Зеленски потвърди Харковското настъпление на ВСУ. Рамщайнската група с нови HIMARS за Украйна

OFFNews 08 септември 2022 в 08:36 7841 4

В сряда Володимир Зеленски се срещна с ръководството и служители на военното разузнаване на Украйна по случай 30-годишнината от създаването на службата.

Снимка Facebook / Офис на президента на Украйна

В сряда Володимир Зеленски се срещна с ръководството и служители на военното разузнаване на Украйна по случай 30-годишнината от създаването на службата.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди за първи път официално провеждането на контранастъпление на ВСУ на територията на Харковска област, но в утвърдения вече режимна оперативна тишина спести подробности за населените места и за конкретните успехи на армията на Киев.

„Тази седмица имаме добри новини от Харковска област. И мисля, че всеки гражданин се гордее с нашите войници. Сега не е моментът да назоваваме определени населени места, в които се връща украинското знаме. Но е време да благодарим на 25-а въздушнодесантна бригада , 92-ра отделна механизирана бригада и 80-а десантно-щурмова бригада за проявена храброст и героизъм при изпълнение на бойни задачи“, каза лаконично президентът.

Зеленски благодари и на 406-та отделна артилерийска бригада за „изключително точните удари“ в районите на съсредоточаване на окупатора в Южна Украйна и на 60-та отделна пехотна бригада, която „последователно премества напред украинските позиции“.

„Всеки успех на нашите военни в едно или друго направление променя общата обстановка по целия фронт в полза на Украйна. Колкото по-трудно е на нашествениците, колкото повече загуби имат, толкова по-добри ще бъдат позициите на нашите защитници в Донбас. Колкото по-надеждна е отбраната на Запорожие и Николаев, на градовете на Днепропетровска област, толкова по-скоро можем да освободим Приазовието и целия Юг“, подчерта държавният глава, цитиран от УНИАН. „Активните действия на нашите защитници означават също и възможност за задържане на достатъчно количество врагове в плен, за да принудим към обмен и освобождаване на украински военнопленници.“ – коментира друг аспект на контраофанзивата Зеленски. Според непотвърдени официално информации броят на пленените при настъплението в района на Балаклея се измерва не с десетки, а със стотици.

В сряда спецназът на ВСУ показа кадри от освободено село в Харковска област. По думите на заместник-министъра на отбраната Ханна Маляр бойни действия вървят по всички направления на фронта и има определени успехи на Украинската армия.

Забелязва се, включително и от руските военни кореспонденти, утвърждаване на нова практика в комюникетата на Генералния щаб на Украинската армия. В тях са осветени подробно руските офанзиви и действията на противника, но се запазва задълбочаващо се мълчание за активността на ВСУ.

Нови доставки на ракетни артилерийски системи за Украйна ще бъдат обявени по време на срещата на министрите на отбраната на страните, подкрепящи Украйна в сряда, съобщи в сряда Марк Нютън, пълномощен министър на посолството на Великобритания във Вашингтон. Той добави, че един от основните приоритети в подкрепата на Украйна ще бъде обучението на нейните войници.

Мисля, че ще видим допълнителни дарения от двете ракетни артилерийски системи, които виждаме, че имат значителен ефект на бойното поле - каза дипломатът, имайки предвид системите HIMARS и M270 MLRS, доставени на Украйна от САЩ, Великобритания и Германия. До момента са доставени общо 22 такива пускови установки.

Дипломатът добави, че един от основните приоритети на Великобритания и нейните съюзници в подкрепа на украинските сили е обучението на украински войници. Както отбеляза той, в Обединеното кралство е създадена мрежа от тренировъчни лагери, където ще се обучават десетки хиляди украинци - досега курсът през курса са преминали 4,7 хиляди украински военнослужещи. Швеция, Финландия, Дания, Литва, Полша, Канада и Нова Зеландия също се присъединиха към тези усилия на западните страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

08.09 2022 в 09:39

Мачкане му е майката!

-2175

3

IvanGrozn

08.09 2022 в 09:11

Нее не може да бъде. РУсия да губи как така??? Това е ловка маневра. Не това са много изхвърлени фасове не където трябва. Не и това не става. Това са надуваеми пленени войници. Може и да стане нали тролци. ВАШАТА МАМА МРЪСНА РАШИСТКА. БРАВО НА УКРАИНЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ТРЕПЕТЕ И САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ ДА ПЛЕНЯВАТЕ ГНУСНИ ОРКИ!

2550

2

alfakentavur

08.09 2022 в 08:44

Слава на Украйна!
Унищожавайте рашистките орки и унижавайте мракобесния Путлеров режим! Краят му е близо.

-490

1

EA Trash

08.09 2022 в 08:41

Преди 2 месеца преминаха границата, вече трябва да са в околностите на Москва!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика