, че за всеки медикамент, който се предписва, има данни за алергични реакции и затова ваксините трябва да се поставят от лекари. Все още е рано да говорим за противопоказания, не е излязла кратката характеристика на продуктите. Това трябва да стане към края на месеца, съобщиха по време на брифинга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews