Съдът остави четирима в ареста, но не откри доказателства за съпричастност към атентата в Истанбул

OFFNews 19 ноември 2022 в 17:40 2217 1

атентат

Снимка БТА/АП

Атентатът в Истанбул.

Софийският градски съд постанови постоянен арест за четирима от петимата задържани в България, на които им бяха повдигнати обвинения за нелегален трафик на хора и за съпричастност към атентата в Истанбул на 13 ноември, при който загинаха 6 души и 81 бяха ранени.

Мярката "задържане под стража" се налага само за участие в каналджийство, след като съдът не откри доказателства, че четиримата имат каквато и да е съпричастност към атентата в Турция.

Във внесените от прокуратурата обвинения като доказателство е посочен само телефонен номер, с който е един от обвиняемите - сирийският гражданин Амран Абдулрами е водил разговори с Билал Хасан, за когото има издадена международна заповед за арест от турската прокуратура.

За молдовските граждани Петър Топал, Иван Калак и Леонид Аксакал, като Топал има и български паспорт, няма такива сведения, посочи адвокатката им Аделина Натина. Те обаче са участвали в трафик на хора с бус с тайници от септември тази година, съобщи БНР.

По време на делото свидетел е заявил, че Хасан е бил превозван с такъв бус на 13 ноември, но е влязъл в конфликт с жена в тайника и е бил свален около Одрин. Качен е в лек автомобил от друг молдовски гражданин.

"Те (четиримата - бел. ред.) са обвинени за две престъпления. Едното е организирана престъпна група за каналджийство на лица и трафик на хора, а другото обвинение е по чл.108 от НК, което, най-общо казано, е подпомагане в някаква степен в определен момент на терористични действия. Макар Топал да има и български паспорт, пред съда той заяви, че не владее български. Абдул Рами пък обясни, че е неграмотен. От прокуратурата не изключиха те да са замесени и в трафик на оръжие", обяви Ангел Кънев от СГП.

Той допълни, че има включено доказателство и затова, че освен каналджийство и трафик на хора, е извършвана и контрабанда в целия й спектър, който не изключва и трафик на оръжие.

По делото има данни, че задържаните многократно са превозвали нелегални мигранти от Турция към България и на територията на страната ни към пункт "Калотина". Свидетели твърдят, че при един от последните курсове - в деня на атентата в Истанбул - в бус с тайници се е возил въпросният Билал Хасан. Защитникът на обвиняемите адв. Аделина Натина обаче оспори, че Хасан е влязъл у нас с буса.

"Преди да се влезе на територията на Република България е станал конфликт с една от жените, която е била емигрант в буса. Съответно е свален от буса, с който е транспортиран, и е качен в лек автомобил - джип Land Cruiser, с неизвестно по делото лице и е неизвестно къде е отишъл. Свален е някъде около Одрин на 13 ноември", изтъкна защитникът.

Изпратени са молби за правна помощ до други държави. В разследването са участвали и българското контраразузнаване и Специализирания отряд за борба с тероризма. Делото се проведе при закрити врата, защото държавното обвинение представи справки от ДАНС с гриф "поверително".

Решението може да бъде обжалвано Апелативен съд - София. В случай на жалба делото е насрочено за 24 ноември.

"Петима са обвинени. Обвиненията са две групи – за подпомагане на терористични атаки в друга страна, а именно - атаката в Истанбул, и за трафик на хора", обясни главният прокурор Иван Гешев.

Трима мъже от молдовски произход и мъж и жена със сирийско-кюрдски корени са задържаните в България от специализирани полицейски части по-рано тази седмица - след разследване с прокурори от съседна Турция, коментира Гешев за „Ройтерс“.

"Тези хора са замесени основно в трафик на хора през границата (с Турция) и в контрабанда", посочи той.

Турските власти вече са поискали екстрадиция на част от задържаните, които за заподозрени за връзка с атентата.

Петият обвиняем - жена със сериозни здравословни проблеми, е с по-лека мярка за неотклонение. Събират се доказателства за съпричастност и на други лица, заяви прокурор Ангел Кънев, цитиран от БНТ.

В петък турският съд постанови предварителен арест на 17 души, заподозрени за съучастие в експлозията, включително предполагаемия атентатор, когото полицията идентифицира като сириец на име Ахлам Албашир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!