С мартеничка за кадем. Внесоха официално кандидатурата на Кемал Калъчдароглу за президент на Турция

OFFNews 22 март 2023 в 17:48 2512 1

Кемал Калъчдароглу

Снимка Скрийншот от изявление на Кемал Калъчдароглу

Мартеничката на Кемал Калъчдароглу събуди любопитството на турските зрители.

Заявлението за кандидатиране за президент на Турция на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу беше внесено офизиално в сряда във Висшата избирателна комисия (ВИК) на страната, съобщи турският „Джумхуриет“. Кълъчдароглу бе номиниран за кандидат за президент от опозиционния алианс (от т.нар. Национален алианс).

Представителите на шестте политически партии, членуващи в алианса, внесоха във Висшата избирателна комисия заявлението за кандидатурата на Кълъчдароглу за президентските избори, които ще се проведат на 14 май. В опозиционния алианс са включени лидерът на кемалистката Народна републиканска партия (НРП), която е член на Социалистическия интернационал, Кемал Кълъчдарголу, председателката на „Добра партия“ Мерал Акшенер, председателят на Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) Али Бабаджан, лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, лидерът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал и лидерът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу.

В 17:00 ч. местно време утре изтича срокът за подаване на заявления за кандидатиране за президентските избори в Турция, посочва телевизия НТВ. Вчера във ВИК бе внесена кандидатурата на президента Реджеп Тайип Ердоган. Според няколкото социологически проучвания, извършени през последния месец, Кълъчдароглу има значителна преднина пред Ердоган.

Междувременно кандидатът Кълъчдароглу заяви също днес, че планира да се срещне с лидера на Партията на родината Мухарем Индже, предадоха турските медии. Изявлението на Кълъчдароглъ бе направено, след като тази седмица Индже подаде заявление във Висшата избирателна комисия (ВИК) за кандидатиране на президентските избори в Турция. Ще посетя Партията на родината, така както посещавам и другите партии, каза лидерът на НРП пред опозиционния в. „Сьозджу“.

През 2018 г. Мухарем Индже беше кандидат за президент на кемалистката НРП, а през 2021 г. Индже основа Партията на родината (Memleket Partisi).

Лидерът на НРП Кълъчдароглу заяви още пред в. „Сьозджу“, че срещата, която тази седмица проведе с лидерите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), е преминала положително. Той добави, че от ДПН не са поискали министерски постове от НРП (при положение, че прокюрдската партия подкрепи опозиционния алианс за изборите и алиансът спечели - бел. авт.), посочва БТА.

На фона на сериозната част от турската президентска кампания, вниманието на медиите в страната беше привлечено от странен амулет - мартеница на дясната ръка на Кемал Калъчдароглу, който се вижда в едно от видео обръщенията му. В много региони на Турция и особено в европейската й част в първите дни на март се продават мартенички, чието име е изписано фонетично "marteniçka". На опаковките е изписано, че този амулет се слага на ръката на 1 март и при поставянето му човек трябва да си намисли желание, а се носи, докато дойде пролетта или човек види щъркел. В районите на Одрин, Текирдаг, Чорлу и Къркларели мартенички носят предимно жените и момичетата.

Опит да разтълкува значението на мартеничката на Кълъчдароглу направи и популярният телевизионен водещ Фатих Портакал. В предаване по телевизия "Сюзджу" Портакал разясни какво представляват популярните в някои страни на Балканите мартеници. По думите му хората се закичват с тях през месец март и ги оставят, докато не видят щъркел, за да се изпълни желанието им. Водещият се запита какво ли си пожелава Кълъчдароглу и предположи, че желанието му вероятно е да победи настоящия президент Ердоган на изборите в Турция на 14 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews