Скандал в ЦИК: Скриват гласовете от машинното гласуване

Цветозар Томов предупреди за рискове за честността на изборите. Отказа да бъде говорител на избирателната комисия

Йорданка Веселинова 20 февруари 2023 в 15:25 9279 7

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветозар Томов, зам.-председател и говорител на ЦИК

Представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС в Централната избирателна комисия (ЦИК) решиха да скрият гласовете от машинно гласуване от финалните протоколи за изборите.

Днес членовете на ЦИК решиха във финалния протокол, който попълват членовете на СИК, да не се отчитат поотделно гласовете от хартиените бюлетини и от бюлетините от машинно гласуване. Вместо това в документа ще има само една графа - брой действителни гласове. Решението бе прието с 11 гласа "за" - представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН. Против бяха Росица Матева ("Изправи се! Мутри, вън!"), Цветозар Томов и Любомир Георгиев (ДБ) и председателката на ЦИК Камелия Нейкова от ИТН.

Проекторешението е с докладчик Емил Войнов от квотата на БСП.

"Целта е да засекретим данните от машинното гласуване във финалния протокол" - с тези думи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов коментира предложението.

Той добави, че с така взетото решение възникват рискове за честността на изборния процес. В този смисъл той обяви, че отказва да продължава да изпълнява ролята на говорител на ЦИК.

Росица Матева предложи в протокола да се записват поотделно гласовете от хартиени бюлетини и тези от машинно гласуване. Според Войнов обаче със записването на цифрите в две колони ще се затруднят членовете на СИК. Ерхан Чаушев (квотата на ДПС - б.а.) бе на мнение, че машинният вот няма да остане скрит, но ще бъде откриваем чрез отделен масив от данни. Георги Баханов от квотата на ГЕРБ също се обяви в подкрепа на идеята на Войнов и добави, че "всяко сумиране води до грешки". 

В крайна сметка предложението на Матева бе отхвърлено с 6 гласа "за" и 9 "против".

Малко по-късно последва и реакция от "Демократична България". Формацията обмисля да обжалва решението на ЦИК, "защото то противоречи на здравия разум и на духа на Изборния кодекс и ще създаде още повече недоверие в изборния процес", написа във Фейсбук бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ.

Той определя решението на ЦИК като "скандално" и целящо да "маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция". По думите му вече ще е невъзможно да се правят проверки на броя на гласовете.

Стоил Стоилов от "Продължаваме промяната" също коментира казуса в социалните мрежи. По думите му "ЦИК бетонира възможността за манипулации на идните избори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

7

Човека

20.02 2023 в 23:23

Това първо не ми е ясно защо ЦИК го решава. Изборния произвол започва преди изборите.
Като цяло, привеждането на машините в принтерен режим, без извличане на информация за броя на отпечатаните гласове и сравнение с тези в урната, е огромна предпоставка тези, по-малки от хартиената бюлетина листчета, да намалеят или изчезнат с едно ловко движение на корумпирана, продажна ръчичка.
Сега, след това решение на ЦИК, дори няма да разберете ако сте гласували с машина, дали изобщо има отчетени машинни бюлетини във вашата секция.
Тая гнусна шайка корумпирани плазмодии герб бсп дпс трябва веднъж завинаги да ги изметем от България.
Излезте и гласувайте. Надявам се по секциите да преобладават честните и хората с достойнство!

22547

6

dolivo

20.02 2023 в 20:56

честито на печелившите

9347

5

Анализи

20.02 2023 в 19:19

На народа трябва да му е ясно, че докато селските тарикати от ГЕРБ и ДПС участват в политическата сцена ще гледаме Шенген през крив макарони и не само.

1000

4

ПРОИЗВОДИТЕЛ

20.02 2023 в 16:51

КРАДЦИ !!!
наглеците от ГЕРБ, БСП и ДПС вече не се крият за какво се борят. Какво обаче прави Румен Христов сред тия крадци и слуги на САТАНАТА? Нима не ги е срам от ония, които някога бяха СДС? Дали това е добър ден за България бе смешнико Йорданов? За това ли се борихме да крадете гласовете на мислещите бъпгарски граждани? Жал ми е за вас боклуци, които обслужвате крадците и мошениците1 С това ще остане в историята. Ние пак рано или късно ще изринем боклука. Жалко, че причинихте тези тези нещастия на българския народ. Може би България пак ще има нужда от народен съд, защото унищожихте живота на нясолко поколения българи !!!

1930

3

Муню

20.02 2023 в 16:39

Хартиени бокуци!

865

2

Constanza

20.02 2023 в 15:43

Естествено.