Четири потвърдени случая на коронавирус в България

OFFNews 08 март 2020 в 10:22 13458 4

Четири са потвърдените случаи на коронавирус у нас, съобщиха от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса на извънреден брифинг.

24 проби са изследвани от Плевен, постъпили в 3 ч. в Националната лаборатория. Час по-късно са пристигнали 46 проби от Габрово.

Потвърдени се положителните проби на 27-годишния мъж от Плевен и 75-годишната жена от Габрово.

61-годишен мъж, който е бил в контакт с пациента от Плевен, също е дал положителен резултат на теста. Той е постъпил в отделението по белодробни болести със съмнение за пневмония.

Четвъртият заразен е жена от медицинския персонал, обслужвала пациентката в Габрово.

Болниците са в карантинен режим на работа, няма да се изписват и приемат пациенти. Започнати са дезинфекционни мерки, активно се издирват контактите. Събира се информация за новите два положителни случая, с кого са имали контакти.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Кунчев днес се очакват новите проби от контактните лица на новите положителни случаи.

Болниците работят под контролиран достъп, за да не се пречи на работата им. Ще се приемат само спешни случаи.

Разширява се кръгът на контактните лица, търси се индексният пациент.

"Ситуацията у нас повтаря картината в доста други европейски страни, като начин на разпространение и най-засегнати лица. На медиците, които работят в двете болници и на останалите в страната, се изпращат съществуващите до момента указания за диагностика, лечение и поведение при коронавирус, разработени от китайските медицински специалисти, за да бъдат улеснени в работата си", каза още държавният инспектор.

Няма паника сред персонала и няма абдикация от задълженията сред медицинските специалисти, каза проф. Мутафчийски.

Припомняме, че Националният оперативен щаб свика извънреден брифинг в полунощ, за да съобщи, че две от четирите проби, които бяха допълнително тествани, са дали положителен резултат. Пациентите са мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 г. от Габрово.

И двамата диагностицирани не са пътували в чужбина и не са контактували с болни, което означава, че източникът на заразата (нулевият пациент) не е установен, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

От здравните заведения, в които лежат двамата пациенти, съобщиха, че всички медицински специалисти, които са били в контакт с тях, са дали проби за изследване и са поставени под карантина.

В Габрово болницата е под карантина и ще приема само спешни случаи.

Изолирано е инфекциозното отделение в плевенската университетска болница.

И двамата пациенти са в стабилно състояние.

Местните власти в двата града потвърдиха, че са издирени всички хора, които са имали контанкт с пациентите, взети са им проби за изследване и са поставени под домашна карантина.

От щаба отново припомниха да се спазват хигиенните мерки - често миене на ръцете; проветряване на помещенията; дезинфекциране на повърхностите; избягване на места, в които има струпване на хора, по възможност да не се ползва градски транспорт; избягване на близък контакт - ръкуване, прегръщане или целуване дори с хора, които нямат видими симптоми.

При първи симптоми на вирусно заболяване трябва да останем вкъщи и да търсим контакт с личния лекар по телефона. 

Симптомите са суха кашлица, температура около 38 градуса, възможно е да има усещане за задушаване, главоболие, отпадналост.

Габрово

38 са картите на лица, които са пресекли границата, регистрирани в областта, информацията е подадена към общопрактикуващите лекари. Те са поставени под карантина. Миналата седмица е започнала проверка на спазването на карантината. Установено е, че 8 души не са я спазили. На тези хора няма да бъдат изплащани болнични. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

08.03 2020 в 14:39

Докато ни обработваха, че няма коронавирус в България и, че борисоф го спира още на границата, изведнъж ще разберем, че имало и че той се е разпрострирал по геометрична прогресия!

11600

3

4и4оКоко

08.03 2020 в 12:34

...и аз се заразих, Отивам да кихам на "Позитано" 20

705

2

order

08.03 2020 в 11:19

Ще носят вируса в мин.съвета в 10 ч. .....

Щом МИСИРКОВ не може да отиде при планината, то планината идва при МИСИРКОВ....за да му донесе вируса и той да му резне лентата, а и да се увековечи по "севда" ТВ!!!!!!

17156

1

aviatora

08.03 2020 в 10:50

Да го пуснат сега у Банкя, у МС и у магистралите, където се движи тиквата.