Quantcast

Адвокати излязоха с позиция срещу "юридическите монополи"

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 13:02 2943 2

Адвокати излязоха с позиция срещу юридическите монополи

Промените за Закона за адвокатурата предизвикаха напрежение в юридическите среди. Висшият адвокатски съвет излезе със своя позиция, а адвокати се подписаха под писмо, в което настояват да се чуе тяхната позиция по повод атаките срещу законопроекта. 

Най-голям отпор и негативни реакции в него предизвиква предлаганото ново правомощие адвокатите да извършват заверки на документи.

"Категорично заявяваме, че твърденията на председателя на Нотариалната камара Красимир Катранджиев, че това ще накърни правата на гражданите и ще засегне националната сигурност, са напълно несъстоятелни! Заверки на преписи и подписи и в момента се извършват не само от нотариусите и техните помощници, но и от кметове, заместник-кметове, секретари на общини и кметски наместници! Много от лицата, които не са нотариуси, нямат нито юридическа квалификация, нито образование, но извършват заверки от много години и това никога не е било изтъквано като опасност за националната сигурност и правата на гражданите! Българските адвокати и нотариуси имаме еднакво образование и подготовка, завършили сме специалност “Право” в едни и същи университети, положили сме един и същ изпит за юридическа правоспособност!", се казва в писмото. 

Адвокатите смятат, че промените в закона са насочени срещу юридическите монополи, което е и причината за атаката срещу него. Според тях достъпът до адвокатската професия трябва да става след изпит или конкурс, независимо зали за упражняването ѝ искат да се занимават бивши съдии, прокурори, нотариуси, частни съдебни изпълнители и синдици.

"Няма съмнение, че всеки съдия от ВКС или ВАС би могъл с лекота да реши казус или да попълни тест, съставен за проверка на знанията на сравнително неопитни юристи. По тази причина, този текст няма такова голямо значение, каквото му придават противниците на промените и по-скоро се използва, за да се хвърли негативна светлина върху ЗИД на ЗА. Ние адвокатите уважаваме способностите и юридическата подготовка на българските съдии (най-вече на колегите от ВКС и ВАС) и приемаме, че изпитът за тях е просто формалност, но ние държим на изискванията за упражняване на адвокатската професия в името на укрепването на накърненото уважение към адвокатите", се казва още в писмото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 13:58

Много странно изявление. Има сериозна разлика между кметовете, кметските наместници и адвокатите- Адвоактите са пристрастни! Това е смисълът на фигурата адвокат, доколкото разбирам- да брани интереса само на своя клиент, а не и на другата страна. Защо тогава да им се предоставят допълнителни удостоверителни права? А само срещу адвокатска карта- и достъп до информация, за която всеки прокурор, съдия или следовател трябва да пишат молби, за да я получат? Не го разбирам и ми звучи притеснително.

17.02 2015 в 13:23

Какви борци срещу монополите само, направо да ахнеш!

Ръфайте си се с нотариусите колкото си щете, все ми е тая на кой ще дам пари за заверка на подпис. Дори предпочитам да ги дам на нотариус, защото плаща застраховка и ако се издъни нещо - има откъде да си търся парите, например. Но да ми ограничавате личния избор кой ще ми входира разни заявления в НАП, НОИ, където и да е другаде - това не го приемам. В моята фирма си има главен счетоводител, който носи съразмерна отговорност с мен и на мен ми е драго да го оставя да се занимава той с контактите с любимата ми администрация. Дори ако искам - мога да упълномощя чистачката на фирмата да иде да занесе едни хартии някъде, това си е лична моя воля и ако мине това като закон - ще сезирам Омбудсмана, той да сезира КС за това, че ми се ограничава свободната воля, отсега да си знаете. Или пък някой от адвокатите да седне да ми води счетоводството, не щете ли? Сигурно има и добри по данъчно право, но познавайки множество адвокати - поне сред тях няма такъв. А добри счетоводители познавам - да ви затрупам. Тъй че си гледайте тан нотариусите и подписите, дърпайте си се колкото искате, оставете ни да си имаме нашето си право да си организираме бизнеса както намерим за добре.

Адвокатите с тази поправка в закона искат да монополизират контактите с администрацията, искат да монополизират счетоводното обслужване на фирми и физически лица; който не се е ядявал на изпит за придобиване на адвокатски правомощия (или както там се казва) - само той не знае каква нагласена работа е там, как се вписваш в адвокатска колегия и пр.... И хич да не се опитват да ми пробутват тези мантри за изпитите на съдии и не знам какво си - сега действащият закон гласи, че след 6 г. юридически стаж - имаш право да се впишеш в адвокатска колегия. И никой не може да ме убеди, че юрист, практикувал 6 години ще е по-неподготвен от новобранец...... Изобщо, адвокатите искат да наложат много монополи и корупция при изпитите, аз до тези изводи стигнах за себе си