US медии: Американски разрушители се насочват към Сирия

OFFNews 10 април 2018 в 13:23 7322 8

Разрушителят "Доналд Кук"

Докато светът чака Доналд Тръмп да обяви ответните действия на САЩ срещу сирийския президент Башар Асад, американски медии съобщават за придвижване на поне един американски разрушител, базиран край Кипър, в посока Сирия.

Снощи Тръмп обяви, че "тази нощ и малко след това" (нощта на 9-и срещи 10-и април - б.р.) ще реши какъв е "твърдият отговор" срещу предполагаемата атака на режима с химическо оръжие над цивилни в сирийския град Дума.

"След като поне един американски разрушител потегли към сирийския бряг, Тръмп обеща бързо решение дали да нанесе удар, виждайки шокиращи изображения на мъртви жени и деца, покосени в домовете им", пише "Уолстрийт джърнал".

Вашингтонското издание The Washington Examiner съобщава, че Пентагонът е разработил повече от един план за възможен военен отговор, вкл. атака като след миналогодишната над град Холмс, в която бяха изстреляни 59 ракети вода-суша.
Пред медията източници от военното министерство, пожелали анонимност, посочват, че представените на президента варианти са сходни с предложените след предишната предполагаема атака с химическо оръжие в Идлиб, Сирия. Този път обаче Тръмп можело да избере по-твърд отговор.

Източник от военноморските сили е съобщил пред The Washington Examiner, чe САЩ имат в региона няколко кораба, въоръжени с ракети "Томахоук", вкл. разрушителят "Доналд Кук". В понеделник той е потеглил от пристанището в Кипър към източно Средиземно море, т.е. към регион, в чийто обсег е Сирия.

Доналд Тръмп обеща "мощен отговор" на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия, след като медицински организации съобщиха в събота, че в сирийския град Дума за лечение са постъпили стотици хора със симптоми като след химическа атака. В свой пост в Туитър Тръмп намекна и за руска намеса в атаката. "Русия и Иран подкрепят "животното" Башар Асад", написа той. Опозицията обвинява сирийските правителствени сили за атаката. Правителството категорично отхвърля обвиненията.

Междувременно говорител на френското правителство съобщи, че ако в Сирия "е пресечена червената линия, ще има ответни действия". Той добави, че размяната на информация между президентите Еманюел Макрон и Доналд Тръмп "априори потвърждава използването на химически оръжия". 

"Ако бъде установено кой е отговорен - президентът на Републиката го напомни няколко пъти, ако е пресечена червената линия, ще има ответни действия", каза говорителят Бенжамен Гриво пред радио Европа-1, цитиран от БТА. 

"Президентът на Републиката ще говори отново в следващите 48 часа с президента Тръмп", уточни Гриво.

На въпрос дали ще се състои насроченото в края на май посещение в Русия, с оглед на развоя на сирийската криза, Гриво отвърна: "Засега тази официална визита не е поставена под въпрос. Трябва винаги да се разговаря, дори когато има разногласия - това е принципът на многостранната политика. Не бива да бъдат изолирани едни, а други - не. Но наред с това трябва да се признават отговорностите и на едните, и на другите, особено в този район, където големи регионални сили упражняват влияние - независимо дали Турция, Иран или Русия", каза говорителят на френското правителство, цитиран от АФП.

В същото време Русия обяви готовност да разследва евентуалната атака с химическо оръжие, като нейни специалисти посетят тази седмица град Дума.

Само преди два месеца официално бе съобщено, че до момента нито САЩ, нито Франция са открили доказателства за употреба на химическо оръжие от режима на Асад в атаката през 2017-а.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

8

Hissarion

11.04 2018 в 09:58

Започвам да се чудя каква пошла симулация са западните демокрации. Хвърля се някаква фалшива новина и се започват едни заплахи, агресивни действия, че дори и войни. После, когато се окаже, че новината е била фалшива, никой вече не си спомня как се е стигнало дотук.

13214

6

XR4

10.04 2018 в 18:06

Драги журналисти, града/областта се нарича ХОМС. ХоЛмс в случая няма нищо общо.Пишете грамотно иначе олеквате...

23293

4

Стефан

10.04 2018 в 15:30

Мда. Излиза, че американците наистина нямат друг начин да оправят дълговете си, освен война.
Безумци(((

12416

2

IBL IBL

10.04 2018 в 14:47

И пак: Боже, имай милост! Дай мир! За децата ни... Свят да има!