Видео: Дядо Валентин – пенсионерът, който спря руска танкова колона

OFFNews 04 август 2022 в 12:47 26796 11

Валентин Дидковский - Дядото

Снимка Новинарня

Валентин Дидковский - Дядото и останките от руската техника на ул. "Вокзална".

„Ето какво остана край дома ми, мамка им. Няма да им остана длъжен, мамка им, не им останах длъжен. Това са еба*ите кадировците, мамка им, както дойдоха, мамка им, така си отидоха на оня свят, педер**и еб*ни, мамка им. Ето какво остана от тях, мамка им.“ Гласът и изпълнените с нецензурни изрази реплики са на 64-годишния пенсионер от Буча Валентин Дидковский – позивна Дядото, доброволец от Ирпенската териториална отбрана.

Днес дядо Валентин звучи спокойно, но на 27 февруари, когато записва кадрите пред дома си, емоциите му са в своя пик, оттам и не подбира думите. Само миг по-рано се е изправил срещу колона с руски танкове и военна техника, унищожил е част от тях, а за останалите му помага ВСУ, които вика на помощ. И макар случката да е станала още на третия ден от войната, дядо Валентин стана герой през последния месец, когато социалните мрежи откриха видеото му. То стана „вайръл“ и точно като вирус се разпространи в руското и украинското интернет пространство, разказвайки за подвига на обикновен пенсионер от Буча.

В началото на миналата декада Валентин Дидковский имал малък бизнес. През 2013 бил на барикадите на Майдана в Киев, а през 2014 зарязал бизнеса и заминал на първа линия в Донбас. Работата му била необичайна - гробар. Събирал телата на загиналите украинци и ги превозвал до родните им места. "И това някой трябваше да го върши" - разказва днес пред портала "Новинарня". През февруари на 2022 дошла войната. На 27-ми сутринта през оградата на къщата си на ул. „Вокзална“ Дядото забелязал по улицата пред дома си руска военна техника.

„Гледам, откъм автогарата в Буча идва голяма колона. Набързо приготвих гранатомет с четири гранати. Погледнах, а те вече близо, на някакви 30 метра бяха. Полекичка отидох зад къщата, там отзад имах ремарке. Тихичко се качих, първо видях един БТР, после БМП тръгна, втори БТР, танк.“

„Мухата“ (РПГ-18), с която бил въоръжен, му я подарили бойци на Ирпенската териториална самоотбрана. Те пък я прибрали като трофей от агресора. Дядото е служил в армията, има боен опит от Донбас и знаел за какво служи РПГ-то. С руския трофей влязъл в солов бой с руснаците. За първа цел си избрал бензиновоз, който бил в колоната.

"Гледам бензиновоз и си мисля „Може пък да се спре.“ И стрелях с гранатомета. Като го уцелих, всичко гореше, даже се вижда тука стъблото на дървото, че е обгоряло, дърветата тука ги изрязахме, все обгорели бяха. Хвърлих една граната там, напред и натам. И една си оставих, вкарах си пръста вътре, в халката, и я оставих за себе си. За всеки случай. БТР-ът стоеше с включен мотор, орките излизат от него, видях, че хвърлят униформите си и се преобличаха в цивилни дрехи“ – разказва Дядото пред украинската секция на „Свобода“.

Валентин съобщил на ВСУ координатите на руската техника. „Давах корекции, звъних на момчетата в „Жерав“ (квартал на Ирпен, б. р.), имах познати момчета. След 5-7 минути някъде се разнесоха силни взривове.“ Военните окончателно довършили колоната. След като всичко утихнало, Дидковский записал превърналото се във вайръл видео.

После? После руснаците се опитали да го намерят и да си отмъстят. Намерили къщата му, преобърнали всичко вътре, прибрали документите му, но Дядото го нямало, бил вече в частите на Териториалната отбрана. В началото на юли го открили – не руснаците, а медиите, и оттогава не слиза от екраните на телевизора, всички канали правят репортажи за него. Синът му не крие гордостта си, а сега се е хванал да помогне на баща си да си възстанови къщичката.

От екрана на телевизорите, Валентин Дидковский си говори със самия Путин.

„Какво да кажа – нека Путин не се занимава с простотии, меко казано, а да си пие лекарствата и да си ходи в бункера и да изгние там докрай. А на руснаците какво да им кажа - не искам изобщо да ги виждам тука, в Украйна“ – коментира Дядото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

10

Това, че си късопаметен не е моя вина и не помниш, че имаше едни преговори в Истанбул. Ама такива са ви тролските опорки.

-60

9

офф бее

05.08 2022 в 15:07

Бе гледам, че вече няма рашисти в Буча...ма сигурно по желание са си тръгнали, едва ли е щото са им подпалили задниците...

-7325

8

Да затова даже украинците трепят Азовскоте плъхове :))

-240

7

редовно четящ

05.08 2022 в 08:55

Така се прави. плъховете се трепят до крак!

-7325

6

Най - лесно е да надраскаш Z на някой танк за пропагандни цели.

-60

5

офф бее

05.08 2022 в 00:02

Аха...а танковете със z още пушат. Кеф

-7325

4

и Химлер нямаше да го измисли по- добре. Нацитата си падат по фантасмагориите :))

22548

2

dolivo

04.08 2022 в 16:49

корав дедик, ама и оборудван - не мятал буркани със зимнина
 
X

Да помогнем на украинските деца!