Quantcast

Проверка в болницата на затвора: Миню Стайков и Митьо Очите в реанимация с шоколади и хранителни добавки

Димитър Желязков ударил телефона си в земята, за да го унищожи

OFFNews Последна промяна на 21 май 2019 в 13:20 4127 2

Проверка в спалните помещения на „Вътрешно отделение“ на болницата към затвора в София е извършена преди дни. Заместник-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров уведоми за резултатите от нея шефа на спецпрокуратурата Димитър Петров и на СГП, по чиито досъдебни производства са лишени от свобода настанените в затворническата болница. 

В резултат на извършените претърсвания и лични обиски на арестантите са открити и иззети множество забранени, неразрешени и други вещи и предмети, за които не е налична съответна документация.

В помещение „Реанимация“, където са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков, са намерени и иззети 59 броя CD, 1 карта за цифрова телевизия и 1 разтегателен колан. При извършения личен обиск на Желязков е намерен един "Айфон", който Желязков извадил от колана на кръста си и ударил в земята, с цел да го унищожи. 

В спалното помещение, където са Желязков и Стайков (с наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“), имало голямо количество хранителни продукти: десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, множество пакетирани захарни изделия (шоколади, вафли десерти), множество хранителни продукти (колбаси, плодове, олио) и други малотрайни продукти.

Към момента на извършване на претърсването Миню Стайков вече е бил обявил гладна стачка. В помещението са намерени медикаменти и хранителни добавки, за които не са издавани медицински рецепти.

В шкаф, ползван от Димитър Желязков, са намерени лекарства и хранителни добавки, за които на негово име няма издадени рецепти, поради което те са иззети с протокол от служители на НОС при затвора в София.

На Желязков са върнати осем други медикамента, които по данни на медицинския персонал от СБАЛЛС при затвора са му били предписани. 

В шкаф, ползван от Миню Стайков, също са намерени и иззети лекарства и добавки без рецепти. На Стайков са върнати пет от намерените лекарства, които са му били предписани. 

В спално помещение №1 са намерени и иззети 1 бр. USB кабел, 1 адаптор, 1 телевизор с дистанционно и с адаптор, 1 котлон. В спално помещение №2 е намерен и иззет 1 бр. USB кабел. В спално помещение №3 е намерен и иззет 1 бр. USB кабел.

При личен обиск на лишения от свобода Румен Янакиев е намерен и иззет мобилен телефон „SAMSUNG“ с поставена в него SIM карта на мобилен оператор. 

В спално помещение №4, в което е настанен лишеният от свобода Янко Ваташки, са намерени и иззети: 1 мобилен телефон „NOKIA“ с поставена SIM карта на мобилен оператор, машинка за подстригване, зарядно за телефон, 3
вентилатора, 1 кафемелачка и 1 бр. слушалки.

В спално помещение №5, където е настанен лишеният от свобода Пеньо Мангъров, са намерени и иззети мобилен телефон „ALKATEL“ и зарядно за него, 2 броя USBкабел и 1 адаптор.

Забранените и неразрешени вещи и предмети са иззети с протоколи от служители на НОС при затвора в София.

Иззетите мобилни телефони дават възможност на задържаните под стража за нерегламентирани (забранени от закона) контакти с трети лица, което от своя страна създава опасност да се влияе на свидетели, както и на
нормалния ход на събиране на доказателства по досъдебни производства.

За резултатите от извършената проверка в болницата към Софийския затвор е уведомен министърът на правосъдието - за предприемане на мерки за решаване на системния проблем с наличие на забранени и неразрешени предмети в
местата за лишаване от свобода и арестни помещения. За сведение е уведомен и главният прокурор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9506

2

Mayya

21.05 2019 в 16:08

"десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, множество пакетирани захарни изделия (шоколади, вафли десерти), множество хранителни продукти (колбаси, плодове, олио) и други малотрайни продукти." - е, олиото ме уби ????, освен, ако съдържанието в опаковките е друго. Ми, то това си е направо квартална бакалия с регулярни доставки. Десетки!!!! стекове - браво на помещението.

8392

1

мгергов

21.05 2019 в 14:35

Тези сигурно само за проверката са дошли в болницата иначе се размотават на свобода съвсем спокойно...