В Русия: Алексей Навални задържан, журналистка отведена незнайно къде от полицията

OFFNews 26 декември 2019 в 13:56 5553 2

Снимка Instagram

Пореден обиск се състоя днес в офиса на Фонда за борба с корупцията /ФБК/, ръководителят му Алексей Навални с груба сила е изведен оттам, без да е оказвал съпротива, съобщи в Туитър прессекретарят на организацията Кира Ярмиш.

Според мениджъра по проектите Леонид Волков 40 въоръжени с маски и каски са нахлули в офиса, както и екип следователи, докато вътре се провеждала оперативка. Не е известно обаче от кои силови структури са въпросните служители, пристигнали за следствените действия. Иззети са всички лаптопи.

Навални публикува в Туитър видео, заснело как с електрически трион се изрязва вратата на офиса. Изключени са камерите за наблюдение, активистите от ФБК са изведени навън.

В същото време в студиото на Youtube-канала „Навални Live“, който е в друго помещение, нахлу отряд от ОМОН, връзката с юристката на ФБК Любов Собол е блокирана, съобщава прессекретарят й Александра Лукяненко. /ОМОН – мобилни спецчасти за изпълнение на особено опасни задачи в градски условия, в т.ч. залавяне или елиминиране на опасни престъпници и групи от организираната престъпност, както и за борба с масовите безредици, бел.ред./.

В този момент в студиото била само гримьорката, която не е служител във ФБК. Омоновците са облепили камерите за видеонаблюдение и са изключили сървъра, за да не могат хората от фонда да виждат какво се случва там, а обиските се извършват в отсъствието им.

Във ФБК свързват днешните обиски и задържанията с планирания за днес пряк ефир с участието на Алексей Навални. Според източник на „Ведомости“ те са във връзка със старото наказателно дело за финансирането на фонда, но арестът на Навални не е свързан с това дело.

В Instagram-а на Навални се появи пост, в който се обяснява причината за обиските. „Официалната причина е отказът да свалим от ютюб филма „Той не ви е Димон“. Заради него срещу директора на ФБК повдигнала наказателно дело и обиските са в рамките на същото“, се посочва в съобщението. Филмът бе публикуван през 2017 г. и документира несметните богатства и имоти на руския премиер Дмитрий Медведев. Съдът задължи той да бъде свален от сайта на ФБК, но филмът е наличен в личните ресурси на Навални.

През септември и октомври в щабовете на ФБК в десетки региони бяха извършени обиски и изземвания на техника, свързани с делото за пране на пари. След летните протести в Москва срещу организаторите им /също от ФБК/ бяха внесени наведнъж няколко административни искове от московски компании за нанесени материални щети. Общата сума на исковете е няколко милиона рубли. През октомври Министерството на правосъдието обяви Фонда за борба с корупцията за чуждестранен агент.

Рано сутринта днес в московския дом на специалния кореспондент на „Новая газета“ Юлия Полухина нахлуха следователи от Краснодарския край, придружени от спецчасти за бързо реагиране, съобщава изданието. В дома на майката на две деца от 6 до 10 ч. са извършвани обиски, свързани с публикувани материали, разкриващи действията на незаконни въоръжени формирования на територията на Донбас и Луганск, както и с разследвания на факти от контрабандата.

Журналистката е отведена в неизвестна посока, адвокатът й Петр Заикин не знаеше къде да отиде, за да участва в разпитите. В редакционната си статия изданието настоява незабавно да бъде информирано къде се провеждат следствените действия с кореспондентката и адвокатът й да бъде допуснат до нея. Другото е равно на отвличане, подчертава „Новая газета“.

Чак в късния следобед стана ясно, че Полухина е била разпитвана на "Петровка" 38 - в централата на Московското полицейско управление към Министерството на вътрешните работи на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

26.12 2019 в 14:35

"връзката с юристката на ФБК Любов Собол е блокирана и с нея няма никаква връзка"