Сорос: Руската инвазия в Украйна може да е началото на трета световна война и да доведе до края на цивилизацията

Меркел е виновна за енергийната зависимост на Европа от Русия - заяви милиардерът на форума в Давос

OFFNews 25 май 2022 в 10:33 7583 4

Джордж Сорос

Снимка БТА/AP

Джордж Сорос

Нахлуването на Русия в Украйна заплашва да бъде "началото на третата световна война", която може да доведе до края на цивилизацията, предупреди ветеранът филантроп и бивш финансист Джордж Сорос, по време на Световния икономически форум в Давос. В реч пред делегатите милиардерът разкритикува остро бившия германски канцлер Ангела Меркел, която се сприятелила с Москва и Пекин и която обвини за енергийната зависимост на Европа от Русия.

"Нахлуването може да е било началото на третата световна война и нашата цивилизация може да не я преживее - каза той. - То не дойде изневиделица. Светът все повече се впуска в борба между две диаметрално противоположни системи на управление: отвореното и затвореното общество."

Сорос предупреди, че автократичните режими са във възход, а световната икономика върви към депресия и вълната е започнала да се обръща срещу отворените общества след терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г. "Сега репресивните режими са във възход, а отворените общества са под обсада. Днес Китай и Русия представляват най-голямата заплаха за отвореното общество."

Сорос, който преди 30 години оглави спекулативната финансова атака, довела до изваждането на паунда от европейския механизъм за обменни курсове, заяви още, че Европа е реагирала добре на кризата, предизвикана от руската инвазия в Украйна. "Изработването на детайлите ще отнеме много време, но изглежда, че Европа се движи в правилната посока. Тя реагира на нахлуването в Украйна с по-голяма бързина, единство и енергичност, отколкото когато и да било в историята си."

Той добави: "Но зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива остава прекомерна, което до голяма степен се дължи на меркантилната политика, провеждана от бившия канцлер Ангела Меркел. Тя сключи специални сделки с Русия за доставка на газ и превърна Китай в най-големия експортен пазар на Германия. Това превърна Германия в най-добре развиващата се икономика в Европа, но сега трябва да се плати висока цена. Икономиката на Германия трябва да се преориентира. А това ще отнеме много време."

Според Сорос руският президент Владимир Путин е спечелил съгласието на председателя на Китайската народна република Си Дзинпин за руската инвазия при откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин в началото на февруари. Но той настоява, че китайският лидер не е толкова силен, колкото смята.

"Си крие една виновна тайна. Той никога не е казвал на китайския народ, че е бил ваксиниран с ваксина, която е предназначена за оригиналния вариант от Ухан и предлага много слаба защита срещу новите варианти."

Сорос заяви, че Си не е бил в състояние да "излезе чист", защото се е намирал в деликатен момент в кариерата си. "Вторият му мандат на поста изтича през есента на 2022 г. и той иска да бъде назначен за безпрецедентен трети мандат, което в крайна сметка ще го направи пожизнен владетел", каза Сорос, но се усъмни, че хипотетичният трети мандат ще се превърне в реалност.

Блокирането на Китай за борба с COVID-19 е тласнало икономиката към свободно падане, но Си не е бил в състояние да признае, че е допуснал грешка, казва той. "Щетите ще бъдат толкова големи, че ще засегнат световната икономика. С нарушаването на веригите за доставки световната инфлация е възможно да се превърне в глобална депресия".

"Докато войната бушува, борбата с изменението на климата трябва да се постави на второ място. Въпреки това експертите ни казват, че вече сме изостанали много и че изменението на климата е на път да стане необратимо. Това може да бъде краят на нашата цивилизация. Ето защо трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да доведем войната до скорошен край. Най-добрият и може би единственият начин да запазим цивилизацията си е да победим Путин възможно най-скоро. Това е най-важното", заключи Сорос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7635

6

Marsalis

25.05 2022 в 15:13

Колкото и да не ми е приятен, за предпочитане е отвореното общество пред затвореното такова с пожизнени диктатори.

12072

3

IvanofRumen

25.05 2022 в 11:46

Меркел е виновна за много беди в Европа, като емигрантски кризи. В България заради подкрепата на баба Меркел, простака управлява толкова години и фалшифицира избори.

12129

2

borisboris

25.05 2022 в 11:26

Сорос е зацепил, с три месеца закъснение...