Сводка на войната 04.04.23: Еван Гершкович чете ''Живот и съдба'' в руски затвор

Александър Леви и Катрин Гишар 04 април 2023 в 19:59 3808 0

Снимка Christoph Soeder/picture alliance чрез Getty Images

Денис Цуцаев от Грийнпийс показва на вицеканцлера на Германия и федерален министър по икономическите въпроси и опазването на климата резервоара на термопомпа, по време на посещение на болница, която използва концепцията за устойчива енергия в Хоренка, близо до Киев.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Германските компании са готови да инвестират в Украйна
, насърчавани от Берлин. Германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек направи вчера изненадващо посещение в Киев заедно с бизнес делегация. Вечерта той съобщи по германската телевизия, че групата Bayer, специализирана в производството на химикали и фармацевтични продукти, ще инвестира 60 млн. евро в Украйна, а компанията за строителни материали Fixit, която вече присъства в страната, ще увеличи почти двойно производствения си капацитет там. В замяна на инвестицията си дружествата получиха специални гаранции от Берлин. Ако сградата на завода бъде разрушена, например от ракетни атаки, обясни Роберт Хабек, "германската държава ще компенсира загубите", обясни Хабек. "Обикновено не го правим, твърде рисковано е, но в този случай - да".

"Нито крачка назад!" Руският опозиционен вестник "Медуза" проучи новата брошура, разпространена от Министерството на отбраната сред руските войници, участващи в "специалната военна операция" - официалното название на войната в Украйна. Тяхната мисия е да спасят Русия от "разчленяване от коварните сили на Запада" и да защитят "изконната руска цивилизация". В брошурата Украйна е описана като "мозайка от региони с различна история". За останалите това, което порази Медуза най-много, беше възраждането на сталинистката лексика от Втората световна война, а именно указа на Сталин от 1942 г., който забранява на съветските войници да се оттеглят без изрична заповед от командването (легендарната фраза "нито крачка назад" идва оттам), указ с който се въвежда и смъртно наказание за нарушителите - то се прилага незабавно.

Владлен Татарски, руският "военен кореспондент" (воененкор), убит при атентат в Санкт Петербург в неделя, е награден посмъртно от Владимир Путин. Мъжът, чието истинско име е Максим Фомин, беше дълбоко почитан в руските националистически и военни среди. Той беше хроникьор на "специалната военна операция" в своя канал в Телеграм (четен от над половин милион абонати) и неин активен боец в редиците на сепаратистките отряди в Донбас. Кремъл веднага обвини Киев, че стои зад нападението, което беше сравнено с това, което отне живота миналото лято на Дария Дугина, дъщеря на ултранационалистическия философ Александър Дугин. Само няколко часа след смъртта на Фомин цялата ултранационалистическа и войнствена руска общност в Телеграм настояваше той да бъде посмъртно почетен от властите. За пореден път тя бе чута от Владимир Путин.

Новини от Еван Гершкович: той е в отлична форма, дори се шегува. Това твърдят двама членове на официалната руска комисия за затворите, които са успели да го посетят в килията му в Лефортово, близо до Москва. Те описват ВИП условията, които рязко контрастират с това, което е известно за руските затвори : журналистът от "Уолстрийт Джърнъл", обвинен в "шпионаж", в момента е държан в килия с две стаи, хладилник и телевизор. Храни се добре (зелева супа, картофи и пилешко месо) и преди всичко чете книгата на Василий Гросман "Живот и съдба", която е успял да вземе от библиотеката. Неговата колежка и приятелка от "Файненшъл таймс" Полина Иванова не крие радостта си : Еван обожава тази книга - казва тя, - и често четеше откъси на глас на приятелите си когато беше свободен. Посолството на САЩ в Москва обаче заяви, че все още никой от неговите представители не е получил разрешение да се срещне със задържания журналист и гражданин на САЩ.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика