Чакаме скоро ваксина, която ще ни пази изцяло от COVID

OFFNews 19 януари 2022 в 09:59 9245 6

Снимка Архив/Александра Маркарян

"Надявам се в скоро време да бъдат създадени друг тип ваксини, по класическия метод, дълготрайни ваксини, мултифакторни, които с една инжекция ще ни пазят изцяло от настоящите и бъдещите варианти на коронавируса."

Това каза по БНР инфекционистът проф. Георги Попов от УМБАЛ "Софиямед".

"Работи се активно в тази посока в света. Такава обещаваща ваксина е съвместна разработка на австрийска и френска фирми - ваксина срещу цялостния вирус. Има дори одобрение от ЕМА. Затова, който се колебае, нека да изчака и приложи тази ваксина. Това е ваксина, разработена по класическите методи, утвърдени отпреди 100 години", коментира той.  

Според него ваксината трябва да ни предпази от заболяване, но такава в момента няма, а тези, които са на пазара са се компрометирали: 

"Това е така, защото съществуващите в света ваксини не са дългосрочни. Наличните в България са създадени срещу Уханския вариант и последващите варианти. Знаем, че има създадена нова ваксина на „Модерна“ и „Пфайзер“ срещу Омикрон, но тя все още не е достигнала в България", каза професорът.

Той прогнозира, че хората ще се разболяват по няколко пъти, но колкото повече ги „разтърсва“ вирусът, толкова по-сериозен ще е ефектът върху организма заради продължителния COVID синдром.

Ваксините, макар че показаха, че не предпазват на 100%, все пак са вариант, като защита и при възрастните и при младите, подчерта той.

Ефективни ли са наличните лекарства срещу инфекцията

Когато се открие работещо лекарство срещу коронвируса, тогава ще победим вируса, не когато имаме ваксини и дори моноклонални антитела, категоричен е проф. Георги Попов.

Сред най-ефективните медикаменти за лечение на COVID-19 са моноклоналните антитела, ремдесивир - в началото на болестта и при съответните показания за болния - най-вече при тези с придружаващи заболявания.

Инфекционистът посочи, че и при Делта варианта, за разлика от Омикрон, моноклоналните антитела се прилагат много успешно. Той уточни, че вече има 30 пациента, които са успешно излекувани с такъв препарат в доболнични условия.

Той допълни, че "вече са отхвърлени от медицината, чрез големи мултицентрови проучвания, лекарства като хидроксихлорохин, няколко антигрипни препарати като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати. 

По думите му в страната може временно да има недостиг на някои от медикаментите, но сега Министерство на здравеопазването много гъвкаво и бързо реагира на това.

"В България, в рамките на общата доставка за страните членки на ЕС, са доставени около 50 хиляди опаковки от двете нови лекарства срещу коронавируса - на „Пфайзер“ и на „Мерк“, но очакваме в най-кратки срокове да се изработи единен национален протокол за тяхното прилагане. Те са скъпи, най-вероятно ще могат да се изписват и от личните лекари в бъдеще, но за определен тип пациенти. Ние с интерес наблюдаваме, че в държавите, в които вече се прилагат, има и определен скептицизъм", заяви лекарят.

Прогноза за хода на пандемията 

Проф. Попов очаква пандемията да отмине, защото вирусът ще мутира достатъчно и дори да е изкуствено създаден, в едни момент ще отслабне и ще се самоунищожи или ще стане ендемичен вирус.

"Ние сме в началото на петата вълна, като моите очаквания са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки предвид бурния начин на разпространение на варианта Омикрон, може да се достигне и до над 30 хиляди заразени на ден. Скритата заболеваемост е най-малко четири пъти по-голяма от официалните данни", каза той.

Според Проф. Георги Попов заболяването се покачва стръмно, но е лечимо и здравната система ще се справи с тази вълна., но лечимо и смятам, че ще се справим с тази вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

5

ваксиниран

19.01 2022 в 13:02

Светът наистина се управлява от дебили - това е очевидно за всички. Едни дебили обясняват колко са зле другите, а като дойдат на власт, правят същите тъпотии като предните. Това не е нова информация. И въпросните дебили работят, преследвайки бизнес и лични цели. Отново очевидни неща.

Но ваксините работят и предпазват. Само дебил (като Мангъров) може да отрече това.

6245

4

kokoten

19.01 2022 в 11:31

В момента единственото нещо което помага при коронавирусна инфекция е ваксината.Вероятността да умреш при положение,че си ваксиниран е пет до седем пъти по-малка,отколкото ако не си ваксиниран....Всякакви сведения за лекарства които действат на вируса са глупости и не отговарят на истината....като се почне от хининовите производни,та се стигне до "чудодейните хапчета" на Пфайзер и Мерцк,нема такива медикаменти,освен ваксината в момента няма нищо друго което да намали риска от смърт....и честно казано,не ми пука кой и колко печели от ваксините...нямате представа колко е лошо да пишеш смъртни актове и колко е хубаво да изписваш болни,преболедували ковид....

3767

3

Име на профила

19.01 2022 в 10:25

Тук съм съгласен с теб, особено с първия ти коментар.

Където не съм съгласен е, че слагаш "лекарите" под един знаменател - има немалко лекари-конспиратори, такива, които са платени от биг фарма, и едно огромно мнозинство по средата.

Тук е малко като със създаването на туитър - на всякакви се дава мегафон и те съответно си говорят. На лекари, сред които добри специалисти, умерени, с критично мислене - се дава същото ефирно време като на шарлатани, параноици, мошеници и откровени идиоти.