Петиция до ЕК иска независимо разследване за Десислава Иванчева

Утре е последното заседание с пледоариите на адвокатите и подсъдимите. Адв. Хаджигенов поиска то да се излъчва на живо

OFFNews 19 май 2020 в 13:27 5668 1

Независимо разследване на обвиненията за подкуп към бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова иска петиция до Европейската комисия с над 550 подписа, съобщава бившият пиар на Иванчева.

Сезирани са председателя Урсула фон дер Лайен, зам.-председателят Вера Йоурова, отговорна за човешките права и комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс.

Текстът на петицията до европейските комисари гласи:

„Призоваваме за пълно и независимо разследване на обвинението срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова в искане и вземане на подкуп. Независимият кмет на район „Младост“ в София и нейният заместник бяха арестувани през април 2018 г. с пари, хвърлени в служебната им кола с редица нарушения на правата на човека. Иванчева и Петрова са преживели ужасяващи двадесет и пет месеца лъжи, манипулации, унижения, заплахи и влошаване на здравето им, в резултат на действията на Специализираната прокуратура и двете инстанции на специализираните съдилища. Прокуратурата разказва лъжи в съдебната зала и пред медиите, докато специализираните съдилища пренебрегват всички доказателства за оправдаване на двете жени и издават максимални присъди без реални доказателства за вина. Дори главният прокурор директно призна в интервю за национална телевизия, че процесът срещу Иванчева и Петрова е политически. Единствената вина на двете жени е, че започнаха да разкриват престъпленията на управляващата партия в България и че успяха да спрат презастрояването в квартал „Младост"."

"Съдебният състав показа с делата си, че няма намерение безпристрастно да разгледа доказателствата. Ясно е, че този съд е зависим и че процесът срещу нас е политически, както самият Иван Гешев призна в интервю за БНТ на 17.04.2019 г.”, твърди в страницата си във Фейсбук Биляна Петрова.

Десислава Иванчева сподели днес в своята страница видео, което според нея показва как в почти всички томове по делото липсва прошнуроване, номериране на страниците, печати и подписи, налични задрасквания на цели документи без автор на тези задрасквания, липса на опис на отделните документи в папките и други нарушения. На 14 май двете публикуваха запис от СРС, който според тях ги оневинява и за който твърдят, че липсва в делото.

Утре, 20 май от 10:00 часа е последното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд с пледоариите на адвокатите и подсъдимите. Адв. Николай Хаджигенов, който защитава Иванчева, е поискал от съда заседанието да се заснема и предава пряко в интернет поради ограничението за присъствие на медии и граждани в съдебната зала.

След началото на заседанието обаче ще стане ясно дали председателят на състава Георги Ушев ще разреши това. Ако не бъде разрешено излъчване на живо, подкрепящи Иванчева и Петрова ще органзизират протест пред Специализирания съд на ул. „Черковна” 90.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Стик

19.05 2020 в 17:11

Г-н Цветан Цветанов: „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.“
Как може милиционерът-физкултурник Цецо, влязъл в политиката само с един чифт скъсани милиционерски чорапи, да придобие огромен апартамент в луксозна сграда на последния шести етаж с площ от 240 кв.м., който върви заедно с двоен гараж и предверие с „ВИП асансьор“, като общата разгъната застроена площ на обекта е над 315 кв.м. с пазарна оценка около 1,5 млн. лв.?!? --- Как може младата комунистка Цецка (изпратена от Партията в работнически факултет, от който кадрите след 6-месечна подготовка са приемани за студенти без приемен изпит), да завърши задочно „Право“ и преди 10 години, гола като мотика от ТКЗС-то на родното си село Драгана, общ. Угърчин, да постъпи в ГЕРБ, а сега изведнъж да се окаже собственик на огромен суперлукс 198,7 кв.м. апартамент в центъра на София плюс гараж 20,2 кв.м. с пазарна оценка около 1 млн. лв. - 198,7+20,2=218,9 кв.м. х 2280 евро/кв.м.=499 092 евро?!?