Зеленски пристигна в Полша, довечера ще държи реч в двора на Кралския дворец във Варшава

Красимир Крумов 05 април 2023 в 09:41 2996 2

Снимка Канцелария на полския президент

Анджей Дуда и Володимир Зеленски през януари 2022, малко преди нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прекрачи украинско-полската граница в сряда сутринта за първото от началото на войната в Украйна официално държавно посещение в чужда държава. Украинският лидер пътува с първата дама Олена Зеленска, а домакините обявиха, че визитата ще мине по официалния държавен протокол за посещение на държавен глава.

В 12 часа българско време Володимир Зеленски и първата дама ще бъдат посрещнати в Президентския дворец на ул. „Краковске Пшедмешче“, един от най-големите дворци във Варшава, който в междувоенните години на XX век е официално седалище на полското правителство, а от 1994 там се помещава канцеларията на президента на Република Полша. 

Властите във Варшава, а по-късно и в Киев за първи път оповестиха предварително информация за пътуването на президента Зеленски – досега всички пътувания се пазеха в тайна. И днес точното местоположение на украинския лидер до пристигането му в Президентския дворец е тайна. В 10.45 българско време телевизиите показаха на живо как Володимир и Олена Зеленски с многобройна охрана влизат в хотел "Бристол", който е "залепен" до Президентския дворец. Хотелът е итересен с това, че е посроен от компания, в която съдружник е световно-известният пианист и композитор Игнаци Ян Падеревски. След обявяването на независимостта на Полша Падеревски става първи премиер и външен министър на новата полска власт и първото заседание на неговото правителство се провежда именно в хотел "Бристол".

В Полша темата за визитата на семейство Зеленски измества тази сутрин всички други новини, включително за обвиненията срещу Доналд Тръмп в САЩ, а Варшава на всички нива – правителство, опозиция, медии и политолози придават на посещението различни символики, подчертаващи специалните отношения между Полша и Украйна след началото на войната. Според експерта от Центъра за източни изследвания Ядвига Рогожа „визитата е манифестация на благодарността, която Украйна многократно е изразявала към Полша, която се оказа не само партньорска и съседна, но и наистина братска държава“.

В двореца на „Краковске Пшедмешче“ президентите Анджей Дуда и Володимир Зеленски ще разговарят по всички аспекти на полско-украинските отношения – от хуманитарната помощ и приема, който украинците намериха в Полша, до зърнената криза, предизвикана от украинския внос до икономическото сътрудничество в сферата на военната промишленост и бъдещото полско участие във възстановяването на Украйна. Двамата лидери ще разговарят и по една от най-трудните теми - полско-украинските отношения през 40-те години и темата Волинското клане от март 1943 година - масовото етническо прочистване, извършено във Волиня срещу поляци от украински националисти, жертвите се оценяват на ок. 100 хиляди души.

Варшава ще се опита на фона на изключително добрите двустранни отношения да реши по цивилизован начин историческите проблеми с Киев. Визията за следвоенна Украйна ще бъде от важните акцент в двустранните разговори на четири очи, съобщи шефът на международния отдел в канцеларията на полския президент Марчин Пшидач. Очаква се също така Зеленски да поиска по-силно застъпничество на Полша за бързото интегриране на Украйна в Европа и ЕС. След разговорите двамата президенти ще имат обща пресконференция.

Зеленски ще се срещне и с министър-председателя Матеуш Моравецки, с представители на украинската общност и с хуманитарни организации. Кулминацията е в 18.00 часа полско време (19.00 в България) когато Володимир Зеленски ще произнесе реч във вътрешния двор на Кралския дворец във Варшава, там, където говори и Джо Байдън при първото си от двете посещения в Полша след началото на войната в Украйна. Речта на Зеленски ще може да се гледа на огромни екрани на Дворцовия площад, където се очаква да дойдат няколко десетки хиляди украинци и поляци. Варшава признава, че организацията е голямо предизвикателство, с оглед сигурността на украинския лидер, но полските служби вече имат опит в организирането на двете визити на Джо Байдън.

Полски зърнопроизводители и фермери, които протестират срещу вноса на украинско зърно в страната предупредиха във вторник, че може да развалят визитата на Зеленски, ако властите не вземат предвид исканията им. Късно вечерта в сряда правителствени източници съобщиха, че земеделският министър напуска поста си и ще остане в кабинета като министър без портфейл, а нов човек ще поеме министерството на земеделието.

Володимир Зеленски вече е бил в Полша два пъти на кратки работни посещения през 2022 и 2023 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

05.04 2023 в 13:28

Полските военни експерти прогнозират, че след 3 до 10 години Полша ще бъде нападната от блядовете.

Нямам идея колко достоверни са тези предвиждания, но Варшава сериозно ще помогне на Президент Зеленски да спечели войната, а това означава и пълен разпад на педеРацията!?

2550

1

alfakentavur

05.04 2023 в 10:36

Браво на Полша, Слава на Украйна!
 
X

Подкастът на OFFNews