Съдът отмени решението на ЦИК за общото отчитане на гласовете от машините и бюлетините

OFFNews 24 февруари 2023 в 12:35 4557 4

АССГ

Снимка БГНЕС

Съдът се произнесе в полза на "ПП-ДБ" и "Левицата".

Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия за общото отчитане на гласовете от машини и бюлетини, довело до оставката на говорителя на ЦИК Цветозар Томов. Предстои АССГ да публикува и мотивите за определението си. 

Според съда решението на ЦИК противоречи на Изборния кодекс, тъй като той не предвижда смесване на бюлетините при отчитането им. На практика комисията е дописала закона. А според волята на законодателя секционните избирателни комисии трябва да посочат поотделно двата резултата от гласуването с хартиена и машинна бюлетина.

Съдът констатира също, че решението на ЦИК "не гарантира прозрачността на изборния процес и не дава възможност за реален контрол на изборния процес, както от гражданите, така и от съда".

Решението на ЦИК, предложено от представител на БСП в комисията и подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП и двама от "Има такъв народ", бе атакувано от коалициите "Левицата" и "Продължаваме промяната-Демократична България", както и от Стефан Манов и Петър Славов в лично качество. Манов е член на Обществения съвет към ЦИК от Сдружението за честни избори, а Петър Славов е представител и на Сдружение "Гражданска платформа".

В жалбата си пред АССГ от коалиция "Продължаваме промяната"-"Демократична България" изтъкват, че Изборният кодекс изисква ЦИК да публикува незабавно на сайта си както резултатите от машинното гласуване, така и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии. И че смисълът на това изискване е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес, докато при решението на ЦИК е невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване. И тъй като няма изискване за разпечатване на машинния протокол, няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това. Което създава условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им. Докато хартиените бюлетини са номерирани в кочан и лесно може да се изчисли колко са използваните - действителни, недействителни, за образци или унищожени по специален ред, се изтъква в жалбата.

Днес в качеството си на адвокати пред АССГ се явиха Мая Манолова за "Левицата!" и Никола Минчев и Надежда Йорданова за "ПП-ДБ".
ЦИК също изпрати свой упълномощен представител, който продължи да настоява, че решението е законосъобразно и целесъобразно.

Според Манолова обаче то е "тежко нарушение" на текстове от Изборния кодекс.

"Считаме, че решението на ЦИК е незаконосъобразно, защото не дава възможност да бъде отразен отделно резултатът от гласуването с хартия и с машина - задължение, предвидено в Изборния кодекс, както за секционните избирателни комисии (СИК), така и за районните избирателни комисии (РИК) и ЦИК. Съдът много ясно каза: разумът на Изборния кодекс предвижда отделно да се отчитат гласовете на хартия и чрез машина за всяка листа и кандидат-депутат, т.е. преференциите. Съдът указа, че не е незаконосъобразно, ако се отпечатва протоколът от машините, въпреки че с промените в кодекса това не се изисква - тъкмо заради прозрачността на изборния процес", изтъкна Надежда Йорданова.

А Никола Минчев посочи, че такъв сценарий сме виждали и преди.

Преди дни Цветозар Томов коментира, че решението на ЦИК е манна небесна за изборните мошеници, защото се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. "Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате отчетения от машините резултат с ръчното преброяване и на хартиеното, и на машинното гласуване, взети заедно", обясни бившият говорител на ЦИК. 

Днешното решение на АССГ не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

4

Niko Kolev

24.02 2023 в 17:52

БКП (обединена) претърпя едно малко поражение. Важно е да претърпи и голямото на 02.04.
БКП

Бойко
Корнелия
Пеевски

110

3

Перпендикуляр

24.02 2023 в 16:10

Следващата стъпка на ЦИК ще бъде да се брои "all in one". Всички гласове отиват за партията с най-много гласове...в ЦИК!

1935

2

Муню

24.02 2023 в 13:20

Ехх тея мухлювци чакаха съда и очаквано съда се произнесе.
Сега бикопчето трябва да направи нова постановка с тъпотиите си.

1020

1

bugomix

24.02 2023 в 13:19

Оставки на хората които са взели това противозаконно решение?

 
X

Да помогнем на украинските деца!