Майката на Марио Николов осъди прокуратурата заради делото САПАРД

OFFNews 29 ноември 2021 в 15:00 2226 0

Марио Николов

Майката на Марио Николов - Елена, е осъдила прокуратурата за обезщетение заради 15-годишното разследване и последвалото дело за източване на над 14 млн. лв. по програма САПАРД, което тази година приключи по давност без осъдителни присъди.

Подсъдими бяха бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима души. Елена Николова дори не се е изправяла пред съд за измамите по САПАРД, а е била само обвиняема и разследването срещу нея е било прекратено още преди 5 г., съобщи „Лекс“.

През 2019 г. Елена Николова е предявила иск за 100 000 лв. срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконното обвинение срещу нея по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Разследването е започнало през 2007 г. за това, че през 2004-2005 г. като представител на фирмата „Елпин трейд“ Елена Николова и синът ѝ Марио неправомерно са изнесли в Европейския съюз замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Случаят бил посочен в доклад на европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ, и според прокуратурата е ставало дума за измама в особено големи размери. Измамата се изразявала в това, че в документите пишело, че китайските бутчета са от Аржентина, а Николови получили от европейски фондове над 3,7 млн. лв., колкото е била продажната цена на заешкото месо в Германия, Франция и Испания.

Делото срещу тях е прекратено от градската прокуратура през 2015 г. поради несъставомерност на деянията, но след това апелативната прокуратура отменя постановлението, тъй като преценила, че е извършено друго престъпление – контрабанден износ на заешките бутчета. Прокуратурата им повдигна новите обвинения, но и това дело е прекратено година по-късно.

В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да плати на Николова обезщетение от 20 000 лв., но решението е обжалвано и от нея, и от държавното обвинение. Така обезщетението е намалено на 8000 лв.

"Освен вследствие намесата в живота ѝ на държавната репресия, очевидно ищцата е кумулирала сериозно напрежение, включително е проявявала вербална агресия към синовете си, които е смятала за виновни за случилото се, което само по себе си е също е източник на негативни изживявания. От друга страна обаче, от свидетелските показанията е видно, че те не са изоставили майка си, а са продължавали да я подкрепят, както морално, така и финансово. Колегите в офиса ѝ също са изразили съмнение относно вината ѝ, тъй като документацията не показвала да са налице законови нарушения, т.е. близкото ѝ обкръжение не само не ѝ е обърнало гръб, а я е подкрепяло", се казва в решението на Софийския апелативен съд, което може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

В края на април 2020 г. прокуратурата бе осъдена да плати 30 000 лв. на друг участник в делото САПАРД. Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура заведе иск за 100 000 лв., след като делото срещу него беше прекратено.

Сагата започва през 2013 г., когато прокурор Ненков е обвинен в престъпление срещу правосъдието и срещу него започна дисциплинарно производство. Причината е, че няколко месеца по-рано е оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на втора инстанция срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от САПАРД. Прокуратурата реагира, че се опитва да спаси двамата от наказание.

По-късно процесът срещу Стойков и Николов е възобновен, но в края на 2016 г. окончателно приключи с оправдателни присъди.

По-късно процесът срещу Стойков и Николов е възобновен, но в края на 2016 г. окончателно приключи с оправдателни присъди. Двамата бяха оправдани и по другото дело - за източване на 14.5 млн. лв. от САПАРД, което стигна до специализираните съдилища, но и там всички подсъдими бяха оправдани.

Делото срещу прокурор Ненков пък приключи още в края на лятото на 2014 г., когато прокуратурата го прекрати поради липса на престъпление. Той бе възстановен на работа, но повече от година и половина беше отстранен от длъжност и не получаваше заплата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови