Quantcast

Софийската адвокатска колегия заговори за триене на съдържание от сайтове

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2015 в 17:16 1375 4

Софийският адвокатски съвет публикува декларация, в която настоява Висшият адвокатски съвет (ВАС) "да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството".

Софийската адвокатска колегия призова ВАС "да направи официално искане за право на отговор или за премахване на невярно и клеветническо съдържание в сайтове, проповядващи плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители".

Конкретно визиран в декларацията е "сайтът на notarius.bg §22 Седмичник”.

Повод за тревогата на Софийската адвокатска колегия е "развитието на събитията около внесения в Комисията по правните въпроси на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на закона за адвокатурата и пълното бездействие на Висшия адвокатски съвет и неговия председател, във връзка с необходимата подкрепа на законопроекта в окончателната фаза на реализирането му като действащ закон, както и учудващото неглижиране на атаките срещу законопроекта от страна на организираните общности на нотариусите, юрисконсултите и други юристи, които не са адвокати"

Ето пълния текст на декларацията на Софийския адвокатски съвет. Запазени са оригиналният правопис и форматиране:

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ,

С НАРАСТВАЩА ТРЕВОГА СЛЕДИМ РАЗВИТИЕТО НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО ВНЕСЕНИЯ В КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА АДВОКАТУРАТА И ПЪЛНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ И НЕГОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ, ВЪВ ВРЪЗКА С НЕОБХОДИМАТА ПОДКРЕПА НА ЗАКОНОПРОЕКТА В ОКОНЧАТЕЛНАТА ФАЗА НА РЕАЛИЗИРАНЕТО МУ КАТО ДЕЙСТВАЩ ЗАКОН, КАКТО И УЧУДВАЩОТО НЕГЛИЖИРАНЕ НА АТАКИТЕ СРЕЩУ ЗАКОНОПРОЕКТА ОТ СТРАНА НА ОРГАНИЗИРАНИТЕ ОБЩНОСТИ НА НОТАРИУСИТЕ, ЮРИСКОНСУЛТИТЕ И ДРУГИ ЮРИСТИ, КОИТО НЕ СА АДВОКАТИ.

ЕДИНСТВЕНИТЕ, КОИТО НЕ СА НАПРАВИЛИ КОНТАКТ С КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ, ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЛОБИРАНЕ ЗА ТОЗИ ЗАКОНОПРОЕКТ, КАКТО И НУЖНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЗАКОНА, И НА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ НЕГОВОТО СПЕШНО ВНАСЯНЕ В ПАРЛАМЕНТА, СА ТОЧНО АДВОКАТИТЕ И НАЙ- ВЕЧЕ ВИСШИЯТ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ- НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 122 Т. 11 ОТ ЗАКОНА ЗА АДВОКАТУРАТА, ПРИЗВАН ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАШАТА АДВОКАТСКА ОБЩНОСТ.

ЛИПСАТА НА РЕАКЦИЯ НА ПУБЛИКАЦИИТЕ В МЕДИИТЕ И ИНТЕРНЕТ, КАКТО И ЛИПСАТА НА ЗАЩИТА НА МНОГОМЕСЕЧНИЯ ТРУД НА ГРУПАТА КОЛЕГИ, РАБОТИЛИ ПО ИЗГОТВЯНЕТО НА ЗАКОНОПРОЕКТА Е МЕКО КАЗАНО УЧУДВАЩА. ТАЗИ ЛИПСА НА РЕАКЦИЯ И НА ЗАЩИТА НА ЗАКОНОПРОЕКТА Е РАВНОЗНАЧНА НА ЛИПСА НА ЗАЩИТА НА АДВОКАТСКИТЕ ПРАВА ОТ НАЙ-ВИСОКО НИВО.

ТАКА СЪЩО ОСТАВАТ БЕЗОТВЕТНИ МНОГОБРОЙНИ САМОДЕЙНИ ИЗКАЗВАНИЯ И ПРЕПОРЪКИ ОТ АДВОКАТИ, КОИТО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ФАКТА, ЧЕ ЗАКОНОПРОЕКТЪТ Е ПОДГОТВЕН ОТ СПЕЦИАЛНО ИЗЛЪЧЕНАТА РАБОТНА ГРУПА ОТ АДВОКАТИ И ПРИЕТ С РЕШЕНИЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ И ВНЕСЕН ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ И ПРИЕМАНЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА. ТОВА РЕШЕНИЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ВСИЧКИ АДВОКАТИ.

ЕТО ЗАЩО, НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА СОФИЙСКИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ, КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОГРОМНАТА ЧАСТ НА АДВОКАТСКАТА ОБЩНОСТ В Р. БЪЛГАРИЯ НАСТОЯВАМЕ ДА БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СПЕШНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СТРАНА НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ И НЕГОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ ЗА ЗАЩИТА ПРЕД НАДЛЕЖНИТЕ ОРГАНИ НА ВНЕСЕНИЯ ЗАКОНОПРОЕКТ, КАКТО И ЗА СПЕШНА РЕАКЦИЯ НА ОПИТИТЕ НА ВСЯКАКВИ ДРУГИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА, СКРИТИ ЗА ОБЩНОСТИТЕ НА НОТАРИУСИ, ЮРИСКОНСУЛТИ И ДРУГИ ТАКИВА ДА ВЪЗДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ОБЕКТИВНОТО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ЗАОНОПРОЕКТА И НЕГОВОТО ПРИЕМАНЕ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. СЧИТАМЕ, ЧЕ В ПРЕРОГАТИВИТЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ Е ДА ЗАЩИТАВА С ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ СРЕДСТВА ИНТЕРЕСИТЕ НА АДВОКАТИТЕ В СТРАНАТА.

НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ДЕЙСТВИЯ ЗА МОТИВИРАНАТА ЗАЩИТА НА ОСНОВАНИЯТА И НУЖДАТА ОТ ПРЕДВИДЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА АДВОКАТУРАТА.

НАСТОЯВАМЕ, СЪЩО ТАКА, ВИСШИЯТ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ ОСТРО НА „ЖАЛНИТЕ” ПИСАНИЯ В ИНТЕРНЕТ – ПРОСТРАНСТВОТО, В ТОВА ЧИСЛО- НА САЙТА НА notarius.bg §22 Седмичник” И ДРУГИ ПОДОБНИ И ПРИ НЕОБХОДИМОСТ - ДА НАПРАВИ ОФИЦИАЛНО ИСКАНЕ ЗА ПРАВО НА ОТГОВОР ИЛИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НЕВЯРНО И КЛЕВЕТНИЧЕСКО СЪДЪРЖАНИЕ В ТЕЗИ САЙТОВЕ, ПРОПОВЯДВАЩИ ПЛАЧ ПО ДЕЙНОСТ, КОЯТО Е ИЗКОННО АДВОКАТСКА И КОЯТО Е ИЗЗЕТА НЕЗАКОННО ОТ ВСЯКАКВИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ЮРИСТИ И НЕЮРИСТИ, ДОРИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ, В НАРУШЕНИЕ НА ЧЛ.134 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА И ЧЛ. 2, 3 и 24 ОТ НАСТОЯЩИЯ ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА.

февруари 2015г.

СОФИЙСКИ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2015 в 10:26

Под достойнството на адвокати с тежка теоретична подготовка и натрупан с години опит в практиката да си признават, че хора без юридическо образование успешно се конкурират с тях. Би трябвало съревнованието да е неравно по всеки критерий.
Ако Софийска Адвокатска Колегия и/или Висшият Адвокатски Съвет смятат, че адвокатурата си губи хляба от хора с пъти по-малко подготовка и практика, значи адвокатурата е спряла да се развива и трябва да потърси проблема първо в себе си.
Това го казвам с ясното съзнание, че аз самият възнамерявам да стана адвокат.
Много по-притеснителното в законопроекта е предвижданият лек режим за достъп до всякаква информация само срещу адвокатска карта. Тъй като адвокатът- за разлика от съдията или нотариуса- е по закон обвързан да се съобразява само с интересите само на клиента си, това ми се струва опасно правомощие и предвиждам, че ще доведе до злоупотреби.

19.02 2015 в 19:10

А бяхме на 106 по свобода на медиите. Ако актуализират класацията вече сме към последното. Все пак престъпници с купиха да ни управляват, и никъде не писаха че бензина пак поскъмна с 25 стинки..страннп нали

19.02 2015 в 18:00

Нека да припомним на неграмотниците от САС, какво казва конституцията:
Чл. 30.
(4) Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.
(5) Всеки има право да се среща насаме с лицето, което го защитава. Тайната на техните съобщения е неприкосновена.
Никъде няма задължение някой да ползва адвокат, или да бъде защитаван от такъв. Ако искам мога да си наема и безработен ром да ме защитава по конституция.
Чл. 134.
(1) Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.
(2) Организацията и редът на дейността на адвокатурата се уреждат със закон.
Адвокатурата подпомага гражданите и юридическите лица. Няма обаче задължение да се ползвам от услугите им.
И лекарят ме подпомага да защитавам правото си на живот. Сега очаквам адвокатите да имат монопол и върху лечебната дейност.

19.02 2015 в 17:48

Тоест искат да цензурират критики към тях, това разбирам аз.

Кога някой най-после ще подеме инициатива за законова защита на свободата на словото за разнообразие?! Всички като комунистите само се чудят какъв вид реч да забранят.