ВСС отложи процедурата за отстраняване на главния прокурор

Съветът връща топката на министър Надежда Йорданова - трябвало първо да се изработят правила

OFFNews 10 март 2022 в 07:17 6859 6

Надежда Йорданова, Иван Гешев

Снимка БТА/Асен Тонев

Правосъдният министър Надежда Йорданова и главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Висшия съдебен съвет

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев с мотива, че първо трябва да се изработят правила за тази неприлагана досега процедура. 

Заседанието на пленума, свикано от Йорданова от 9,30 часа, бе с единствена точка в дневния ред. Предсрочното освобождаване е поискано поради "наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков", се казва в съобщението на министър Йорданова до Пленума на ВСС за свикване на заседанието.

Веднага след експозето на министър Йорданова председателят на ВАС Георги Чолаков предложи отлагане на точката до изготвяне на процедурни правила. Вотът потвърди това искане. Подробности - по-надолу:

Тук можете да гледате заседанието наживо.

10:35 ОТЛАГА СЕ

Надежда Йорданова обяви край на заседанието, след като ВСС гласува единодушно отлагане на точката и възлагане на правната комисия в двуседмичен срок да изработи правила за процедурата по искане за отстраняване на главния прокурор. Иван Гешев не участва в гласуването.

10:10 Иван Гешев: Процедурата да е публична, за да се види юридическата ѝ несъстоятелност

„Не се притеснявам от процедурата... Държа да е максимално публично и открито – нека бъде излъчвано от БНТ заседанието. Това е начинът да се види явната юридическа несъстоятелност и на двете искания. За мен е ясно, че това е политическа атака, която се води от една година срещу прокуратурата. Все по-ясно става и на европейските ни партньори.“

"Определих първото искане на г-н Стоилов (бившият правосъден министър - б.а.) като правно нищо. Това (предложението на Надежда Йорданова - б.а.) го определям просто като нищо."

10:05

Двама членове на ВСС - Йордан Стоев и Стефан Петров се изказват в подкрепа на искането за отлагане. Предложението се подкрепя и от Калина Чапкънова и Гергана Мутафова. 

10:00 Георги Чолаков иска отлагане

След изказването на министър Надежда Йорданов по процедурата, председателят на ВАС Георги Чолаков предлага отлагане. Мотивът му е, че няколко от членовете, вкл. Главния прокурор, имали днес срещи с представители на Европейската комисия и до 12:30 ч. трябва да напуснат залата. 

"Колеги, ние нямаме никакви правила във връзка с тази процедура. Следва да разпишем предварително правила, да ги приемем на пленума", заяви той. Предложението му е правна комисия да изготви правила и да ги внесе след 2 седмици.

„Призовавам политиката да напусне тази зала и да остане само правото“, каза още той.

***

На сайта на ВСС е публикувано пълното предложение за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от министър Надежда Йорданова. 

Вчера той изпрати писмо до членовете на ВСС с призив да се проведе максимално публична процедура и обсъждане по същество на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за неговото отстраняване. 

Гешев отправя молба до членовете на съвета да разгледат и двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата му - това от бившия служебен министър и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов и това от Йорданова. Миналото лято мнозинството във ВСС отказа да се занимава с искането на Стоилов с аргумента, че министърът на правосъдието няма правомощия да иска уволнение на главния прокурор.

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите, пише Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

10

pisnamiotmutri

10.03 2022 в 15:36

И тази тема ще се проточи без резултат. Хляб и зрелища както винаги. А Офнюз юе пише ли днес позицията на мнозинството в СОС (дпс и герб) за премахването на МОЧА

-1200

9

Vas_sashk

10.03 2022 в 14:50

Много руса секретарка

14469

8

случайно прочетох

10.03 2022 в 13:31

Снимката е уникална! Фотографът Асен Тонев е уловил момент, който показва дали Гешев го е страх и от кого :-))))))))))))))))))))

2210

7

fishcake1

10.03 2022 в 12:03

Vas_sashk, какво стана, направи си нов акаунт, след като защитаваше много Гешев и закова стария на -300000 рейтинг?

-1200

4

Vas_sashk

10.03 2022 в 09:18

Брато Алф го има в Замунда и можеш да си го гледаш на топло в къщи, вместо да ходиш да мръзнеш пред халите

75

3

230 млрд баксов

10.03 2022 в 09:04

Съдружник на фирма Жоси преписва 2,5%
от фирмата си на бащата на Иван Гешев.
Заради тази мафия младите хора бягат от тук
и България загива.

Затова независимо от коя партия сте, от ляво или отдясно
няма никакво значение, всеки който носи българско сърце трябва да бъде пред ВСС днес, за да спасим България от мафията!

ОСТАВКА ГЕШЕВ!!!

Всички пред ВСС (ул. „Екзарх Йосиф“ №12 - до Халите).

Носете свирки, тромби и български знамена! Да живее България!