Перата на съд за лов на мигранти на границата и дрога у дома

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2016 в 12:00 4510 3

Снимка Архив

Ловецът на мигранти Петър Низамов - Перата се изправя пред Темида, обвинителният акт срещу него е внесен в съда в Малко Търново, съобщиха днес от Апелативна прокуратура - Бургас.

Той е подсъдим за това, че на 10 април в местността „Киров гроб“ в землището на с. Евренозово, община Малко Търново, в съучастие като извършител с неустановено в хода на разследването лице, противозаконно лишил от свобода трима афганистанци - А. А. Исхаки, Д. Д. Доост и С. Т. Саадат.

Низамов е обвинен и за това, че в апартамента му в Бургас е открит коноп с тегло 1.015 грама. 

В началото на 2016 г. Петър Низамов чрез социалната мрежа „Феисбук” започнал да организира неформална група лица самоопределяща се като цивилни отряди за защита на българските майки и вярата. Низамов взел решение да обикаля българо – турската граница с негови съмишленици и да залавят бежанци около границата на българска територия. По време на контактите си Низамов и лицата от „Фейсбук“ обсъждали намерението си за залавяне на бежанци по границата. За целта Низамов се обадил на свой познат – свидетеля Г.М., с когото се познавали от ученическите години, да му покаже границата в района на река Резовска. Г.М. познавал много добре граничния район, тъй като работил като лесничей към Горско стопанство с. Граматиково, общ. Малко Търново и през март на 2016 г. водил Низамов до границата на река Резовска и му показал района. С оглед подготовката си по залавяне на бежанци, Низамов си закупил на 03.04.2016 г. от ловно – рибарски магазин в Бургас газов пистолет марка „Зораки“ модел 914 и 13 патрона за него. Също така, за да се придвижва в гориста местност с предварителен договор за покупко-продажба от 11.03.2016 г., се снабдил с джип марка „Сузуки“.

На 09.04.2016 г. Низамов се срещнал в спортна зала в Бургас със свидетеля И. П., като се уговорили на следващия ден да отидат в района с. Евренозово до границата, за да залавят бежанци. На 10.04.206 г. Низамов взел закупения по-рано газов пистолет и нож – тип „мачете“, и отишъл сутринта до дома на И.П. с джипа „Сузуки“. Двамата тръгнали с джипа в посока Созопол и спрели на бензиностанцията на „Лукойл“ на изхода от гр. Бургас в посока кв. Крайморие. На уговореното място те се срещнали с лица, пристигнали с втори джип. Хората от така сформираната група не се познавали помежду си и се организирали чрез социалната мрежа. Двата джипа потеглили в посока с. Евренозово, където в района на местността „Киров гроб” спрели на черен път около 14.15 часа. Низамов и още две лица неустановени в хода на разследването (едното с шапка тип маска на лицето си), се отделили от останалите и се отправил към границата в местността „Киров гроб”.

Останалите 7 човека се пръснали на две групи от по трима и четирима, като във втората образувана група бил И.П., който познавал друго момче от групата с името Иван. И.П. и другите две момчета били в близост до групата на Низамов и имали възможност да чуват движението им. Третата група се отдалечила, като поддържали връзка с останалите чрез радиостанции.

По това време в местността се намирали свидетелите Саадат, Доост и Исхаки – граждани на Афганистан. В началото на месец февруари на 2016 г. същите решили да напуснат родната си страна, поради военни действия, водени на територията на страната.

Последователно преминали в Пакистан, Иран и в Турция, където в Истанбул се събрала група от 25 човека – всички граждани на Афганистан. От Истанбул с микробус били закарани в района на българо–турската граница. През нощта на 9/10.04.2016 г. свидетелите Саадат, Доост и Исхаки заедно с останалите афганистанци от групата преминали под оградата на българо – турската граница, водени от турци, говорещи кюрдски, и се придвижвали пеша през гората. На 10.04.2016 г. тримата свидетели Саадат, Доост и Исхаки спали до късно сутринта и, когато се събудили, установили, че са изоставени от групата и са сами в непозната за тях местност на българска територия.

Отделилата се група на Низамов се отправила в посока на границата и се натъкнала на тримата свидетели. Низамов с неустановеното в хода на разследването лице с маската повалили Доост, Исхаки и Саадат на земята и с помощта на кабелни превръзки – тип миши опашки вързали ръцете им отзад на гърба и ги притиснали към земята, с което ги лишили от възможността да се придвижват свободно. След това Низамов завързал и тримата свидетели заедно един към друг, с което също ги лишил от възможността за придвижване. Към този момент се присъединили останалите лица от другите две групи. След като лишил от свобода тримата пострадали, Низамов започнал да ги удря с ритници по краката, както и с шамари. След това Низамов и неустановеното лице с маската започнали да претърсват лежащите на земята свидетели, бъркайки в джобовете им и претърсили ръчния им багаж. Низамов започнал да обикаля около лежащи Доост, Исхаки и Саадат, държейки в едната си ръка газовия пистолет, а в другата ножа тип мачете, с което допълнително ги плашел. След като не намерили никакви ценни вещи, Низамов и лицето с маската, започнали да разпитват Саадат дали носи „мъни“ (пари) и „телефон“, но и тримата Саадат, Доост и Исхаки нямали в себе си пари и телефони, както и други ценни вещи.

Тези действия продължили около 30 минути. След тези си действия Низамов освободил Саадат, Доост и Исхаки и им разпоредил да вървят към Турция. Тримата свидетели – афганистанци се отправили в посока на турската граница, като отишли в местността „Дълбокия алчак“ в близост до река Велека. Въпреки че е разполагал с мобилен телефон, Низамов, както и останалите лица, не са уведомили органите на МВР за задържането на тримата афганистански граждани.

В Бургас обвиняемият Низамов живеел в апартамент на улица „Ивайло“ № 44. При задържането на 12.04.2016 г. в Низамов били открити връзка от два ключа, които отваряли входната врата на апартамент находящ се на ул. „Ивайло“ № 44 в гр. Бургас. На посочения адрес е направено претърсване и изземване на 12.04.2016 г., в хода на което е установено количество суха тревна маса 1.015 гр., намираща се в пликче, намерено върху шкаф до мивката в кухнята. 

Очаква се Районен съд – Малко Търново да определи дата на съдебното заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13758

4

voododoll

12.10 2016 в 09:55

Ибаааах, цял един грам (1гр , че и 0.015гр отгоре) Това си е за електрически стол!

Пичовеее, не че нещо ама на ден в България само от петричко се разпращат цели чували трева по направления за внос и износ...
Направо се излагате с тоя 1 гр

11827

3

Victor Dachev

05.10 2016 в 15:12

Което ми напомня че вече половин година сигурно ония юнаци от "Б"НО Шипка с руските знамена кибичат на границата и още една амфетка или цигарка без бандрол не са хванали. За това пък сръбските граничари пропищяха от каналджии (то надали има връзка, де...).