Ген. Кирчо Киров: Как прокурорите от ЕС ще проверяват секретно дело?

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2016 в 09:01 3211 5

Снимка БГНЕС - архив

Какво точно ще могат да прочетат европейските прокурори по дело, което е секретно, защото касае националната сигурност. Видима за тях и за цялата общественост ще е само постановената присъда, дори без мотивите за нея. Откритостта и ефективността на българската прокуратура няма как да се докажат със засекретени дела и мотиви.  

Това заявява бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, който получи 10-годишна присъда от Военно-апелативеният съд на 20 май. Той е подсъдим за присвояване на 4.7 милиона лева от бюджета на НРС. Вторинстанционното решение оправда Киров по обвинението за документно престъпление. Прокуратурата твърдеше, че Киров е оправдал кражбата на парите, съставяйки над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Киров твърди, че делото срещу него е политическа поръчка. Неговата версия е, че парите са изхарчени за вербуване на информатори. Делото започна, след одит на Сметната палата в двете специални служби под шапката на президентството – разузнаването и Националната служба "Охрана". То се водеше при закрити врати. През август 2015 година първата инстанция също постанови 10 годишна присъда.

Делото срещу Киров е едно от трите, което родната прокуратура избра да представе на четиримата прокурори от ЕС, проверяващи родното обвинение. 

Отвореното писмо на Киров: 

Разбрах от медиите, че европейските прокурори, които започнаха в понеделник проверка на българската правораздавателна система, са получили делото, по което съм обвиняем. Делото срещу мен е в качеството ми на директор на Националната разузнавателна служба и касае дейността на службата по конкретни операции и тяхното реализиране.

Няма да правя предположения защо и как това дело е попаднало в списъка на българската прокуратура и с какво го е заслужило. Благодарен съм, че се дава за външна проверка. Това решение обаче поставя няколко големи въпросителни.

Първият голям въпрос е, какво точно ще могат да прочетат европейските прокурори по дело, което е секретно, защото касае националната сигурност. Видима за тях и за цялата общественост, ще е само постановената присъда, дори без мотивите за нея. Откритостта и ефективността на българската прокуратура няма как да се докажат със засекретени дела и мотиви.

Мисията на прокурорите от Холандия, Германия, Великобритания и Испания е лично предложение на министър-председателя г-н Борисов и част от договорения с Брюксел механизъм за сътрудничество и проверка на страната ни от Европейската комисия. Затова българската прокуратура дължи ясни отговори за подхода, който е избрала.

Делото срещу мен касае операции на Националната разузнавателна служба, затова материалите и доказателствата по него ще бъдат достъпни вероятно след 50 години. Дотогава от него за европейските ни партньори и прокурори, както и българските медии и граждани, ще е видима само присъдата, без да могат да преценят, дали е правилна и дали почива на доказателства.

Надявам се, че българската прокуратура и министърът на правосъдието ще отговорят на тези въпроси пред своите европейски колеги и ще им обяснят мотивите, с които са избрали да им покажат дело, което е "невидимо" за тях.

Задавам този въпрос и защото не допускам, че прокурори от чужди държави ще четат всички материали по дело, което касае дейността на нашите служби и националната ни сигурност.

Надявам се, че европейските партньори ще бъдат информирани за сроковете, в които се движи това дело. Втората инстанция го разгледа по същество в едно единствено заседание. Това са хиляди страници, които обективно не могат да бъдат прочетени за един следобед или ден. За сравнение, досъдебното производство продължи повече от година.

Съмненията, че не всички магистрати, постановили присъдата, са чели делото, оставям за себе си. Оставям за себе си и оценката на нескритото желание присъдата да бъда потвърдена точно преди началото на мониторинга. Въпросът, който остава обаче е, това дело обективно ли е, или е добре разчетено по график дело за показване и за хвалба?

Надявам се целият доклад от проверката на европейските прокурори да бъде публично оповестен. Това очаквам и като човек, който е даден за пример за прокурорски успех, и като гражданин, който е работил за страната си и очаква правосъдие и върховенство на закона.

Освобождаването на българските медици в Либия, на пленените в Судан български летци, на отвлечената в Сомалия Данка Панчова и други са резултатите от моята дейност, в която съм се ръководил на първо място от интересите на България и гаранциите за националната ни сигурност.

С уважение,

о.р. генерал-лейтенант Кирчо Киров

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22179

4

ELPIDA

30.06 2016 в 10:52

Генерале,че си пекан в разведката, пекан си!Ама що дръпна мангизите,бе човек?!Тъкмо щехме да те произведем в национален герой...

17668

2

Руслан

30.06 2016 в 10:10

ами то е ясно.
'Или избираме Пеевски, или Орешарски пада' - СС от ПЕС