Наследници на една от жертвите при взрива в Горни Лом осъдиха държавата за 450 000 лв. плюс лихвите

OFFNews 12 януари 2024 в 14:29 1749 1

Миджур

Снимка Архив

След взрива.

Държавата е виновна за смъртоносния взрив в завод "Миджур" в Горни Лом преди близо 10 г., постанови окончателно Върховният административен съд в решението си от 10 януари.

Фаталният инцидент от 1 октомври 2014 г. отне живота на 15 работници. Сред подсъдимите бе собственикът на завода за утилизация Валери Митков, чийто син бе сред загиналите.

Прокуратурата обвини за смъртта на 13-те мъже и 2-те жени и Ивелина Бахчеванова, бивш служител на Министерството на икономиката, Божидар Василев - бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР, и Палма Иванова - бивша служителка в "Миджур", която отговаряше за безопасните условия на труд.

През май 2021 г. Върховният касационен съд реши, че виновни за взрива в склада за боеприпаси на завод "Миджур" няма. Роднините нарекоха подигравка с паметта на жертвите постановеното от няколко съда.

Сега върховните съдии Жанета Петрова, Искра Александрова и Нели Дончева отменят решението на първата инстанция и го определят като "неправилно".

Според новото и окончателно решение ВАС осъжда администрацията на Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите да заплатят на тримата близки - съпруга, дъщерята и майката, на една от загиналите по 150 000 лв. или общо 450 000 лв., за настъпилите от нищожни административни актове и незаконно бездействие на органи на МС и на МОСВ неимуществени вреди, които са им причинени със смъртта на тяхната родственица. Към въпросните суми се прибавят и лихвите от 1 октомври 2014 г. 

От решението на ВАС става ясно, че няколко месеца преди инцидента е открито сериозно нарушение, свързано със складирането на боеприпаси, за което екоминистерството е издало предписание. Върховните съдии пишат, че първата инстанция - Административният съд във Видин, е подходила формално - не е извършен задълбочен анализ на всички събрани доказателства и са игнорирани онези от тях, които не съответстват на възприетата в решението преценка по същество. Не съответства на фактите по делото изводът, че МС и МОСВ са изпълнили законовите си задължения, свързани с лицензирането на дейности като внос, транспортиране и сертифициране, извършвани от "Видекс "АД, и с контрола върху дейността на фирмата.

Освен това докладчикът по делото във Видин е изложил в решението си "декларативни, на места, нелогични съждения" и не е направил анализ на административната дейност на органите на държавните институции, отговорни за издаването на документите, без които "Видекс" не би могло утилизира противопехотни мини по договора с "Акмон" СА.

Не са изпълнени изискванията на чл.17, ал.1, т.6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, тъй като производителят е представил инструкции за безопасна работа, в които е регламентирана не утилизация, а унищожаване на боеприпасите чрез взривяването им. Затова Междуведомствената комисия не е трябвало да разрешава сделката между "Акмон" СА и "Видекс" АД, а Междуведомственият съвет - да издава необходимите лицензи.

В решението на ВАС пише още, че трагедията е довела до тежка загуба на близки. Те са преживели силен стрес и големи душевни страдания от шокиращия трагичен начин, по който е настъпил инцидентът.

"Показателно е, че едва след трагичния случай на 01.10.2014 г., с цел да бъдат предотвратени подобни тежки инциденти, държавата е пристъпила към изпълнение на задълженията си, произтичащи от международните договори и от вътрешните правни норми", пишат върховните магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки