Адвокати излязоха с позиция срещу "юридическите монополи"

OFFNews 17 февруари 2015 в 13:02 3713 2

Адвокати излязоха с позиция срещу юридическите монополи

Промените за Закона за адвокатурата предизвикаха напрежение в юридическите среди. Висшият адвокатски съвет излезе със своя позиция, а адвокати се подписаха под писмо, в което настояват да се чуе тяхната позиция по повод атаките срещу законопроекта. 

Най-голям отпор и негативни реакции в него предизвиква предлаганото ново правомощие адвокатите да извършват заверки на документи.

"Категорично заявяваме, че твърденията на председателя на Нотариалната камара Красимир Катранджиев, че това ще накърни правата на гражданите и ще засегне националната сигурност, са напълно несъстоятелни! Заверки на преписи и подписи и в момента се извършват не само от нотариусите и техните помощници, но и от кметове, заместник-кметове, секретари на общини и кметски наместници! Много от лицата, които не са нотариуси, нямат нито юридическа квалификация, нито образование, но извършват заверки от много години и това никога не е било изтъквано като опасност за националната сигурност и правата на гражданите! Българските адвокати и нотариуси имаме еднакво образование и подготовка, завършили сме специалност “Право” в едни и същи университети, положили сме един и същ изпит за юридическа правоспособност!", се казва в писмото. 

Адвокатите смятат, че промените в закона са насочени срещу юридическите монополи, което е и причината за атаката срещу него. Според тях достъпът до адвокатската професия трябва да става след изпит или конкурс, независимо зали за упражняването ѝ искат да се занимават бивши съдии, прокурори, нотариуси, частни съдебни изпълнители и синдици.

"Няма съмнение, че всеки съдия от ВКС или ВАС би могъл с лекота да реши казус или да попълни тест, съставен за проверка на знанията на сравнително неопитни юристи. По тази причина, този текст няма такова голямо значение, каквото му придават противниците на промените и по-скоро се използва, за да се хвърли негативна светлина върху ЗИД на ЗА. Ние адвокатите уважаваме способностите и юридическата подготовка на българските съдии (най-вече на колегите от ВКС и ВАС) и приемаме, че изпитът за тях е просто формалност, но ние държим на изискванията за упражняване на адвокатската професия в името на укрепването на накърненото уважение към адвокатите", се казва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови