Потвърдиха 10 г. затвор за ген. Кирчо Киров

OFFNews Последна промяна на 20 май 2016 в 13:46 12607 8

Снимка БГНЕС

Военно-апелативният съд потвърди присъдата от 10 години лишаване от свобода за ген. Кирчо Киров за присвояване на почти 5 милиона лева. 

Военният съд осъди на първа инстанция бившият директор на Националната разузнавателна служба /НРС/, на ефективна присъда от 10 години затвор при първоначален строг режим и конфискация на половината имущество. Присъдата беше произнесена през август 2015 г., припомня БГНЕС.

Киров е осъден за това, че от 2007 г. до 2011 г. като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева. Според прокуратурата за улесняване на присвояването той е съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата. 

Делото стигна до втората съдебна инстанция след жалба на Киров, но и след протест на прокуратурата. Военна прокуратура протестира присъдата от 10 години затвор срещу него и поиска по-високо наказание. Защитата пък смята, че присъдата е незаконосъобразна и следва да бъде отменена и делото върнато за ново разглеждане и то на стадия на досъдебното производство. По делото бяха събрани повече от тридесет тома доказателства. Първата съдебна инстанция прецени случая като особено тежък, освен затвора и конфискацията, съдът лиши Киров за 15 години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС. По делото срещу Кирчо Киров като свидетели бяха повикани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин. В обясненията си пред обвинителите, бившият ръководител на НРС твърди, че процесът срещу него е политически.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

4

Лопе де Вега

20.05 2016 в 14:52

Ами да напомним на принципния президент (не се пише с главна буква) да си свърши работата, че му остава още малко. Къде го има това крадец - генерал. Да му остане само едното звание. В такива случаи се отнемат също наградите. А колкото до надзирателите - това е шега бе, Радица.

Поздрав!

8182

3

Raditsa

20.05 2016 в 14:43

Може да го разжалва само Президентът. В затвора пак си е генерал, няма проблем да му козируват, но заповеди от него не могат да приемат, защото службата им е друга и при друг началник и ресор.

25215

1

Лопе де Вега

20.05 2016 в 14:08

Сега искам да питам. Щом този човек е осъден за кражби, демек айдуклук, още ли се явява генерал или кво? Не трябва ли на такива да се отнимат званията и свързаните с тях привилегии? Щото иначе не излиза много комилфонско. Ф пандиза надзирателите трябва да му козируват - нали е генерал, макар и от резерва? Само питам хипотетично.

Поздрав!