Протест в защита на Иванчева днес, делото пред финал утре

OFFNews 02 юли 2020 в 09:55 2927 0

Протест в подкрепа на бившия кмет на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова се организира днес пред Съдебната палата в София. 

Двете жени и соченият за посредник при получаване на подкуп Петко Дюлгеров, които бяха осъдени на първа инстанция съответно на 20,15 и 12 години затвор, се изправят в съда отново утре. Делото е на финалната права. На 20 май то бе отложено, за да се направи гласова експертиза на разговори между Иванчева, Петрова и Дюлгеров. 

На организирания протест днес от 18,30 часа убедените в невинността на тримата ще подпишат отворено писмо до шефа на Апелативен специализран наказателен съд, който е и Председател на съдебния състав по дело 314/2019 при АСНС Георги Ушев. То е с копие до Инспектората на ВСС, ВКС, президента и Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдие. 

Публикуваме текста без редакторска намеса: 

Господин съдия Ушев, 

Ние, гражданите, които в продължение на две години и три месеца следим отблизо процеса срещу г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова по скалъпеното и инсценирано обвинение срещу тях за искане и взимане на подкуп от лицето Александър Ваклин, чрез така наречения от прокураурата „посредник” Петко Дюлгеров, сме убедени в тяхната невинност и сигурни в тяхното набедяване. 

Вие, г-н Ушев, като съдия в специализиран наказателен съд (АСНС), сте длъжен да разглеждате и взимате предвид всички доказателства, които опровергават тезата на прокуратурата и оневиняват подсъдимите Иванчева и Петрова! Вие обаче, с действията си постоянно доказвате, че правите тъкмо обратното: отхвърляте почти всички доказателствени искания на подсъдимите и техните защитници, които ги оневиняват и, по примера на Вашия предшественик на първата инстанция съдия Иво Хинов, обслужвате тезата на прокуратурата като игнорирате опитите на защитата за разкриването на истината в настоящия процес!

Затова, като взимаме предвид на първо място Вашите действия в процеса досега, начинът, по който бяхте избран за председател на съдебния състав и отказът ви да си направите отвод, предвид действията Ви като председател на АСНС в услуга на прокуратурата при предишната инстанция с цел оставането на Иванчева и Петрова в ареста; предвид изказването на настоящия главен прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ, дадено от него на 17 април 2019 г., че процесът срещу Иванчева и Петрова е политически; както и предвид наскоро публикувания доклад на Антикорупционния фонд за правосъдната система в България със заглавие „Активност без видими резултати”, ние имаме сериозни и основателни съмнения във Вашата независимост и безпристрастност при решенията Ви по дело 314/2019 на АСНС.

Като информираме председателя на Върховния касационен съд, Инспектората към Висшия съдебен съвет, европейския комисар по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, Президента на Репубика България и медиите, ние, долуподписалите се граждани в защита на невинните и набедени Десислава Иванчева и Биляна Петрова, НАСТОЯВАМЕ да предприемете следните действия за разкриване на истината в този съдебен процес:

1. Да изпълните искането на защитата да изискате и гледате в открито заседание пълните записи от кръстовището в деня на ареста на Иванчева и Петрова, от които ще стане ясно, че пачките евро са били подхвърлени в колата от следовател Рабаджиева! Ще стане ясно също, че служебният автомобил е бил нарочно изцапан с флуорeсцентен прах от служители, както са били изцапани с такъв прах и самите Иванчева и Петрова на мястото на ареста!

2. Да изпълните искането на защитата да призовете за разпит г-н Светослав Разнованов, чиито сигнал срещу Иванчева според прокуратурата е послужил за разрешение от съдия Неделчева за използване на СРС. Този сигнал на Разнованов изобщо липсва в делото! Настояваме да изискате този сигнал и да призовете Разнованов за разпит.

3. Да приемете като доказателство проучването на Биляна Петрова, или да разпоредите такова проучване от вещи лица, за трафичните данни от мобилните телефони на Иванчева, Дюлгеров и нейния. Данните от трафичните данни доказват, че цели две срещи, за които твърди прокуратурата изобщо не са се състояли!

4. Да поискате от Александър Ваклн доказателства за произхода на предоставените от него 70 000 евро за така наречения „подкуп”, предвид предоставените от НАП данни за възможни данъчни престъпления, извършени от това лице!

5. Да уважите искането за частично да вдигне запора върху спестяванията на Биляна Петрова, за да може да плати на адвокатите си.

6. Да уважите искането на Десислава Иванчева да продължи инвитро процедурите.

7. Предвид всичко изброено, да отмените мярката „домашен арест” на Иванчева и Петрова и да я замените с най-леката мярка „подписка”.

Ако не изпълните нашите искания, които изцяло следват логиката на един справедлив съдебен процес, за нас, доуподписаните български граждани, както и за европейските институции ще бъде ясно, че вие не сте независим съдия и съдебен състав, че изпълнявате политическата поръчка на управляващата партия ГЕРБ да бъде прикрито престъплението по набедяване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в подкуп. 

Автор: д-р Петър Кърджилов, бивш пиар специалист в Столична община – Район „Младост” 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови