Д-р Антония Първанова: Премиерът е предозиран с кортикостероиди

OFFNews 03 декември 2020 в 10:50 22835 1

"Самолечението и свръхлечението са две много опасни неща. Предстои да видим късните последици от употребата на антибиотици без лекарско предписание.

Понякога общопрактикуващите лекари, и не само те, правят свръхлечение. Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха една униформена рецепта с два антибиотика и кортикостероид, което, първо, е неоснователно и, второ, какво лекуваме с тези антибиотици, когато няма бактериална инфекция? Кортикостероидът смъква имунитета.

Ще си позволя да обърна внимание на един ефект с публична личност. Погледнете премиера. Може би той беше много зле и се е налагало да бъде лекуван с кортикостероиди, но какво количество кортикостероиди трябва да са му били дадени, за да направи за толкова кратък период типичния фациес луната (лунообразно лице), което е характерно за хора, които много продължително време вземат кортикостероиди? И това е само едно проявление. Те имат и много други. (...) Не знам какво е правено, но определено човекът има подпухнал вид и изглежда доста зле - като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани."

Това коментира д-р Антония Първанова - педиатър, депутат от НДСВ и зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване в периода 2001-2005 г. - в студиото на bTV тази сутрин. Тя също е преболедувала COVID не веднъж, а два пъти. "Търсих доста информация за това дали са две заразявания, дали това са две преболедувания от едно. Честно казано, към момента науката не е дала доказателства кое от двете доминира. Първия път беше много по тежко, със сериозен задух, втория път премина със загуба на обоняние и по кратък период на боледуване", каза по този повод тя и се върна на темата за лечението, самолечението и безразборната употреба на антибиотици.

"Лечението, особено с лекарства по лекарско предписание, зависи от лекаря, който трябва да прецени кое лекарство в кой момент да включи, а не просто блокова рецепта - "започвай да ги вземаш". Това прилича много са оставяне на само себе си."

Много е важно и какво е поведението ни, но не толкова дали се тестваме, носим маски и стоим на 2 метра разстояние от другите:

"Не могат всички със симптоми да бъдат тествани. По-важното е когато имаш грипоподобни симптоми, в никакъв случай да не ходиш по улиците, в градския транспорт, на работа, да имаш контакти с близки. Хората трябва да си останат вкъщи, да се обадят на общопрактикуващия си лекар, да започнат веднага лечение, а не да разнасят заразата. Защото нито маски, нито дистанции ще ги спрат от два метра. При едно кихане вирусите се разнасят до 8 метра".

Друг важен въпрос, на който няма отговор на този етап, е свързан с повишената смъртност у нас.

"В България министърът на здравеопазването трябва да отговори на какво се дължи тази повишена смъртност. От самото начало на епидемията има ръст на хората, които са заболели. В световен мащаб са вече около 65 милиона. В същото време, кривата на хората, при които заболяването завършва летално, става все по-плоска, те са около милион и половина в момента, и процентът на хората в критично състояние от 6% падна на 0.6%.

В България, с тази висока смъртност, трябва да се отговори на какво тя се дължи. Дали на лошото здравословно състояние на българското население по принцип; на нелекуваните добре до този момент клинични заболявания; на организационни проблеми, които не позволяват навреме да се стигне до хоспитализация; на отпаднала доболнична помощ от функциите си и всичко е прехвърлено към болничната. Всъщност голямата част от хората са за лечение от доболничната помощ. Дали се дължи на грешки в лечението, дали се дължи на вътреболнични инфекции. Дали всички тези случаи са такива, защото вече се бие камбаната от много хора за това, че изчезнаха починалите, особено в малките населени места, от инфаркт, от инсулт, от онкологични заболявания. Всичко е COVID", каза д-р Първанова.

Тя бе попитана и за представения вчера Национален план за готовост при пандемия, който определи като "бюрократично чиновническо упражнение с политически оттенък".

"От 2006-а имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той предполага да може да бъде актуализиран, но съдържа основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия. (...) Сега изведнъж имаме един голям план, след това ще имме за грип А, грип В, после нещо друго ще дойде, въобще план за левия крак, план за десния крак и план за цялото тяло".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

1

stanimir_13

04.12 2020 в 09:17

Не знам, каква е далаверата, но мисля че всички починали сега се регистрират от ковид. Дали е така, или просто сме жертви на калпавата здравна система, но нищо тук не е нормално.