Европейски прокурори вече проверяват родното обвинение

OFFNews 27 юни 2016 в 16:40 4221 7

Започна европейският анализ на родната прокуратура. Първата мисия на четиримата действащи прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, както и на двамата служители от новосъздадената Служба за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия, ще продължи до края на седмицата. 

Тъй като мисията е техническа, медиите няма да имат достъп до евроекспертите. Те ще имат срещи в Министерството на правосъдието и в прокуратарата, както и с външни експерти от списък, които е бил съгласуван между българското държавно обвинение и Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК, съобщи БНР. 

Мисията веднъж беше отложена, заради необходимостта от доуточняване на техническото й задание. То обаче е конфиденциално, по настояване на Европейската комисия. Министерството на правосъдието е поискало неговото публикуване - цялостно, частично или в резюме, но до този момент няма одобрение от Брюксел това да се случи в приемлив за Комисията обем.

Четиримата прокурори ще се запознаят с шест дела - три посочени от държавното обвинение и три, избрани от тях. Тези, които са посочени от прокуратурата, са делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който беше осъден на две инстанции на 10 години затвор за присвояването на 5 милиона лева, разследването за корупция в Държавната агенция "Автомобилна администрация" и дело за пране на пари в Пловдив. Евроекспертите пък са избрали да разгледат т.нар. "дело "Сапард" - за присвояването на близо 7,5 милиона евро от европейската предприсъединителна програма, което, макар да стартира през 2006 година, още не е приключило, както и делото Гуцанов, заради което България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека. Третото дело, изискано от европейските прокурори, е за кражба на фирмата на баща и син Мавродийски, което се следи от немското посолство у нас.

След мисията от тази седмица евроекспертите ще имат още поне четири работни визити. Финално те трябва да подготвят специален доклад, който да оцени ефективността на държавното обвинение от гледна точка на борбата с корупцията и организираната престъпност, нейната структура, назначенията и кариерното развитие на прокурорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

7

Лопе де Вега

28.06 2016 в 11:53

И какво ще направят като свършат проверката? Ще уволнят Цацаров? Ще смъмрят боко да внимава какви назначава за главни? Ще дадат ценни указания и това е. Битият - бит, обиденият - обиден! Само пари арчиме за глупости. Никой не се занимава с големите афери на прехода, както напомни Умен, въпреки че е кьор кютюк. Недосегаеми са доганци и другите поганци. А трябваше да създадем правова държава!

(поганци - мишки на шопски, значи)

Поздрав!

20374

5

Стринка Минка

27.06 2016 в 18:02

На едни мазни пехливански борби няма кой да му излезе на Цацата.

25665

2

Victimized

27.06 2016 в 17:15

Ами много ясно , какви дела си мислите , че ще гледат ? Ще следят , да не ограбваме и ощетяваме техните хора и инвестиции . Един вид " стига крадохте от европроекти и стига прецаквахте европейски компании" . От сега ви казвам , ще видим същата промяна , каквато виждаме от докладите на ЕК , насоки и корекции , и каквото се разберат под масата .