Виновни за взрива в Миджур и смъртта на 15 души няма

Даниела Добрева 12 май 2022 в 19:08 3305 4

Виновни за взрива в склада за боеприпаси на завод "Миджур" в Горни Лом, при който загинаха 15 души през 2014 г., няма. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд, който потвърди решението на Софийския апелативен съд.

Сред подсъдимите бе собственикът на завода за утилизация Валери Митков, чийто син е сред загиналите.

Прокуратурата обвини за смъртта на 13-те мъже и 2-те жени и Ивелина Бахчеванова, бивш служител на Министерството на икономиката, Божидар Василев - бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР, и Палма Иванова - бивша служителка в "Миджур", която отговаряше за безопасните условия на труд.

Роднините на загиналите нарекоха "подигравка с паметта на близките им" оправдателните присъди на Видинския окръжен съд. Валери Митков пък обясни, че прокуратурата е обвинила хора, които нямат нищо общо с трагичния инцидент, защото взривовете са резултат от външна намеса.

В средата на януари 2019 г. апелативните съдии Снежана Душкова, Иван Стойчев и Карамфила Тодорова са потвърдили присъдите, съобщиха от САС. В мотивите бе записано, че първоинстанционният съд е провел "надлежно, пълно и всестранно съдебно следствие и е изяснил всички отнасящи се към делото факти в пълния им обем".

Така делото стигна до ВКС, който днес окончателно оправда обвинените за взрива. Така и не бе изяснена причината за експлозията, която сравни със земята цех на завода, заедно с работещите там.

"В обвинителния акт прокурорът не излага факти относно причината за възникване на взрива и
съответно дали той произхожда от нечие действие или бездействие, за да бъде възможно изследване
на въпроса налице ли е причинна връзка между дейността на подсъдимите и вредоносния резултат.
Такава причина не би могла да бъде и описана, тъй като никой от експертите по делото не дава и не
би могъл да даде отговор на този въпрос въпреки детайлното изследване от тях на всички възможни
обективно установими обстоятелства по делото", пише в окончателното решение на ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

4

DARTH VADER

13.05 2022 в 00:43

РУСКИТЕ СЛУЖБИ ЗА СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ ВИНАГИ СА БИЛИ В ТЯСНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА...ЧУДЯ СЕ ОЩЕ КОЛКО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТОВА...И ДАЛИ ВЪОБЩЕ ЩЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОТКЪСНЕМ ОТ ЖЕЛЯЗНАТА ХВАТКА
ЗАЩОТО ЗА ДА СЕ ИЗМЪКНЕМ,ТРЯБВА МНОГО БЪЛГАРСКИ ВОДЕЩИ ПОЛИТИЦИ ДА СЕ ПРОСТЯТ СЪС СВОБОДАТА ЗА ДЪЛГО...ИМА ЛИ ВОЛЯ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ...

-5910

3

Един

12.05 2022 в 21:39

Когато печалбата е за сметка на безопастността и отговорността към работниците, това е резултата :(

-240

1

редовно четящ

12.05 2022 в 19:36

Поредната проява на братска обич от ватенките. Но нашата полиция ги пази, както каза другарят рашков. А също и прокуратурата.