Чиновничка във Варна получила 400 000 лв. за заплати за 8-те години след края на проект

Само за извънреден труд тя е получила 60 000 лева

Нели Александрова 25 април 2024 в 13:25 21968 6

Градски транспорт

Снимка Архив

Градският транспорт във Варна

Около 400 хил. лв. под формата на заплати по проекта за Интегриран градски транспорт на Варна е получила за близо осем години след приключването му ръководителката на проекта Биляна Якова.

Проектът, който трябваше да оптимизира градския транспорт във Варна, струваше 115 млн. лв. и бе почти изцяло с европейско финансиране по линия на програма „Регионално развитие“.

Официално, етапът, за който е била отговорна Якова, е приключил през юли 2016 г., обявиха от общината при внасянето на сигнал до прокуратурата във Варна в края на миналата седмица.

Сигналът е за щети в особено големи размери на градския транспорт.

И градският транспорт на Варна се оказа финансова яма

Според справка на варненската община Якова освен заплатата си си е начислявала възнаграждения за извънреден труд в рамките на няколко години.

Така, между 2016 г. и 2023 г., когато начело на общината във Варна застана Благомир Коцев, сменил управлявалия повече от десет години Иван Портних, Биляна Якова е получила около 60 хил. лв. за извънреден труд.

В първите две години от начисленията Якова е заявила, че е работила извънредно по 360 часа на година, въпреки че българското законодателство не разрешава повече от 150 часа извънреден труд на година.

Изчисленията сочат, че ставката за час извънреден труд на Биляна Якова е била по 40 лв.

Приблизителната обща сума на парите, които са били платени под формата на заплати и допълнителни възнаграждения за времето след юли 2016 г. на Биляна Якова, е около 8 на сто от сумата на дълговете на градския транспорт на Варна към днешна дата.

Според зам.-кмета по правните въпроси Диан Иванов Якова „е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци“. По думите му Биляна Якова, в чийто трудов договор като ръководител е посочено, че той е в сила „до приключване на проекта“, е получавала седем години ежемесечна заплата от близо 5 хил. лв. по проект, който официално е бил приключен и отчетен още през 2016 г.

По думите му, по проекта за интегрирания градски транспорт, който включваше три компонента, са пренасочвани средства и са допускани двойни плащания в годините.

Отделно от това, твърди Диан Иванов, „голяма част от 14 млн. лв. за настоящата билетна система са изхарчени в пряк ущърб на хората. Всичко това е допускано, възлагано и приемано лично от Якова и от освободения вече бивш директор на ТАСРУД – общинското предприятие, което е отговорно за приходите от билети, Милко Лалев.

„Ако билетната система е работила добре, сега ТАСРУД нямаше да има затруднения с генерирането на нужния финансовия поток“, коментира зам.-кметът по финансите Христо Рафаилов.

Най-проблемният момент е т.нар. билетна система. Договорът с фирмата-изпълнител за нея е с три компонента. Именно по тази част от проекта са пренасочвани средства и са допускани двойни плащания в годините. А парите за поддръжка на софтуера на билетната система, вместо за три години, са изхарчени само за година и половина, посочват от общината във Варна в преписката си до прокуратурата.

Според настоящата кметска администрация на Варна ръководителката на проекта за интегрирания градски транспорт е издавала фактури за неясни дейности, а част от ремонтите, които са възлагани, са извън финансовите параметри по договора. В резултат има неразплатени пари, заради които на сметките на общинския превозвач, 100% общинската фирма „Градски транспорт“ ЕООД, са наложени запори.

Към средата на април недостигът на средства на фирмата е малко над 7 млн. лева, от които 5,9 млн. лв. са просрочените задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

6

stix

27.04 2024 в 09:28

За такива личности пишете кои са майка,баща,съпруг.От кое котило е,и то ще стане ясно каква е.На невзрачен субект кой ще набута 115млн.в ръцете да ги управлява и харчи безконтролно.Така,че пишете коя е тя,откъде е,къде е учила.От там се тръгва.Тези табла години наред стърчаха като паметници на разхищението,на безхаберието по улиците.Ясно е,че става въпрос на крадене в особено големи размери.Дори се чу и глас :абе те,парите са европейски!Не били наши!Та,кой държи Биляна осем години на заплата за нищо?И е сигурно,че не е само тя.

10212

5

Човека

25.04 2024 в 20:23

Поредния герберски кърлеж в държавната администрация. А има хиляди такива.

14469

4

случайно прочетох

25.04 2024 в 17:21

Арестувана ли е или се стяга за Дубай?

2099

3

Mateevk

25.04 2024 в 17:21

Откъде се взеха тези до 150 часа извънреден труд на година. По принцип е допустимо да се работи до 4 часа допълнително на ден, ако не бъркам, което прави доста над 150 на годишна база. Въобще това всичкото изглежда доста неправдоподобно да може да се случи.

1000

2

ipdzv

25.04 2024 в 15:56

От статията не става ясно контролният орган къде е бил, не само за 8 години назад, но и в момента, и как така "чиновничка", пък тя сама си пише заплатата, сама си пише и одобрява извънредния труд... Че трудовия си договор сама със себе си ли го е сключила? Лицата "от другата страна на договора" явно не са имали нищо против.

22548

1

dolivo

25.04 2024 в 13:34

браво на кмета!

дано не го застрелят, дето вади кирливите ризи как се е грабило
 
X

Елена, която върна наградата