Уволнената през 2009 г. Даниела Митева се връща начело на Агенцията по вписванията

Според Янаки Стоилов затворниците пият най-качественото кафе в лавките - цената му от 8 лв. скочила на 30 лв.

OFFNews 16 юни 2021 в 15:18 8705 0

Директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е отстранена от поста заради констатирани от Инспектората към министъра на правосъдието редица недостатъци и нарушения. На мястото на Козарева е назначава Даниела Митева - бивш директор в агенцията до есента на 2009 г., обяви правосъдният министър Янаки Стоилов, който отчете свършеното от ведомството му за първите 30 дни. 

Сред прегрешенията на Габриела Козерава Стоилов изброи тройният скок на броя на необработените годишни финансови отчети през последните години – от 350 000 в началото на 2017 г. до почти милион сега. 

Освен това Европейската комисия е започнала процедура срещу, България за нарушение и неизпълнение за свързването на Търговския регистър към т.нар. система БРИС, което е трябвало да стане преди 4 г. Забавило се е и създаването на регистъра за овластяването и пълномощията.

Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев прибави към изброеното и факта, че в агенцията има 35 незаети щата. Според него изниква въпросът защо има толкова свободни бройки, при положение, че дейността на агенцията е забавена и се налага полагане на извънреден труд. Сред свободните щатове са на зам.-директор на агенцията, на главен секретар, на главен юрисконсулт.

"Това според мен е смущаващо и води до нарушаване на административния капацитет", отбеляза Демерджиев. 

Той допълни още, че в агенцията "едни хора са уволнявани системно, включително със задна дата, след като са възстановявани с решение на съда, а други са толерирани като са заемали длъжности по съвместителство, за които не отговарят на нормативните изисквания".

Още вчера служебният премиер Стефан Янев намекна, че Габриела Козарева ще бъде отстранена, защото "не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората".

Агенцията по вписванията попадна на мушката на правителството след отказа да регистрира новото ръководство на Александровска болница. Според здравния министър Стойчо Кацаров ведомството излиза от правомощията си и определи действията му като произвол. И поиска Козарева да бъде отстранена.

Сред дейностите, които Янаки Стоилов отчете, са срещата му с европейския прокурор Лаура Кьовеши, предложенията за промени по Плана за възстановяване и устойчивост, както и редица проверки, които той е възложил.

В сферата на българското гражданство Стоилов посочи, че се правят опити да се ускори процесът на изхода и на входа на системата.

"От момента на издаване на указа до издаване на документа минават 8-9 месеца. Това не само твърде много затруднява хората, но е и условие за създаване на лоши практики. С промяна на вътрешните правила и ангажиране на повече служители този процес е значително ускорен. Надяваме се срокът да бъде сведен до месец", коментира Янаки Стоилов. 

Правосъдното министерство извършва проверка и на големи обществени поръчки, но резултат още няма. Стоилов обаче каза, че в редица случаи са направени излишни разходи.

"Вътрешният одит установи, че Агенцията по вписванията сключва договор с акционерно дружество. То определя цените, но в същото време е и изпълнител на договора. Стойността му е 1 000 000 без ДДС. При положение, че за подобна дейност в министерството има изградена система за видеонаблюдение на стойност под 100 000 без ДДС. Разликата е 10 пъти", даде пример министърът.

И изнесе още един любопитен факт - българските затворници пият най-качественото кафе, чиято стойност от 8 лв. за кг е стигнала 30 лв. в лавките. Лишените от свобода са били снабдени също с олекотени завивки и дезинфектанти на спиртна основа, което е забранено в затворите.

„В заключение мога да кажа, че решаваме реалните проблеми чрез подобряване на организацията, повишаване на взискателността и темпото на работа. Стремим се да действаме от основата към върха”, посочи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови