Войната в Украйна: Руски удари по Киев за трета нощ, експлозии в околностите на Москва

OFFNews 30 май 2023 в 08:00 3324 4

Хора се крият на метростанция по време на руска ракетна атака в Киев, Украйна, понеделник, 29 май 2023 г.

Снимка БТА/АП

Хора се крият на метростанция в Киев по време на руска ракетна атака срещу украинската столица, 29 май 2023 г.

Руски въздушни удари бяха насочени към Киев тази нощ - трета поредна. В украинската столица се чуха взривове. Един човек е загинал. Трима са били ранени. Няколко сгради - подпалени.

Властите, цитирани от Би Би Си, уточняват, че пожарите са били причинени от падащи отломки, а украинската противовъздушна охрана е прихванала повече от 20 безпилотни самолета. Техните ВВС заявяват, че са свалили всички ракети и дронове при предишните две нощни атаки срещу Киев.

Съобщава се и за експлозии в околностите на руската столица Москва. В 06:24 ч. местно време в северозападната част на Москва редакторът на руската редакция на Би Би Си Стив Розенберг е чул експлозия в далечината и прозорците на дома му са се разклатили, съобщава медията. В 06:58 ч. той е чул още една експлозия. По думите му за първи път сутринта му започва по този начин.

Дронове са ударили две жилищни сгради в Москва – едната на улица „Профсъюзная“, другата – на улица „Атласова“ в Нова Москва, потвърди руската агенция РИА Новости, като цитира представител на Спешна помощ.

Поразени са горните етажи на жилищната сграда на „Профсъюзная“ №98. Фасадата и остъкляването са унищожени. Няма жертви", казва събеседникът на агенцията.

"Профсъюзная" е на 30-ина минути разстояние от Червения площад.

Същият инцидент е станал в 24-етажна жилищна сграда на ул. "Атласова" в Новомосковския административен район, уточни той.

Кметът на Москва Сергей Собянин призова хората да се доверяват само на официални източници и да не разпространяват непроверена информация. Той подчерта, че няма сериозно пострадали в резултат на атаката на БЛА.

Кметът допълни, че всички служби на Спешна помощ са на мястото на инцидента, като за времето на работата им са евакуирани жителите на няколко входа на две къщи.

На свой ред губернаторът на Московска област Андрей Воробьов заяви, че противовъздушната отбрана е свалила няколко дрона в региона. Той призова жителите на района да запазят спокойствие.

Шокиран от украинската атака жител на Москва е заснел един от дроновете и е пуснал видео със собствен коментар: "Мамка му, ама че го заснех, а? Той, мамка му, до нашата къща падна направо. Мамка му, може би трябва да изчезвам оттука? Излязох на покрива да проверя ситуацията. И те са все по-близо и по-близо. Първият беше ей там, накратко, не знам даже какво да правя. Може би трябва да се скрия някъде. Добро утро!"

Киев

Военната администрация в Киев съобщи, че по предварителна информация при последната атака са унищожени повече от 20 дрона камикадзе, но един човек е загинал, а трима са били ранени при пожар в многоетажна сграда в южния квартал Холосиевски.

"Два горни етажа са унищожени, а под развалините може да има хора", предупреди администрацията.

Две сгради са пламнали, а няколко автомобила са били повредени в столичния район Дарница, който се намира точно от другата страна на река Днепър.

Кметът на Киев Виталий Кличко определи последното нападение като "масирано" и призова жителите "да не напускат убежищата".

Въздушната тревога беше отменена след три часа, което означава, че руската въздушна атака засега е приключила.

Това беше 17-тото нападение срещу столицата от началото на май, включително необичайната дневна атака в понеделник.

Президентът на нападнатата от Русия миналия февруари страна Володимир Зеленски даде висока оценка на доставените на Украйна американски средства за противовъздушна отбрана Patriot. Във видеообръщението си късно в понеделник той заяви, че те гарантират "100% сваляне на всякакви руски ракети".

"Русия иска да следва пътя на злото докрай, т.е. до своето поражение, защото злото не може да има друг край освен поражение. Светът трябва да види, че терорът губи", добави Зеленски.

Украйна планира контраофанзива от месеци, но иска да получи възможно най-много време, за да обучи войските и да получи военно оборудване от западните съюзници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

4

Bad Horse

30.05 2023 в 11:45

точно това казвам и аз - руснаците не реагират като нормални хора. Младежи бягат в чужбина ако могат и това е. Но главно да избегнат наборните комисии, не защото не понасят че ги управляват изроди. Който не понасяше Путин отдавна избяга или е в затвора. Най-сериозните протести на майки са, че не им обучават и въоръжават дечицата достатъчно преди да ги хвърлят напред срещо укро-фашистите, не за друго.

На интервюта на украински войници понякога чувам че наричат руснаците "орки". Ако описанието пасва... не е някаква -фобия или -изъм, а кратко и точно название.

936

3

escrin

30.05 2023 в 11:12

@Bad Horse,
не мисля, че сравнението е релевантно, руското общество е втората най-голямата промивка на мозъци на тая планета, след северно-корейците. Дори македонците като цяло не ми се струват толкова brainwash-нати колкото руснаците, макар че кой знае.

Ей тук има много добра статия на Пол Фиолковски по тоя въпрос, що за общество са руснаците:
https://paul-fiolkowski.medium.com/unserstanding-9-may-in-russia-fe09f9a7350e

12407

2

Bad Horse

30.05 2023 в 10:18

Добре ве хора, ако България нападне Македония за да я "освободи от фашисти и наркомани", и закъса по пътя и даже е принудена да отстъпи със загуба на хиляди хора и машини, и обяви мобилизация и вземе ваши приятели в армията, които върне в ковчези, и Марешки направи частна армия и я напълни със затворници които месеци наред щурмуват Струмица с цената на 20 000 жертви, а Ахмед Доган си направи друга частна мюсулманска армия и се фръцка по социалните мрежи с униформа, и почти целия свят ни порицае и подкрепи Македония, и новините показват как бомбардираме цивилни сгради в Скопие... няма ли да се почудите малко? Какво по дяволите става?

345

1

Джендо Джедев

30.05 2023 в 08:46

"Кметът на Москва Сергей Собянин призова хората да се доверяват само на официални източници и да не разпространяват непроверена информация. "

Хахахахахахаха! Официалните източници ги знаем!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки