Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит, предизвикал силни земетресения

OFFNews 03 септември 2017 в 11:23 5035 6

Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит, предизвикал силни земетресения

Северна Корея потвърди информациите за проведен ядрен тест на своя територия, съобщава БНР, като се позовава на Си Ен Ен. В изявление, разпространено по севернокорейската държавна телевизия, Пхенян определи като "перфектено и успешно" изпитанието, проведено с "водородна бомба".

Устройството, с което е била детонирана бомбата, може да бъде заредено на ракети за далечни разстояния, уточниха от Северна Корея, която по-рано обяви, че ще направи "важно съобщение". Информацията дойде часове, след подозренията, че регистрирания трус на територията на страната е предизвикан след поредния ядрен тест.

Земетресението с магнитуд 6.3 по скалата на Рихтер беше регистрирано от службата за геоложки наблюдения на Съединените щати. По-рано от американската геологическа топографска служба разпространиха информации за трус със сила 5,2 по Рихтер. Епицентърът му е бил усетен на 75 километра северозападно от град Кимчхък, разположен на територията на провинция Северен Хамгьон. 

По-късно китайската геоложка служба съобщи за втори трус в Северна Корея със сила 4.6. Според нея т.нар. "колапс" е ударил само 8 минути след първото земетресение, за което се смята, че е причинено от "експлозия", предизвикана умишлено от Пхенян. Според службата, координатите на двете земетресения са почти идентични - това показват и графиките в сайта им, допълва агенция "Ройтерс".

Земетресението в Северна Корея вероятно е в резултат от взривяване на 100-килотен заряд. Това е от четири до пет пъти по-голям заряд от този в бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 година, коментират от японската метеорологична агенция. Според изчисления на агенция Йонхап, "изкуственото" земетресение в Северна Корея е било 9,8 пъти по-мощно от предишното ядрено изпитания, проведено от Пхенян.

По-рано японското правителство потвърди, че Северна Корея е извършила нов ядрен опит. Японското министерство на отбраната съобщи, че е изпратило три военни самолета, за да тестват атмосферата за радиация, предаде Франс прес. Южна Корея обяви и свиква спешна среща на Съвета за национална сигурност в столицата си, съобщиха от Си Ен Ен. Според тях, трусът се дължи на експлозия, предизвикана от човешка намеса.

Малко преди това, американският президент Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе са обсъдили "нарастващата заплаха", идваща от Северна Корея, която извърши два опита с междуконтинентални ракети през юли, обяви Белият дом.

Извършването на евентуален ядрен тест от страна на Северна Корея би било абсолютно недопустимо, коментира министър-председателят на Япония.

Днешният ядрен опит е свързан с предстоящия на 9 септември национален празник, когато, преди 69 години, се основава Корейската народно-демократична република, отбелязва БНР. 

Новината за земните трептения в Пхенян дойде часове, след информациите, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е инспектирал водородна бомба, която може да бъде инсталирана на новата междуконтинентална балистична ракета, с която разполага Пхенян. За това съобщи днес държавната информационна агенция, цитирана от Франс прес. По думите на Ким, всички компоненти на тази водородна бомба са 100 процента национално производство.

През юли Северна Корея предивика международно напрежение, извършвайки две успешни изстрелвания на междуконтинентална балистична ракета Хвасон-14. Чуждестранни експерти обаче изразиха съмнения в способността на Северна Корея да произведе водородна, тоест термоядрена бомба и да я миниатюризира достатъчно, за да може да я инсталира като бойна глава на ракета, отбелязва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12359

6

kibrito

04.09 2017 в 01:19

Да се опиташ да порутиш собствената си страна, преди да са го направили други. Севернокорейците си заслужават техния Ким, както и ние нашите управници. Но докато корейците живеят в диктатура и нямат избор, ние си избираме нашите, не за да управляват и да живеем добре, а за да има кого да плюем. Всеки, който не е загубил способността си да разсъждава, може да прецени кой е по-зле...

9000

5

Спас Мотиков

03.09 2017 в 21:18

Дано американците да не използват ядрено оръжие, както те си знаят!! Ако те не направят това, човечеството няма защо да се притеснява!!!!!!! ДАНО ДА НЕ ИМ Е СТАНАЛО НАВИК И ДА СЕ МИСЛЯТ ЗА НЕДОСЕГАЕМИ!!!!!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!