Русия засипва с огън Киев, Харков и други украински градове

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на украинските въоръжени сили през последните 24 часа Русия е нанесла 30 въздушни и 7 ракетни удара по територията на Украйна

OFFNews 29 декември 2022 в 10:22 6638 8

ракета

Снимка t.me/andrii_nebytov

Специални сензори помагат за свалянето на руски ракети.

Експлозии разтърсиха украинската столица Киев в ранните часове на деня и е обявена въздушна тревога, съобщи "Украинска правда", като се позовава на военната администрация на града и нейни журналисти.

"Жителите на Киев в различни квартали на столицата чуха една или две експлозии", пише седмичникът.

В чатовете за наблюдение се съобщава за няколко ракети, летящи към Киевския регион, посочва УНИАН, като поне една ракета вече е свалена.

Сутринта в четвъртък, 29 декември, във всички региони е обявена въздушна тревога, посочват от Оперативното командване "Юг" и уточняват, че в 5:33 ч. е обявена въздушна тревога в южните райони. По-късно предупреждението е разширено и обхваща всички региони.

Руснаците са поставили в готовност две ракетни установки земя-въздух в Черно море. Шестнадесет "Карибър" са в готовност за изстрелване. Освен това е наблюдавана стратегическа авиационна дейност, изтъкват от командването.

Съветникът на президента Володимир Зеленски - Олексий Арестович, написа в Телеграм, че Русия планира да изстреля над 100 ракети на няколко вълни днес.

"Първите се приближават към Киев - ориентировъчно в 08:15 ч. В градовете на изток от Киев ракетите може да ударят и по-рано. Противовъздушната отбрана започва да работи", пише той.

В ранни зори Русия атакува редица украински градове, сред които и Харков. За взривовете първо съобщават местните информационни табла, а след това кметът на града Игор Терехов потвърждава информацията, съобщи УНИАН.

Все още се уточнява кои обекти са били поразени и дали има жертви.

По-късно началникът на Харковска област Олег Синегубов добави, че Харков и Харковска област са атакувани от вражески ракети. В районите на Немишлянск и Басиянск са прелетели четири ракети, вероятно С-300.

"Критичната инфраструктура е на прицел. Спасители работят на място. Информацията за щетите и жертвите е в процес на уточняване", пише той в социалната мрежа.

Междувременно представителят на Одеската областна военна администрация Серхий Братчук заяви, че украинските военни успешно са свалили една от ракетите над Сумска област. Съобщава се и за експлозии в Одеска област - по предварителни данни е задействана и системата за противовъздушна отбрана, пише УНИАН.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало ситуацията. От октомври насам Русия нанася масирани удари по енергийната инфраструктура в Украйна. В петък сутринта по-голямата част от Украйна се оказа в зоната на въздушна тревога. Град Кривой Рог превантивно изключва осветлението си заради очаквани ракетни атаки.

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на украинските въоръжени сили през последните 24 часа Русия е нанесла 30 въздушни и 7 ракетни удара по територията на Украйна.

По-специално е засегната гражданската инфраструктура на градовете Костянтинивка, Донецка област, и Харков. По данни на Генералния щаб са били изстреляни повече от 70 ракети.

"Тази нощ руските окупатори отново нанесоха удар по енергийната инфраструктура на Харков, като за целта използваха 13 ирански безпилотни летателни апарата "Шахед-136". 11 от тези безпилотни самолети бяха свалени от части на украинските отбранителни сили", съобщава Генералният щаб на ВСУ

В сряда вечерта командването на украинските военновъздушни сили "Восток" съобщи, че над района на Днепропетровск са свалени пет безпилотни самолета - вероятно иранско производство.

Ръководителят на Николаевската областна администрация Виталий Ким посочи, че вчера вечерта покрай Первомайск, град в северната част на областта, към съседния Уман са прелетели още два дрона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

29.12 2022 в 16:00

Барми = Ванга, ама wanna-be

-1655

7

ob1

29.12 2022 в 15:19

Кухалейка, това вече не го ли пейстна ордерчето? Нищо, пак си е смешно... руZки полюции в четири точки :)

22548

5

dolivo

29.12 2022 в 11:58

Добре се опитваш да водиш логичен разговор с руски апаратчик

Объркал си едно нещо - мафиота си има държава, и всичко, което приказва е фасада на скрит план. А той е обогатяване и власт за шепа хора.

Тук таме има патрЕоти малоумници, които вярват в някакви странни аскетични модели за света, как дача с кенеф навън, помпа за нафта и ракета за плашене са начин на живот, който трябва да се хареса на всички.

Няма логика в действията им, докато не погледнеш в дълбоката корупция, и кармична патология на генерации алкохолизирани мозъци.

-1395

4

AlexT

29.12 2022 в 11:47

2..И даже за цяла Източна Европа пак мечтаете …Няма да стане!!!..Забравете !! ..История е .. И България няма, пак, да окупирате, независимо от напъна на руските агенти у нас ..Напразни кремълски усилия ..Може и скоро да ви изпратим два ферибота с вашите , съветско- руските АГЕНТИ, за да приключим отношенията си с вас ..:) Скоро ….

-1395

3

AlexT

29.12 2022 в 11:46

Лавров: Стотици военнослужещи на САЩ са в Украйна още преди държавния преврат
Лавров, нещо ти КУЦА ЛОГИКАТА ! :)..Значи, 200-300 американци ВЗЕХА ВЛАСТТА в УКРАЙНА –преврат направили !? ..А вие, с над 300 ооо АРМИЯ и над 100 000 ЖЕРТВИ ДОСЕГА , още НЕ можете да вземете властта в Украйна !? :)) Хахахахааааа…
Пенсионирай се , лавров и ти , и путин – и после СЪД, за над 100 000 руски живота , и 20 000 украйнци – млади и стари , граждани на странат , погубени от путин , за …НИЩО …
Истината , лавров е , че НЕ ВИ ИСКАТ над 90 % от украйнците и няма, и как да завладеете 40 МИЛИОННА ДЪРЖАВА ! И дори да я завладеете и окупирате – няма да можете да я ЗАДЪРЖИТЕ задълго …! Не ви искат, просто ..Отвратени са от вас – от имперската ви мания да владеете, поробвате съседните народи на Империята на ЗЛОТО …И даже за цяла Източна Европа пак мечтаете …Няма да стане!!!..Забравете !! ..История е .. И България няма, пак, да окупирате, независимо от напъна на руските агенти у нас ..

318

2

Valioka

29.12 2022 в 10:41

Нови "предложения" за мирно решение на конфликта от фашизирана нацистка рассия...

1035

1

Niko Kolev

29.12 2022 в 10:41

Орките лкуват депресията си като избиват цивилни.