Над 30 адвокати поискаха оставката на ВСС и на ръководството на СГС

OFFNews 17 декември 2014 в 19:04 3435 2

Владимира Янева

След като съдии от Софийския градски съд поискаха оставката на председателката на съда Владимира Янева и на зам.-председателите Богдана Желявска и Петя Крънчева, към искането им се присъединиха 32-ма адвокати. С декларация те поискаха още и оставката на Висшия съдебен съвет.

Искането за оставка е напълно основателно, като се има предвид невъзможността и нежеланието на ръководството да се справи със сериозните проблеми в работата на съда и с липсата на случайно разпределяне на делата и практиките, които уронват престижа на съдебната система и водят до недоверие на обществото в нея, посочват адвокатите в декларация.

„С бездействието си ръководството на Софийския градски съд не само че не съдейства за предотвратяване и ограничаване на корупцията в системата на съдебната власт и утвърждаване на върховенството на закона, но спомага за влошаване образа на България пред света като правова държава, както и до потъпкване на принципите за независимост, справедливост, прозрачност, състезателност и безпристрастност на съдебния процес, издигнати като основополагащи в Конституцията на Република България и Кодекса за етично поведение на българските магистрати“, допълват те.

Адвокатите обясняват още, че все по-трудно намират обяснение за клиентите си за решения на съда, от които прозира заобикаляне и превратно тълкуване на действащото законодателство.

Фактическият отказ от правосъдие, включително чрез прекратяване на дела заради „липса на правен интерес“ или заради дирижирано разпределение на знакови дела при точно определени и публично известни съдии, се превърна в често срещано явление, посочва адвокатите.

„Висшият съдебен съвет, като “Управляващ орган на Съдебната власт”, без да има такава конституционно отредена функция, с обичайно заеманата от него позиция на пасивност и безотговорност, допълнително съдейства за спадане доверието в съдебната система. Бездействието на органа, свързвано с липсата на ефективни и адекватни мерки за преодоляване проблемите в ръководствата и организацията на работа в определени съдилища, се проявява дори спрямо подадени от магистрати писмени сигнали и подписки, поставящи остро наличието на определени пороци и проблеми в дейността им като съдии. Особено показателна е неадекватната реакция по повод зачестилите скандали, включително с международен елемент, относно дейността на СГС, по които въпреки редовното им поставяне на вниманието на ВСС, последният не предприема подходящите мерки, включително и дисциплинарни, което издава неспособност или нежелание за изпълнение на отредените им правомощия“, се посочва още в декларацията.

С декларацията адвокатите поискаха и оставката на Висшия съдебен съвет, „който се превърна в безучастен наблюдател на явните проблеми в системата на правораздаване и разширяващата се зависимост на отделни съдии и ръководители от определени задкулисни групи“.

Освен това те призоваха депутатите да направят нужните промени, за да предпазят съдебната система от политическо влияние. Според тях затова незабавно трябва да започнат действията за реформа на съдебната система, за да се предотврати корупцията и да се постигне върховенството на закона.

Адвокатите настояват още за изработване на електронна база данни, в която да се качват сканирани копия на всички документи по новозаведенити дела. Освен това те искат да се въведат информационни системи, за да се осигури лесен достъп на адвокатите до делата и до документи и актове на съда.

На 10 декември 15 съдии от СГС поискаха оставката на ръководството заради скандалите около случайното разпределяне на делата и конкретно заради случая със съдия Румяна Ченалова. По-късно към искането им се присъединиха още 25 съдии. 

От ръководството отговориха, че оставката им би довела до хаос в цялата съдебна система. Те посочиха, че няма да подадат оставки докато текат проверки на работата на СГС, тъй като няма да има кой да носи отговорност, ако бъдат открити нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови