ПП и ДБ обжалват скандалното решение на ЦИК

OFFNews 21 февруари 2023 в 11:29 1985 1

Снимка БГНЕС

"Продължаваме промяната – Демократична България" ще обжалва пред Административния съд скандалното решение на ЦИК, с което машинният вот бе скрит от финалния протокол, съобщиха от пресцентъра на коалицията.

Скандал в ЦИК: Скриват гласовете от машинното гласуване

Вчера представителите на БСП, ГЕРБ, ДПС и ИТН (двама, без Камелия Нейкова - б.а.) в ЦИК решиха във фиралния протокол, който попълват членовете на СИК да се записва само общият брой гласове, а не както беше досега - графа за гласове от машинно гласуване, графа за гласове от хартиени бюлетини и трета - сумарно. Така отпадат и възможностите за контролни проверки. Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че с така взетото решение възникват рискове за честността на изборния процес и подаде оставка като говорител на комисията. 

Манна небесна за изборните мошеници

ПП и ДБ днес определиха решението на на „хартиеното мнозинство“ в ЦИК като "поредна атака срещу честния вот". Според коалицията промяната  увеличава недоверието в изборния процес и противоречи на духа на Изборния кодекс.

По-рано днес бившият министър на електронното управление Божидар Божанов каза пред Нова телевизия, че 

СИК-овете правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката.

Божанов обясни още, че при съмнения за манипулация реалният вот може да бъде установен чрез обжалване, отваряне на чували с бюлетини и разследване на база видеонаблюдение, ако такова работещо наблюдение има в съответната секция. За да бъдат предотвратени подобни измами коалицията активира своята платформа с надпартиен характер “Ти броиш”.

Божанов добави, че все още не е прието методическо указание за това как ще се броят бюлетините. Той допълни, че се опасява и от технически грешки каквито са правени и през изминалите години.

“В технически грешки може да бъде скрита и подмяна на вота. Много такива грешки видяхме на вота през 2021 г.”, каза той. Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. И най-честите грешки ще бъдат при сумирането. “Например имаме 70 гласа на машина, подадени за партия Х, обаче когато се броят на куп, заедно с подадените на хартия, се добавят 20 гласа за друга партия и тези 20 гласа се изваждат от машинния резултат. И след това трябва да се брои повторно, за да се установи това нещо.”

Относно видеонаблюдението, като начин за превенция, ИТ специалистът се опасява, че не навсякъде СИК-овете ще могат да излъчват и записват, поради липса на обучени кадри. Той очаква да няма стрийм от всички секции заради лошото покритие на телекомите, но пък ще има запис. За да се направи проверка обаче трябва да има обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

21.02 2023 в 11:39

Имитация на дейност. Като ще се фалшифицират избори не участваш за да не ги легитимираш. Така се прави. Нека обществото види, че ДПС, ГЕРБ и БСП убиха демокрацията, а не да му губиш времето с празни приказки.