Украйна: Руските сили постигат напредък във фронтовия град Бахмут

Запорожката АЕЦ не може да бъде защитена - предупреди ръководителят на Международната агенция за атомна енергия

OFFNews 30 март 2023 в 08:24 8187 4

Разрушени жилищни сгради в Бахмут

Снимка БТА/АП

Разрушени жилищни сгради в Бахмут

Руските сили са постигнали известен успех в източния фронтови град Бахмут, съобщиха украински военни в сряда вечерта, като добавиха, че техните бойци все още се държат в битката, която продължава вече няколко месеца, предаде Ройтерс.

В Южна Украйна ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви, че е налице значително увеличение на броя на войските в района на окупираната от Русия електроцентрала в Запорожие и тя вече не може да бъде защитена.

Миньорският град Бахмут и околните градове в източния индустриален регион Донецк бяха в центъра на нападенията през по-голямата част от 13-месечното нахлуване на Русия в съседна Украйна. Нито една от двете страни не е установила пълен контрол.

"Вражеските сили постигнаха известен успех в действията си, насочени към щурмуването на град Бахмут", заяви Генералният щаб на украинските въоръжени сили в редовен нощен доклад.

"Нашите защитници държат града и отблъскват многобройните вражески атаки."

Средният брой на ежедневните руски атаки по фронтовата линия, за които съобщава генералният щаб на Украйна, намалява вече четири поредни седмици от началото на март - от 124 през седмицата от 1 до 7 март до 69 през последните седем дни. В сряда бяха отчетени само 57 атаки.

Журналисти на Ройтерс, работещи близо до фронта западно от Бахмут и по-на север, също съобщават за забележителен спад в интензивността на руските атаки през миналата седмица.

Руски официални лица твърдят, че техните сили все още завземат позиции в боевете улица по улица в Бахмут.

Не може да бъде защитена

Запорожката АЕЦ беше превзета от руските войски в първите седмици на войната преди година и опитите да се намалят боевете и обстрелите около нея се провалиха въпреки опасенията от ядрена катастрофа.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който в сряда отново посети централата, заяви пред руски репортери, че броят на войниците в региона "значително се е увеличил".

"Очевидно е, че военната активност се увеличава в целия този регион. Така че централата не може да бъде защитена", каза той.

Гроси заяви, че е отложил плановете за зона за сигурност около централата, за да може да предложи конкретни мерки за защита, приемливи както за Русия, така и за Украйна.

Централата беше ценна част от енергийната мрежа на Украйна и преди инвазията осигуряваше около 20 % от националното производство на електроенергия. Тя не произвежда електроенергия от септември, когато последният от шестте ѝ реактора беше изключен.

Руските сили обстрелваха градове в централната част на Запорожка област, включително оспорвания център Хуляйполе, съобщи украинският генерален щаб.

Изместен фокус

Украинският военен анализатор Олег Жданов, който е служил в армията, заяви, че макар настъплението към Бахмут да остава интензивно, "изводът е, че руските войски започват да бързат от място на място".

Жданов, както и генералният щаб, заяви, че украинските бойци все още държат Бахмут.

"Сега изглежда, че врагът е изместил вниманието си към самия град - именно там сега се водят най-тежките боеве", заяви Жданов във видеоклип в YouTube.

Тази седмица британското министерство на отбраната определи напредъка на руските сили като "незначителен", а в сряда висшият американски генерал Марк Мили заяви пред законодателите, че през последните 20-21 дни руските войски не са постигнали никакъв напредък в и около Бахмут.

Украинските военни съобщиха също, че е подновен обстрелът на град Херсон в южната част на страната, както и на други градове на западния бряг на река Днепър, която разделя страната.

Украинските военновъздушни сили са унищожили руски бомбардировач Су-24М, съобщиха оттам. През последните 24 часа ракетна и артилерийска артилерия е поразила два района на концентрация на руски сили, склад за боеприпаси и два склада за гориво, се казва в съобщението.

Това, което Русия нарече "специална военна операция" за намаляване на заплахата за собствената ѝ сигурност, доведе до смъртта на хиляди военнослужещи от двете страни, десетки хиляди украински цивилни и до разселването на милиони хора. Нахлуването също така разтърси световната икономика и наруши международните отношения.

Великобритания, Съединените щати и европейските съюзници на Украйна ѝ предоставиха оръжия и пари, описвайки инвазията като "заграбване на земя от Русия в имперски стил".

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) признаха, че руската армия и частната военна компания "Вагнер" са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут - източният украински град, който стана епицентър на сраженията във войната, предаде Ройтерс.

Вчера Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че милицията на Евгений Пригожин печели терен в Бахмут.

"Вражеските сили имаха известна степен на успех в своите действия за щурмуване на града", каза в нощната си сводка генералният щаб на ВСУ. В същото време той добави, че защитниците на Бахмут го удържат и са отблъснали голям брой атаки.

Битката за Бахмут продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото на войната преди повече от 13 месеца.

Средният брой на руските нападения, отчитани всеки ден от украинският генерален щаб на фронтовата линия, е намалял за четвърта поредна седмица до 69 през последните седем дни срещу 124 в периода 1-7 март. Вчера са били регистрирани само 57 нападения, посочва Ройтерс.

Журналисти от агенцията в района на Бахмут и по на север също съобщиха за осезаем спад на интензивността на руските атаки.

Вчера британското военно разузнаване отчете намаляване на руските атаки в източния украински град в сравнение с предходните седмици.

Русия от своя страна твърди, че нейните сили продължават да печелят терен в Бахмут улица по улица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

4

ob1

30.03 2023 в 10:44

Орките имат напредък - да се чете като превзели са (т.е. сринали са до основи) една къща.

345

3

Джендо Джедев

30.03 2023 в 09:03

Че от Бахмут остана ли нещо? Освободителите така го освободиха, че дали има и 2 обитаеми сгради.

12407

2

Bad Horse

30.03 2023 в 08:57

Надявам се украинците в Крим да не допуснат същата грешка като руснаците в Бахмут - убийствени атаки на укрепени позиции. Досега настъпленията им са били с малко жертви. Пробив на харковския фронт доведе до паническо бягство на рашките с изоставяне на техника и запаси. Заплаха от пресичане на снабдяването доведе до горе-долу организирано отстъпление от Херсон. И в двата случая украинците не дадоха много жертви. Дано продължават да водят маневрена война. Блокада на големите градове и Крим рано или късно ще доведе то предаване. Няма нужда от превземане на "улица по улица", както правят дебилите в Бахмут.

22548

1

dolivo

30.03 2023 в 08:45

Грозна работа е войната